Kakaová torta

Torta plnená bešamelovým krémom a mascarpone

Autor receptu: margitka100

Torta z kakaového korpusu, plnená kakaovo-bešamelovým krémom a mascarpone krémom.

120 minút
príprava
60-90 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Upečieme si kakaový korpus. Pečiem ho deň dopredu. Tento korpus sa potrebuje poriadne vydýchať a vychladnúť. Je veľmi krehký a ak ho budete krájať po upečení, bude sa mrviť. No chuť je úžasná. Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne zašľaháme po jednom žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku spojenú s kakaom. Nepoužívam prášok do pečiva ani olej, nie je to potrebné. Na spodok formy s priemerom 22 cm dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 stupňov cca 1 až 1,5 hodiny, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry, prevrátime hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky orežeme nožom a korpus vyklopíme. Necháme ho oddýchnuť do druhého dňa. Ja ho po vychladnutí prikryjem utierkou. Na obrázku je obyčajný korpus bez kakaa, no s kakaom vyzerá úplne rovnako, nadýchaný, vysoký, len som ho neodfotila. Korpus som na druhý deň prekrojila na 4 časti.
  2. Na druhý deň pripravím plnky. Prvá je bešamelová. Zo 140 g masla a 60 g múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme mliekom a uvaríme hustú kašu. Túto necháme poriadne vychladnúť, sem tam ju zamiešame, aby nevznikla koža na vrchu. Zvyšné maslo vymiešame s cukrom a kakaom. Do tohto postupne zapracujeme vychladnutý bešamel a spolu vyšľaháme. Krém je nadýchaný a hustý.
  3. Pripravíme plnku mascarpone so šľahačkou. Vychladnuté mascarpone a smotanu spolu s cukrom vyšľaháme na pevný krém. Ide to rýchlo a krém je vynikajúci.
  4. Teraz naplníme tortové pláty. Prvý som natrela bešamelovou plnkou. Druhý som natrela zospodu ríbezľovým džemom a prikryla bešamelovú plnku. Zvrchu som ho natrela mascarpone plnkou a prikryla tretím plátom. Znova bešamelová plnka. Posledný štvrtý plát som zase natrela zospodu džemom a položila na bešamelovú plnku. Trocha plnky si necháme na obtretie bokov torty, stačí nám naozaj len tenká vrstva okolo torty, aby sme ju mohli obsypať kokosom.
  5. Nakoniec tortu obtrieme tenkou vrstvou plnky a obsypem kokosom Vrch torty polejeme čokoládou. Tu pripravíme rozpustením čokolády a stuženého tuku vo vodnom kúpeli. Nakoniec tortu ozdobíme podľa fantázie. Ja som dala čokoládové guľôčky, čerstvé ríbezle a ozdobila som zvyšným krémom.