Štrúdľa
Štrúdľa

Ťahaná makovo-višňová štrúdľa s jablkami

Jozef Brudňák
pastry chef Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 25. januára 2022
Ťahaná makovo-višňová štrúdľa s jablkami
Foto: Hotel Lomnica
35 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
50 ml
1 PL
125 ml
štipka
Plnka:
250 g mletý
250 g zavárané
300 g
150 g
Na potieranie:
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, pridáme štipku soli, olej, ocot, vodu a vypracujeme cesto. Necháme 60 minút v teple odpočívať.

  2. 2

    Na stole rozprestrieme plachtu alebo obrus a jemne ho poprášime múkou. Do stredu plachty položíme cesto a začneme ho naťahovať od stredu smerom von. Cesto ťaháme naolejovanými rukami tak, aby bolo čo najtenšie, optimálne priesvitné. Najlepšie je cesto ťahať hánkami prstov, je tak menšie nebezpečenstvo, že sa roztrhne.

  3. 3

    Roztiahnuté cesto potrieme roztopeným maslom. Najprv rozložíme postrúhané jablká, posypeme ich makom a cukrom. Višne dáme len na jednu polovicu cesta a cesto začneme stáčať z tej strany, ako sú višne. Štrúdľu zvinieme pomocou obrusu.

  4. 4

    Opatrne ju preložíme na plech, hojne potrieme maslom a dáme piecť do rúry pri 190 stupňoch. Pečieme dozlatista, asi 35 minút. Upečenú opäť potrieme maslom a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Lacné jedlá, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Výstavní ťahaná štrúdla, aj postup pěkný, pravdivý. Skvostné foto! bez opiček. Krásná práce, Mistře!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha