Terinky z foie gras s pomarančovou omáčkou fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 30. novembra 2011
Terinky z foie gras s pomarančovou omáčkou (fotorecept)
Foto: sjuz

Jednoduché predjedlo, vhodné aj na sviatočný stôl. Príprava vôbec netrvá dlho, za to výsledok je chutný:)

10 minút
príprava
20 min minút
na 80 °C

Suroviny

 vykŕmená -
1-2 PL
1-2 PL  - nemusí byť
na ozdobu:
2 PL (suroviny na omáčku sú k jednej porcii teriny)
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pečeň je dobré nechať vyloženú z chladničky, aby sa ohriala skoro na izbovú teplotu a zmäkla. Bude sa s ňou lepšie pracovať. Rozmačkáme ju lyžicou tak, aby v nej zostali kúsky - tie urobia mramorovanie teriny. Osolíme, okoreníme a pridáme koňak. Premiešame, a kto chce, môže dať aj creme fraiche alebo 1-2 PL sladkej smotany. Nie je to však nutné.

    Terinky z foie gras s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečeň natalčíme do formičiek vystlaných potravinárskou fóliou, ak nemáme "kokotniky" - to nenadávam - to je po rusky:) formy som si priniesla pred rokmi z Moskvy - môžeme terinku robiť aj v celku v nejakej inej forme. Dôležité je dobre ju natlačiť, aby zostalo čo najmenej vzduchu - bude pevnejšia. Dáme do vyhriatej rúry na 80 st. C na 20 - 25 minút maximálne.

    Terinky z foie gras s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do kastróla dáme džem.

    Terinky z foie gras s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prehrejeme a pridáme Marsalu. Premiešame, pol minútky povaríme a odstavíme.

    Terinky z foie gras s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Omáčka:

    Terinky z foie gras s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teriny necháme riadne vychladiť prikryté v chladničke alebo vonku, ak je chladno. Pozor na domáce zvery, naša Brita chodila okolo ako hladný vlk a čmuchala a čmuchala...tak som teriny na plechu zabezpečila ešte poistkou - tehlou na plech:)) Servírujeme s omáčkou, chlebom alebo bagetou, na okraj dáme zopár kryštálikov soli a trošku balzamikovej redukcie na osvieženie.

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
@sjuz ,recept je to vynikajuci....ale o vykrmenej husacej pecienke mozem iba snivat ...este tak kacaciu mozno ....o cene radsej ani nepisem.....
@sjuz , kráááásne chute dohromady! na prípravu sa mi to zdá jednoduché,no moja babička to mávala ešte jednoduchšie - najradšej jedla husaciu pečeň úplne surovú, opekala iba chlebík:)
no a pri tvojej kuchárčine sa nečuduj, že aj zo psa je už gurmán....
neviem len, či aj mrazenej pečeni stačí tých 8O°...
@babidka - ja ale predpokladám, že tvoje husičky sa u teba budú mať dobre, nie ako tie, z ktorých je táto pečienka....ja som na polceste k tomu, aby som ju prestala jesť, keď si predstavím, ako tie húsky trpia - pchajú ich, vykrmujú a znemožňujú im pohyb, aby ochoreli a stukovatela sa im pečeň....pretože táto pečeň - foie gras - je chorá - stukovatená...:((
videla som vo Francuzsku na jednej farme , ako sa "robi" to najpravejsie foie gras a so zatom sme konstatovali , ze veruze to az tak "lakavo" nevyzera ako sme si mysleli :-) Moje husicky urcite preziju krasne leto ...az do jesene :-)
Perfektné...@sjuz , dobre sa terina robí keď priebežne pobúchaš formou o stôl,ale to určite poznáš.
To kŕmenie je skutočne otrasné,maminka nikdy nepoužívala taký ten mlynček na kukuricu..zdalo sa jej to veľmi drastické,vždy iba citlivé ruky.No čo,ale keď je tá pečienka taká dobrá.

Pridaj komentár k receptu: