Teľacie lýtko s polentou

Miroslav Heredoš
šéfkuchár Sky bar & restaurant v Bratislave, 8. júla 2012
Teľacie lýtko s polentou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie

Suroviny

1200 g
100 g
100 g
200 ml
200 g
 podľa potreby
50 g
10 g
200 g
50 g, čerstvý
150 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Teľacie lýtko osolíme a okoreníme a sprudka opečieme na oleji. Pridáme mrkvu a zeler, rajčinový pretlak, červené víno a zalejeme vývarom. Dusíme domäkka zhruba dve hodiny. Po udusení šťavu scedíme cez jemné sitko a vrátime na mäso, pridáme maslo a zredukujeme na hustú omáčku.

  2. 2

    Polentu, teda kukuričnú múku, pridáme do vriaceho vývaru a za stáleho miešania varíme zhruba 25 minút. Ochutíme soľou a korením a parmezánom. Odstavíme, vylejeme do plechu, necháme vychladnúť a za tri hodiny vyklopíme.

  3. 3

    Na olivovom oleji jemne orestujeme špenát a necháme vychladnúť. Z vychladnutej polenty vykrojíme kruh, rozkrojíme ho napoly a naplníme špenátom. Na tanier aranžujeme dusené lýtko, z kosti vyberieme špik a položíme ho vedľa. Pridáme naplnenú polentu, mäso polejeme omáčkou a posypeme čerstvým tymianom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia