Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne fotorecept

pusta - fotkapusta, 2. januára 2015
Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept)
Foto: pusta

Milujem pohodlné sviatočné varenie, túto úžasnú delikatessu sme mali na obed na Nový rok 2015, príprava je veľmi jednoduchá, výsledok veľmi chutný, ponúkam recept milovníkom jemného teľacieho mäsíčka:-)

6 osôb
porcií
20 minút
príprava
15/45 minút
na 200/180 °C

Suroviny

cca 1000 g
5 veľkých strúčikov
1 ks veľká
2 vetvičky ( alebo sušený)
podľa chuti čerstvo mleté
podľa chuti
250 ml suché
3 PL (alebo slnečnicový)
Podľa potreby:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Teľacie pliecko som odblanila, tuk som ponechala, umyla, osušila kuchynskou papierovou utierkou, previazala som ho kuchynským povrázkom, aby pri pečení pekne držalo tvar,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...husto som ho prešpikovala cesnakom,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...položila som ho do pekáča, osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením z každej strany....

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...posypala som ho lístkami tymiánu a jednu vetvičku som ešte dala na mäsko,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som rozmarín,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...preliala som mäsko olejom,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...vložila som cibuľu pokrájanú na hrubšie kliny,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...priliala som Chardonnay a nechala som mäsko marinovať celkom 4 hodiny, každú pol hodinu som mäsko otočila vo vínovo - olejovej marináde,....

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...potom som mäsko vložila piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, aby sa mäsko na povrchu zatiahlo a vytvorila sa na povrchu chutná kôrčička, ...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...po 15 - tich minútach som pekáč vybrala a prikryla na tesno alobalom,...

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vložila som späť do rúry, piekla som na tej istej funkcii pri zníženej teplote na 180 stupňov C za častého prelievania vypečenou šťavou do mäkka - u mňa ešte 45 minút, potom som mäsko vybrala na dosku, prikryla alobalom, nechala som ho 20 minút odpočívať a ostrým nožom som ho pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 mm.

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Plátky teľacieho pliecka som dala na výpek s cibuľou, ako prílohu som servírovala zemiakové pyré s jednoduchým šalátom z poľníčka s citrónovou šťavou.

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    záber zblízka, je krásne vidieť špikovanie cesnakom, mäsko bolo mäkkučké, šťavnaté, priam sa rozplývalo na jazyku, malo úžasnú chuť vína a byliniek, po ktorých krásne voňalo. Rozhodla som sa miesto tradičných novoročných vyprážaných rezňov pre pečené jemné teľacie mäsíčko, čo moji chlapi veľmi ocenili, podávala som k nemu dobre vychladené Chardonnay, ktoré bolo vynikajúcim doprovodom sviatočného obeda. Dobrú chuť prajem! :-)

    Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
@pusta tesim sa Tvojmu rcp.postup zrozumitelny,foto pekne,ochuti ani nehovorim,uz je ulozeny telacie asi nezozeniem ,ale kupila som tento tyzden z mladej jalovice(doma chovanej)tak by som to vyskusala.Bol by v tom velky rozdiel,pravda pri dlhosom peceni???Vdaka ...
@dandika1 , neviem ti na toto presne odpovedať, mäsko z mladej jalovičky, ešte k tomu domácej,som ešte nikdy nerobila, iste je však tiež lahodné mäsíčko, potom prispôsobiť iba čas pečenia a výsledok bude famozny :-)
len smelo vyskúšaj, určite si pochutnáš :-)
dakujem za pochvalu.
PF 2015 ti prajem.
používateľ nemá avatar
asu
Milá pusta, perfektný recept,zrozumiteľný postup a vynikajúca chuť. Už aj to s 5 * ukladám do KK a v dohľadnej dobe vyskúšam. V roku 2015 prajem veľa invencie,zdravia, pokoja a šťastia Tebe i Tvojej milej rodinke.
Milý@asu , budem veľmi rada, ak vyskúšaš :-)
tvoje hodnotenie ma nesmierne teší, vážim si to od teba.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a 5*.
Aj ja Tebe prajem v Novom roku 2015 veľa pevného zdravia, šťastia, lásky radosti, pohody a veľa dobrých ľudí kolo teba :-)
nevysychajúcu studnicu tvorivej fantázie a dobré varenie :-)))
dakujem za Tvoje krásne želanie!
@marika21 ,snažím sa recepty popísať zrozumiteľne nielen oči si si
popásla, verím, že aj tvoje chuťové bunky by si prišli na svoje :-)
dakujem za krásne hodnotenie a za 5*

Pridaj komentár k receptu: