Teľací perkelt s opekanými haluškami

Roman Martinkovič
šéfkuchár hotela Devín**** v Bratislave, 20. septembra 2017 13:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
Teľací perkelt s opekanými haluškamiFoto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
45 min
príprava
90 min
tepelná úprava

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Teľacie stehno zbavíme blán a pokrájame na kocky 2 x 2 cm, v hrnci rozohrejeme masť a pridáme nakrájanú cibuľu. Pražíme do zlatohneda, pridáme nakrájané mäso a ďalej pražíme, pridáme na pásiky nakrájanú čerstvú papriku, drvenú rascu, soľ, koreniny, paradajkové pyré a ďalej pražíme asi 10 minút, pokiaľ nie je pyré sýtočervené. Na chvíľu hrniec odstavíme zo sporáka, pridáme mletú papriku, krátko premiešame a podlejeme vodou.

  2. 2

    Hrniec prikryjeme a na strednom plameni dusíme. Paradajky navrchu nakrojíme, krátko blanšírujeme vo vriacej vode a hneď preložíme do pripravenej nádoby s ľadovou vodou. Paradajky olúpeme a pokrájame na malé kocky, ktoré pridáme 15 minút pred koncom do perkeltu. Po 1 až 1,5 hodine je perkelt uvarený.

  3. 3

    Halušky: Najskôr dáme variť do väčšieho hrnca vodu, osolíme a pridáme trochu oleja. Do hlbšej misy dáme polohrubú múku so soľou a s vajíčkami, keď začne voda v hrnci vrieť, pridáme do múky mlieko a pokrájanú pažítku, zamiešame polohusté cesto a hneď pretláčame cez sito do vriacej vody halušky. Varíme ich asi 10 minút, po uvarení scedíme a necháme odkvapkať. Na panvici zahrejeme maslo, pridáme halušky, osolíme, okoreníme a krátko opekáme. Na tanier uložíme opečené halušky, perkelt a zdobíme kyslou smotanou, pažítkou a petržlenovou vňaťou.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist