Tatranská cesnaková polievka (fotorecept)
Autor receptu: cokomilka
Táto polievka patrí k druhu zložených polievok s vyššou výživovou hodnotou. Víno do nej môžeme aj nemusíme dať, chuťovo ju však biele víno pozdvihne do kulinárskych výšin.
Polievku som jedávala v Tatrách v hoteli FIS kedysi dávnejšie. Pridala som k nej víno aby zahriala.
Postup
- Cibuľu stredne veľkú nakrájame na slížiky. Polovice cibule najemno nakrájame a rozdrobíme na rezančeky. Orestujeme na oleji v hrnci na polievku.
- Keď je cibuľa do sklovita a chytá zlatú farbu, zalejeme ju vývarom a vínom. Necháme jemne vrieť a ochutíme korením, soľou a petržlenom v soli. Zavaríme do nej stratené vajcia. Najprv zistíme cez zlom v škrupine, či sú čerstvé /priezračnej farby bielko/ a vlejeme ich naraz do polievky.
Necháme povariť aby vajcia stvrdli tak, že budú držať tvar.
- Keď sú vajíčka kompaktné, prelisujeme do polievky cesnakové strúčiky a dochutíme korením a pár kvapkami oleja. Prípadne doplníme trochu vína ak by bola aróma už vyparená.
Na oleji opečené rezy celozrnných rožkov posypeme strúhaným oštiepkom. Syrom nešetríme.
Polievku podávame v hlbších miskách alebo veľkých bujónových šálkach. Vajcia najprv prekrojíme na polovičky ak sú na tvrdo a zalejeme polievkou. Na hladinu uložíme dva-tri minitoasty s oštiepkom. Celé posypeme čerstvo namletým korením. Môžeme to celé aj zapiecť v rúre aby sa syr celkom roztopil ak nie je.
Podávame s tým istým vínom, ktoré sme použili do polievky.
Dobrú chuť a mocné zahriatie želám.