Tafelspitz, alebo hovädzia špička v polievke fotorecept
Foto: frezia68
Práve v jednoduchosti je krása toho receptu.Je to špecialita viedenskej kuchyne,hoci kto vie?Možná má pôvod aj u nás :-) Takú polievku robím dosť často Zobraziť celý popisPráve v jednoduchosti je krása toho receptu.Je to špecialita viedenskej kuchyne,hoci kto vie?Možná má pôvod aj u nás :-) Takú polievku robím dosť často a ak by som nenašla ten recept v časopise,ani neviem akú špecialitu varím.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
1/2 ks |
|
2 ks |
|
6 ks |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
Na pažitkovú omáčku: | |
2 ks |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
250 ml - 1 téglik |
|
|
|
2 ks |
|
4 PL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv si kúpime hovädziu špičku a špikové kosti.Ja som mala len kúsok móčingu ,lebo ten máme najradšej a tak som kvalitu toho receptu znehodnotila.A tiež som robila len z polovičnej dávky,ale ak vyskúšate podľa receptu,pripravíte si vraj originál Tafelspitz,lebo tam sú uvedené množstvá podľa receptu,ktorý ma v časopise zaujal.
-
2
Špičku dajte variť do horúcej vody aj s lojom,v žiadnom prípade ju netreba orezávať.Nechajte pomali vrieť prikrytú s vodou asi 2 hodiny,teda len bublať.Počas varu zbierame penu,ak sa už pena nevytvára,pridáme bobkový list a korenie.Po dvoch hodinách neolúpanú,ale umytú cibuľu rozkrojíme a opečieme do tmava-pridá vývaru farbu.Zároveň pridáme zeleninu ,soľ,ak treba dolejeme vodu a varíme,až je všetko mäkké.
- 3
Ako predjedlo podávame hrianku s horúcim špikom.Tu fotku nemám,nestihla som odfotiť,bolo skôr zjedené.Ale niekedy doložím.....:-)Tak som si pripravila na pažitkovú omáčku.......
- 4
Potom sa podáva precedený vývar s mäsom a zeleninou.Žiadne cestoviny,či knedlíčky.....
- 5
Polievku podávame s kompletným príborom.Najprv zjeme polievku so zeleninou a k teplému mäsu pridáme hrianky ( chlieb ) a pažítkovú omáčku.Použila som druhý tanier len kvôli foteniu,vraj sa konzumuje z polievkového.Ale hoci som bola vo Viedni,aj v milých kaviarničkách rodinného typu,túto polievku som nestihla,tak neviem.....
- 6
Prípravu pažítkovej omáčky začneme tým,že namočíme nakrájaný chlieb vo vývare,necháme zmäknúť.Pridáme varené vajíčka,surové žltka a šľaháme.
- 7
Ak sú zašľahané vajíčka,mixér odložíme a pomaly pridávame olej a na to už stačí vidlička.Tým vytvoríme chlebovú majonézu.Ja som robila pre dve osoby a tak k jednému vajíčku a žľtku som pridávala olej " od oka",pridala 1 lyžičku horčice,2 lyžice kyslej smotany,až mi hustota vyhovovala.Ale keď robil tú fajnotku p.Žídek,on pridal aj mlieko.A komu nechutí pažítka,môže si urobiť chren so strúhaným jablkom.Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
čo je pre mňa nové-to je omáčková pažítka...
ked mám teba-@frezia68-nemus ím pozerať sa na Zˇí d k a ..!!!
dobré to má - kto má tento =kvietok= doma...
od soboty do soboty-vyvára samé najdobroty..!!
nechcem ti udierať na city-ale-ten kvietok z môjho textu-to si TY..!!:-)