Ťahaná makovo-višňová štrúdľa s jablkami
pastry chef Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 25. januára 2022
Foto: Hotel Lomnica
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
50 ml |
|
1 PL |
|
125 ml |
|
štipka |
|
Plnka: | |
250 g mletý |
|
250 g zavárané |
|
300 g |
|
150 g |
|
Na potieranie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme, pridáme štipku soli, olej, ocot, vodu a vypracujeme cesto. Necháme 60 minút v teple odpočívať.
- 2
Na stole rozprestrieme plachtu alebo obrus a jemne ho poprášime múkou. Do stredu plachty položíme cesto a začneme ho naťahovať od stredu smerom von. Cesto ťaháme naolejovanými rukami tak, aby bolo čo najtenšie, optimálne priesvitné. Najlepšie je cesto ťahať hánkami prstov, je tak menšie nebezpečenstvo, že sa roztrhne.
- 3
Roztiahnuté cesto potrieme roztopeným maslom. Najprv rozložíme postrúhané jablká, posypeme ich makom a cukrom. Višne dáme len na jednu polovicu cesta a cesto začneme stáčať z tej strany, ako sú višne. Štrúdľu zvinieme pomocou obrusu.
- 4
Opatrne ju preložíme na plech, hojne potrieme maslom a dáme piecť do rúry pri 190 stupňoch. Pečieme dozlatista, asi 35 minút. Upečenú opäť potrieme maslom a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Tiež Štrúdľa:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu