Tatranská cesnaková polievka fotorecept

cokomilka - fotkacokomilka, 19. decembra 2010
Tatranská cesnaková polievka (fotorecept)
Foto: cokomilka

Táto polievka patrí k druhu zložených polievok s vyššou výživovou hodnotou. Víno do nej môžeme aj nemusíme dať, chuťovo ju však biele víno pozdvihne Zobraziť celý popisTáto polievka patrí k druhu zložených polievok s vyššou výživovou hodnotou. Víno do nej môžeme aj nemusíme dať, chuťovo ju však biele víno pozdvihne do kulinárskych výšin. Polievku som jedávala v Tatrách v hoteli FIS kedysi dávnejšie. Pridala som k nej víno aby zahriala.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

1,5 l
0,3 l, - kvalitnejšie
4 ks
2 ks
50 g, - údený oštiepok
16  strúčiky
1 ks
4 PL




Postup

  1. 1

    Cibuľu stredne veľkú nakrájame na slížiky. Polovice cibule najemno nakrájame a rozdrobíme na rezančeky. Orestujeme na oleji v hrnci na polievku.

    Tatranská cesnaková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je cibuľa do sklovita a chytá zlatú farbu, zalejeme ju vývarom a vínom. Necháme jemne vrieť a ochutíme korením, soľou a petržlenom v soli. Zavaríme do nej stratené vajcia. Najprv zistíme cez zlom v škrupine, či sú čerstvé /priezračnej farby bielko/ a vlejeme ich naraz do polievky. Necháme povariť aby vajcia stvrdli tak, že budú držať tvar.

    Tatranská cesnaková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sú vajíčka kompaktné, prelisujeme do polievky cesnakové strúčiky a dochutíme korením a pár kvapkami oleja. Prípadne doplníme trochu vína ak by bola aróma už vyparená. Na oleji opečené rezy celozrnných rožkov posypeme strúhaným oštiepkom. Syrom nešetríme. Polievku podávame v hlbších miskách alebo veľkých bujónových šálkach. Vajcia najprv prekrojíme na polovičky ak sú na tvrdo a zalejeme polievkou. Na hladinu uložíme dva-tri minitoasty s oštiepkom. Celé posypeme čerstvo namletým korením. Môžeme to celé aj zapiecť v rúre aby sa syr celkom roztopil ak nie je. Podávame s tým istým vínom, ktoré sme použili do polievky. Dobrú chuť a mocné zahriatie želám.

    Tatranská cesnaková polievka (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

arasidka
všetko nasvedčuje tomu, že je to polievka chutná a výživná. My máme radi také polievky, jednu takú úplne jednoduchú robievam vždy, keď varím zemiaky vo vode. Zemiaky scedíma do scedenej vody zo zemiakov pridám trochu červenej papriky, trochu mletého korenia, trošku vegety a nakoniecrozhabarkujem do toho všetkého jednu pochúťkovú smotanu. Jasné, že nakoniec pred odstavením pretlačím cesnak . Túto polievku vlastne nejeme lyžičkou, ale ju nalievam do misiek a polievka sa "iba chlípe", alebo opečiem kúsky chlebíka, ktoré si do nej pridáva každý koľko chce, ale iba po kúskoch, aby sa chlebík nerozmočil a pod zubami príjemne chrúpal.
cokomilka
Hej, stratené vajce je proste stratené :P
arasidka, to je podobné ako demikát len namiesto bryndze davas smotanu. su to chutne polievky.
arasidka
cokomilka, a ešte jednu vec som sa naučila, že z cedenej vody zo zemiakov získaš dobrý základ aj pre iné polievky, a je to jedno čo do nej dáš. Posledne som do nej nastrúhala na rezančeky zeleninku, pridala malú konzervu hrášku a na prichutenie Vegetu, potom som z jedného vajíčka urobila cestíčko a do vriacej vody po trošku pridávala tak, že z toho boli malé "glocky" - niečo ako trhančeky. Cestíčko robím hustejšie, aby sa to nerozvarilo, lebo to potom vyzerá nechutne.
cokomilka
@arasidka , ja dávam ako základ polievky aj vývar z brokolice či karfiolu. Dám do toho variť cícer, neskôr popridávam zeleninu aká je. Časť cíceru prepasírujem a vrátim do polievky. vtedy nemusím dávať bielu múku na zápražku.
arasidka
Mám rada cícer, ale už ho nemám doma.No vidíš, a teraz si mi pripomenula, že som si ešte nezohnala bôb, a ten je nevyhnutný na vianočnom stole. Možno sa tomu niekto smeje, ale v našej rodine je to "dedičné" už niekoľko generácii a ja bôb milujem.
marienka44
@Cokomilka ,ako si urobila stratene vajcia do takej polievky? Ved sa robia do kyslej polievky, pripadne do okyslenej cistej vody, aby sa zrazila bielkovina. Inac to nejde. Videla som serial v TV o vareni p. Schmitovej z Anglicka a ta mala jednu lekciu cisto len o vajickach a medziinym aj o príprave stratenych vajec. :-)
cokomilka
Mne sa normálne podarili, boli kompaktné. Možno preto, že tam bolouž aj to víno, tak sa nerozliali. A tiež sato musí dať do jemne bublajúcej polievky, nie do celkom vrelej. Čiže, keď máme ustálený var na mierno, vtedy tam vlejeme vajíčko jedným šupom a nie pomaly.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia