Tatranská cesnaková polievka (fotorecept)

Autor receptu: cokomilka

Táto polievka patrí k druhu zložených polievok s vyššou výživovou hodnotou. Víno do nej môžeme aj nemusíme dať, chuťovo ju však biele víno pozdvihne do kulinárskych výšin. Polievku som jedávala v Tatrách v hoteli FIS kedysi dávnejšie. Pridala som k nej víno aby zahriala.

4
porcie
20 minút
príprava

Postup

  1. Cibuľu stredne veľkú nakrájame na slížiky. Polovice cibule najemno nakrájame a rozdrobíme na rezančeky. Orestujeme na oleji v hrnci na polievku.
  2. Keď je cibuľa do sklovita a chytá zlatú farbu, zalejeme ju vývarom a vínom. Necháme jemne vrieť a ochutíme korením, soľou a petržlenom v soli. Zavaríme do nej stratené vajcia. Najprv zistíme cez zlom v škrupine, či sú čerstvé /priezračnej farby bielko/ a vlejeme ich naraz do polievky. Necháme povariť aby vajcia stvrdli tak, že budú držať tvar.
  3. Keď sú vajíčka kompaktné, prelisujeme do polievky cesnakové strúčiky a dochutíme korením a pár kvapkami oleja. Prípadne doplníme trochu vína ak by bola aróma už vyparená. Na oleji opečené rezy celozrnných rožkov posypeme strúhaným oštiepkom. Syrom nešetríme. Polievku podávame v hlbších miskách alebo veľkých bujónových šálkach. Vajcia najprv prekrojíme na polovičky ak sú na tvrdo a zalejeme polievkou. Na hladinu uložíme dva-tri minitoasty s oštiepkom. Celé posypeme čerstvo namletým korením. Môžeme to celé aj zapiecť v rúre aby sa syr celkom roztopil ak nie je. Podávame s tým istým vínom, ktoré sme použili do polievky. Dobrú chuť a mocné zahriatie želám.