Teľací perkelt s opekanými haluškami
šéfkuchár hotela Devín**** v Bratislave, 20. septembra 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Perkelt: | |
| 800 g |
|
| 250 g |
|
| 100 g |
|
| 150 g |
|
| 200 g |
|
| 80 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 PL |
|
| ČL |
|
| Maslové halušky: | |
| 500 g |
|
| 2 ks |
|
|
|
|
| 50 g |
|
| 20 g |
|
| 250 ml |
|
| trochu |
|
| Na ozdobenie: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Teľacie stehno zbavíme blán a pokrájame na kocky 2 x 2 cm, v hrnci rozohrejeme masť a pridáme nakrájanú cibuľu. Pražíme do zlatohneda, pridáme nakrájané mäso a ďalej pražíme, pridáme na pásiky nakrájanú čerstvú papriku, drvenú rascu, soľ, koreniny, paradajkové pyré a ďalej pražíme asi 10 minút, pokiaľ nie je pyré sýtočervené. Na chvíľu hrniec odstavíme zo sporáka, pridáme mletú papriku, krátko premiešame a podlejeme vodou.
- 2
Hrniec prikryjeme a na strednom plameni dusíme. Paradajky navrchu nakrojíme, krátko blanšírujeme vo vriacej vode a hneď preložíme do pripravenej nádoby s ľadovou vodou. Paradajky olúpeme a pokrájame na malé kocky, ktoré pridáme 15 minút pred koncom do perkeltu. Po 1 až 1,5 hodine je perkelt uvarený.
- 3
Halušky: Najskôr dáme variť do väčšieho hrnca vodu, osolíme a pridáme trochu oleja. Do hlbšej misy dáme polohrubú múku so soľou a s vajíčkami, keď začne voda v hrnci vrieť, pridáme do múky mlieko a pokrájanú pažítku, zamiešame polohusté cesto a hneď pretláčame cez sito do vriacej vody halušky. Varíme ich asi 10 minút, po uvarení scedíme a necháme odkvapkať. Na panvici zahrejeme maslo, pridáme halušky, osolíme, okoreníme a krátko opekáme. Na tanier uložíme opečené halušky, perkelt a zdobíme kyslou smotanou, pažítkou a petržlenovou vňaťou.
Tiež perkelt:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu