Tekvicový prívarok
Tekvicový prívarok

Tekvicový prívarok, zemiaky s pažítkou a opečené špekáčiky

olinecka - fotkaolinecka, 11. júla 2019
Tekvicový prívarok, zemiaky s pažítkou a opečené špekáčiky
Foto: Olinecka

Na dnes rýchly letný obed, ktorý nesklame.

20 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (podľa potreby)
200 ml
podľa chuti (čerstvý)
2-3 PL
1-1,5 kg
5-6 ks
podľa chuti
 nasekaná
 (alebo citrónová šťava)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prípravené ingrediencie, tekvicu ošúpeme, očistíme od jadierok postrúhame najemno.

    Tekvicový prívarok, zemiaky s pažítkou a opečené špekáčiky - obrázok 1
  2. 2

    Maslo rozpustíme, pridáme nastrúhanu tekvicu a soľ podľa chuti. Dusíme na masle aspoň 15-20 minút do mäkka. Počas varenia vmiešame nasekany kôpor. Zalejeme smotanou na šľahanie povaríme a dochutíme octom alebo citrónovú šťavu a cukrom podľa seba.

  3. 3

    Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme s trochou soli, scedíme. Olej rozohrejeme, pridáme pažítku, zalejeme a premiešame zemiaky. Klobásky špekáčiky narežeme a dáme na rozpálený olej. Opečieme zo všetkých strán, nakoniec posypeme červenou sladkou paprikou, dávame pozor, aby nám neprihoreli, obraciame. Na tento prívarok je vhodné volské oko, fašírky, dusené mäsko.

  4. 4

    Všetkým prajem dobrú chuť. Ja som stihla marhuľový džem, ríbezľový lekvár.

    Tekvicový prívarok, zemiaky s pažítkou a opečené špekáčiky - obrázok 4

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
používateľ nemá avatar
123
po x- rokoch manželstva som prišla na chuť prívarkom... u nás doma/za mlada/ sa nerobili, nepoznala som to... tiež používam kyslú smotanu...
Tekvicu som robila asi pred dvoma týždňami, a muž si znovu rozkázal, tak idem zajtra kúpiť, tiež ju dávam na cibuľku podusiť, a dávam obe smotany, sladkú aj kyslú. kôpor úplne na koniec. Ale každá je dobrá.....
Súhlasím s predchádzajúcimi príspevkami, variantov na tekvicový prívarok je mnoho, väčšinou záleží, ako je človek zvyknutý. Ja som nikdy nemala rada strúhanú tekvicu a už vôbec nie najemno, pripadala mi to taká nechutná kaša (prosím nech sa nikto neurazí, kto ju strúha, to nie je kritika, iba môj osobný názor), mňa babka a mama naučili a robím to s úspechom dlhé desaťročia, že tekvicu nakrájam na malé kocky. Dávam ju na cibuľu, pridávam aj trošku drvenej rasce a červenej mletej papriky (vplyv maďarskej kuchyne, babka bola odtiaľ), potom je ten prívarok taký mierne ružový. A smotanu dávam sladkú a trošku octu. Kôpor nakoniec. Milujú to nielen moji chlapi, ale aj moje vnučky. Zajtra varím, začína sezóna... :-))
@olinecka , milujem cukinový aj tekvicový prívarok, hlavne teraz keď ešte mám čerstvý kôpor, to je moja pochúťka..)ja špekačky nekupujem roky..nahrádzam ich osmahnutou cibuľkou, alebo domácou neúdenou klobásou..a každý varí tak, ako mu to chutí...skvelý obedík..)
EJ bisťu dobré si navarila, dnes uvarím. Ja dávam k bravčový perkelt. Už sa teším na dnešný obed, aj tekvicu som pripravil a manželku zobudil, že aha čo som doniesol, aby si si všimla.
Ja najprv vyškvarím údenú slaninku na kocky pokrájanú a potom cibuľu, kôpor nakoniec. Kôpor obsahuje veľa vitamínu C, ktorý sa teplom ničí. Drvená alebo celá rasca patrí do tekvice. Tiež dávam kyslú smotanu. Každý má svoj odskúšaný recept. Výborné letné jedlo, ďakujem za pripomienku.

Pridaj komentár k receptu: