Tekvicový koláč
Tekvicový koláč
Autor receptu: redakcia
Keď pečiem tento typ cesta vo forme,
tak rovno robím vždy dva kusy a jeden dám
aj s formou do mrazničky. Návštevy sú nevyspytateľné a neraz mi to zachránilo domácu
reputáciu.
10 porcií |
70 minút príprava |
50 minút na 170-180 °C |
Postup
- Cesto: Múku, soľ a cukor zmiešame v mise a pridáme
na plátky nakrájané zmäknuté maslo a vajce. Premiešame a na pracovnej doske ručne vypracujeme
cesto. Necháme ho v chlade odpočinúť.
- Plnka: Tekvicu nakrájame na kocky aj so šupkou, jablko
ošúpeme a tiež nakrájame na kocky, dáme na
pekáč, pridáme maslo, posypeme cukrom a v rúre
vyhriatej na 180 °C pečieme do mäkka asi 30 až
40 minút. Po upečení tekvicu osladíme javorovým sirupom alebo trstinovým cukrom, pridáme
škoricu, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru. Rozmixujeme na
hladký krém. Vmiešame vajcia, crème
fraiche a ešte dôkladne premiešame, aby sa
suroviny spojili.
- Koláčovú formu vymastíme maslom, cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a vyložíme ním
formu. Prstami vytvarujeme vyšší okraj a cesto
popicháme vidličkou. Na cesto dáme väčšie koliesko papiera na pečenie a zasypeme ho suchou
strukovinou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C
asi 10 minút.
- Potom koláč vyberieme, odstránime strukovinu aj papier na pečenie a predpečené
cesto potrieme marmeládou. Ak je príliš hustá, rozriedime ju vodou. Na koláč rovnomerne nasypeme
hrozienka a nalejeme tekvicovú plnku. Posypeme
mandľovými lupienkami a vložíme späť do rúry.
Pečieme pri teplote 170 až 180 °C asi 40 minút.