Štrúdľa
Ťahaná makovo-višňová štrúdľa s jablkami
Autor receptu: redakcia
Postup- Múku preosejeme, pridáme štipku
soli, olej, ocot, vodu a vypracujeme
cesto. Necháme 60 minút v teple
odpočívať.
- Na stole rozprestrieme
plachtu alebo obrus a jemne ho
poprášime múkou. Do stredu plachty
položíme cesto a začneme ho
naťahovať od stredu smerom von.
Cesto ťaháme naolejovanými rukami
tak, aby bolo čo najtenšie, optimálne
priesvitné. Najlepšie je cesto ťahať
hánkami prstov, je tak
menšie nebezpečenstvo, že
sa roztrhne.
- Roztiahnuté cesto potrieme
roztopeným maslom. Najprv rozložíme
postrúhané jablká, posypeme ich
makom a cukrom. Višne dáme len na
jednu polovicu cesta a cesto začneme
stáčať z tej strany, ako sú višne.
Štrúdľu zvinieme pomocou obrusu.
- Opatrne ju preložíme na plech,
hojne potrieme maslom a dáme piecť
do rúry pri 190 stupňoch. Pečieme
dozlatista, asi 35 minút. Upečenú
opäť potrieme maslom
a pred podávaním
posypeme práškovým
cukrom.
|