Zapekaná pečeň
Zapekaná pečeň

Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. októbra 2018
Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)
Foto: sracz

Na začiatku mojich aktivít na Vareške, som si dovolil Vašu pozornosť upriamiť na skutočnosť, že pochádzam zo širokorozvetvenej rodiny od našich krásnych Tatier až po starobilú Šumavu. Skrátka my sme Čechoslováci bez pomlčky a kadejakých prívlastkov. Aj vo Svitávách žije jeden z mojich priateľov a zároveň príbuzný, Peter, synovec mojej milej švagrinky Naďky, Hanáčky pobývajúcej na Slovácku vo Veľkých Pavloviciach. Práve Peťo, ktorého volám žoviálne Peldič, ma inšpiroval k tomuto „šmačnému” rcp.

6-8
porcií
15 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

1 000-1 200 g
1-1,5 KL
1-1,5 ks veľká, plátky
2-3 ks
1-1,5 ks mladá (250-300 mm)
250-333 ml
250-333 ml (žemľová)
3-4 PL (rozpustené)
2-3 KL
3-4 PL čerstvá, pokrájaná
3-4 PL čerstvá, pokrájané lístky
2-3 KL čerstvý, pokrájaný
150-200 g (alebo anglická či oravská slanina)
podľa potreby (alebo pečivo)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uznávam, že na štarte to vyzerá skromne, ale … „dočkaj času, ako hus klasu”.

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 1
  2. 2

    Pečeň, pokrájanú asi na 10 mm hrubé plátky, som poukladal na dno zapekacej misy; ja som tentoraz použil pekáč vystlaný alobalovou fóliou;

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 2
  3. 3

    nasleduje vrstva cibule pokrájaná na ½ disky,

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 3
  4. 4

    ďalej vrstva asi 7 mm hrubých koliesok mladej cuketky,

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 4
  5. 5

    „Céčka” mojeho obľúbeného stonkového zeleru taktiež pridajú na chuti výsledného diela.

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 5
  6. 6

    V pomocnej miske som zmiešal rozpustené maslo, strúhanku, petržlenovú vňať, na drobno pokrájané čerstvé bylinky (no v prípade nutnosti je možné použiť aj sušené), čerstvo mleté čierne korenie alias čMČK a 2 KL zmesi na kuracie mäso.

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 6
  7. 7

    Základ poukladaný v pekáči som podlial vývarom; nie je ho potrebné veľa, lebo aj zelenina „pustí” šťavu.

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 7
  8. 8

    Následne pridal vrstvičku pokrájaného prosciutta a všetko

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 8
  9. 9

    korunoval bohatým zásypom pripravenej zmesi.

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 9
  10. 10

    Teraz som skompletizovaný pekáč dôkladne "natesno" zakryl alobalom a piekol pri 180 °C (370÷380 °F) ~ 40´,

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 10
  11. 11

    po ktorých som alobal sňal, povrch prstami posypal soľou a dopiekol ešte tak 12÷15´, kedy sa na povrchu vytvorila chrumkavá „kôrka” alias krusta.

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 11
  12. 12

    Počas dopekania sa množstvo šťavy zredukovalo a ostalo hotové chutné dielo v takejto podobe.

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 12
  13. 13

    Jednotlivé porcie sme jedli s chlebom, no podľa mňa by nemuseli byť zlé ani so zemiakovou kašou, ryžou, alebo aj s tarhoňou. Lilinka a Samko, moje úžasné vnúčence „Bľižňaky”, by toto jedlo určite premenovali na „falošné francuzáky”.

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 13
  14. 14

    Túto technológiu je možné použiť aj na prípravu bársakého druhu pečene; ja som mal tentoraz šťastie na už naplátkovanú teľaciu, tak som samozrejme neváhal. Peldič ma informoval aj o B.) variante, kedy kúsky pečene oeMČeKujeme a obalíme v hladkej múke s paprikou * na panvici opečieme slaninu, orestujeme cibuľu s jalopeño pokrájanými na 5 mm hrubé kolieska, priložíme pečeň a orestujeme; podlejeme, osolíme a necháme prejsť varom; príloha – varené zemiaky s petržlenovou vňaťou. Ešte malá pozornosť pre všetkých trpezlivých čitateľov, ktorý dočítali môj nový príspevok do konca; aj v týchto vraždiacich horúčavách u susedovcov takto vykvitol jeden z kaktusov; jeho spodná časť už je povážlivo suchá.

    Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                           - obrázok 14

Diskusia k receptu

Jeden komentár k receptu

Pridaj komentár k receptu: