Teľací perkelt
Teľací perkelt s opekanými haluškami
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
45 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup- Teľacie stehno zbavíme blán a pokrájame na kocky 2 x 2 cm, v hrnci rozohrejeme
masť a pridáme nakrájanú cibuľu. Pražíme do zlatohneda, pridáme
nakrájané mäso a ďalej pražíme, pridáme na pásiky nakrájanú čerstvú
papriku, drvenú rascu, soľ, koreniny, paradajkové pyré a ďalej pražíme
asi 10 minút, pokiaľ nie je pyré sýtočervené. Na chvíľu hrniec odstavíme zo
sporáka, pridáme mletú papriku, krátko premiešame a podlejeme vodou.
- Hrniec prikryjeme a na strednom plameni dusíme. Paradajky navrchu
nakrojíme, krátko blanšírujeme vo vriacej vode a hneď preložíme
do pripravenej nádoby s ľadovou vodou. Paradajky olúpeme a pokrájame
na malé kocky, ktoré pridáme 15 minút pred koncom do perkeltu.
Po 1 až 1,5 hodine je perkelt uvarený.
- Halušky: Najskôr dáme variť do väčšieho hrnca vodu, osolíme a pridáme
trochu oleja. Do hlbšej misy dáme polohrubú múku so soľou
a s vajíčkami, keď začne voda v hrnci vrieť, pridáme do múky mlieko a pokrájanú pažítku, zamiešame polohusté cesto a hneď pretláčame
cez sito do vriacej vody halušky. Varíme ich asi 10 minút, po uvarení
scedíme a necháme odkvapkať. Na panvici zahrejeme maslo, pridáme
halušky, osolíme, okoreníme a krátko opekáme. Na tanier uložíme opečené
halušky, perkelt a zdobíme kyslou smotanou, pažítkou a petržlenovou
vňaťou.
|