Syrové rožteky fotorecept
Foto: Maxinka
Zlákalo ma vyskúšať toto na pohľad krásne pečivo, ktoré pripomína kráľovské koruny. Pečie sa vo forme na mafiny.
porcií
na 180 °C
Suroviny
2 dcl |
|
7 g |
|
1 KL |
|
470 g |
|
1 KL |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
80 g |
|
80 g (na strúhanie) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
V miske zmiešame mlieko, droždie, cukor a navrch nasypeme lyžicu múky. Necháme 10 minút odstáť. Ostatnú múku zmiešame so soľou, vajcom, olejom a kváskom. Spracujeme cesto, ktoré necháme 15 minút kysnúť. Náplň si pripravíme tak, že si maslo rozmiešame a nastrúhame syr.
- 2
Cesto si rozdelíme na 24 bochníčkov. Pretože sa rožteky pečú vo forme na mafiny, je to 2 krát po 12 kusov. Každý bochníček som vyvaľkala na oválnu placku, jedna polovica sa nareže do polovice na pásiky, druhá polovica sa natrie maslom a posype syrom. Stočíme.
- 3
Uložíme do formy.
- 4
Po naplnení formy prikryjeme utierkou a 15 minút necháme stáť. Potrieme vajíčkom a posypeme semienkami. Pečieme na 180 °C približne 20-25 minút.
- 2
Ďakujem. Recept vymyslel niekto iný, ja som podľa neho len upiekla. Ale je výborný. Viem si ho predstaviť aj s inou náplňou, budeme skúšať. Samozrejme, pečivo je vhodné na rôzne príležitosti, k pivečku či vínečku. Určite je ozdobou stola a ani chuť nesklame.
Skôr som piekla sladké, slané na koniec roka.
Krásne sa podarilo. Šťastný nový rok!
Rožtek preto, že najskôr sa stočí do valčeka a potom sa skrúti do rožteka, ale môže to byť aj do venčeka. Takto to vyzerá, kým to nie je upečené. Po upečení to už vyzerá naozaj ako žemlička. No musela som tomu dať názov. Nápad prepoliť a naplniť sa mi páči. Aj obmena náplní. Čím viac ľudí, tým viac nápadov, čo je super.
Ďakujem za odkaz, potešil ma, kamarátku pozdravujem. Toto pečivo sa dá rôzne obmieňať a už tu bol nápad na plnenie, takže, budeme skúšať.
No nepochybovala som o tebe,že ich upecies prvá:-) Ivetka,prosím ťa,myslíš,že by sa mohli piecť aj bez maffin formy?
@maxinka ,super efektný receptík určite napeciem,budem plniť bryndzou, si šikovná,viac tvojich receptov mi bolo inšpiráciou,ďakujem:-)
haha, si milá:-) recept prišiel práve vhod, lebo sme sa chystali na silvestrovskú oslavu k dobrým priateľom a toto pečivo je ozaj dekoratívne a neobvyklé, inak by som bola brala pagáče. Páčilo sa najmä deťom.
Čo sa týka tvojej otázky, iste sa dá aj bez muffinovej formy, ale ja to neodporúčam.
Pozri si fotku č.2, tam je skrútený prstienok naplneného cesta. Ak by sa len tak upiekol, šiel by viac do strán, proste len by narástol -zaguľatil by sa. Muffinová forma zaručí zúženie spodnej strany a tým sa vytvorí tá pekná korunka.
Príjemný večer ti prajem.
Pripájame aj fotografie od @Salinka
SUPER. Abych mohla lajknout toto foto, musím podstoupit 5 kliků /včetně rozbalení komentov!/ a stejně mi lajk nevzalo. Takže celé znovu a koment. Po každém úkonu kolaps. Teď už kolaps aj při psaní komentu. Dnes mi kolabuje Varecha i při obyčejném rolování stránky. SUPER.
Zase pridali viac klikania a reklamy... hlavne v mobilnej verzii. Škoda, ten čo to vymyslel ide Varechu potopiť...
Nejde mi kliknút lajk, ani za svet. Souhlas.