Syrové pečivo
Syrové pečivo

Syrové rožteky fotorecept

maxinka - fotkamaxinka, 30. decembra 2017
Syrové rožteky (fotorecept)
Foto: Maxinka

Zlákalo ma vyskúšať toto na pohľad krásne pečivo, ktoré pripomína kráľovské koruny. Pečie sa vo forme na mafiny.

24
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

2 dcl
7 g
1 KL
470 g
1 KL
100 ml
1 ks
Plnka:
80 g
80 g (na strúhanie)
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    V miske zmiešame mlieko, droždie, cukor a navrch nasypeme lyžicu múky. Necháme 10 minút odstáť. Ostatnú múku zmiešame so soľou, vajcom, olejom a kváskom. Spracujeme cesto, ktoré necháme 15 minút kysnúť. Náplň si pripravíme tak, že si maslo rozmiešame a nastrúhame syr.

  2. 2

    Cesto si rozdelíme na 24 bochníčkov. Pretože sa rožteky pečú vo forme na mafiny, je to 2 krát po 12 kusov. Každý bochníček som vyvaľkala na oválnu placku, jedna polovica sa nareže do polovice na pásiky, druhá polovica sa natrie maslom a posype syrom. Stočíme.

    Syrové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uložíme do formy.

    Syrové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po naplnení formy prikryjeme utierkou a 15 minút necháme stáť. Potrieme vajíčkom a posypeme semienkami. Pečieme na 180 °C približne 20-25 minút.

    Syrové rožteky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

tatranka
Veľmi ma zaujalo tvoje slané pečivko.Pre mňa je to niečo nové a aj pekné.Ďakujem.
bubaya
Jéééj, tie sú krásne! Čítala som v knihe Madame Bovary, ako vo Francúzsku jedli v 19 storočí turbánky. Slané kysnuté pečivo sa jedlo s maslom. Asi takto nejako to muselo vyzerať. Rozkošné, ukladám do KK, občas sa na ne pozriem, mám tam takú obrazáreň s receptami len pre potechu oka.
ariela6
tiež sa mi tvoje pečivo pači ukladam si ho tiež
haji
Roztomile držia formu, krásná práce, moudrý postup, jsi šikulka!!
stanci11
no to je krása :) viem si predstaviť v lete ku grilovačke, juj to rodina zase odpadne keď s niečím takým prídem. úžasne si to vymyslela :)
sovka62
Dokonalé! Určite vyskúšam, najradšej by som sa do nich pustila hneď, ale mám napečené slané i sladké, tak musím vydržať.
alexdidi
Krásny recept.Určite tiež vyskúšam, možno už dnes.
maxinka
@Stanci11 (31.12.2017 06:17)

Ďakujem. Recept vymyslel niekto iný, ja som podľa neho len upiekla. Ale je výborný. Viem si ho predstaviť aj s inou náplňou, budeme skúšať. Samozrejme, pečivo je vhodné na rôzne príležitosti, k pivečku či vínečku. Určite je ozdobou stola a ani chuť nesklame.
jerica
To je krása na tanieri, vyskúšam , určite dám na známosť :-)
maxinka
Ďakujem za milé komentáre. Želám všetkým veselého Silvestra, krásny a šťastný Nový rok, nech Vám trvá celý rok.
atulienka
Krásne a isto aj chutné koláčiky. Prvé, čo vyskúšam budú polovica podľa receptu a druhá plnka bude s bryndzou. Už mi tečú slinky.
klukodvody
To je opravdu moc krásné a do zlatova vypečené a také v k.k. uložená. Díky a Krásný Nový Rok přejeme.
katarina0705
Škoda, že si nedala recept skôr vyzerajú úžasne. Už mám ale zamiesene na pagaciky, ale tieto určite vyskúšam :)
evanaaa
Ja síce nepečiem, ale pri takomto vzhľadovonezvyčajnom pečivku by som asi spravila aj výnimku :) a viem si ho predstaviť aj so sladkou náplňou. Takže zatiaľ si aspoň ukladám recept, snáď sa raz zíde, keď ma chytí nálada a chuť.
danda3
Krásny recept , určite využijem na oslavu.
jerica
Ďakujem za recept, pokušenie si to vyskúšať , dnes mi to nedalo, spravila som, najskôr som si myslela, že prečo si dala názov rožteky, že čo by to mohlo mať spločné s rožkom, veru cesto mi chuťou a konzistenciou malo chuť rožka. Určite si kúpim špaldlovú múku, budem robiť parádne žemličky, mala som chuť ich prepoliť a namastiť maslom, dať si kúsok šunky a šalátiku medzi žemličku !


mijaita
Recept jsem poslala kamaradce vcera, dnes upekla, dala nivu do casti. Je nadsena, mam vyridit ze super recept! Snad se k nim take brzo dopracuju. Pockam na prilezitost.


maxinka
@Jerica (1.1.2018 17:19)

Rožtek preto, že najskôr sa stočí do valčeka a potom sa skrúti do rožteka, ale môže to byť aj do venčeka. Takto to vyzerá, kým to nie je upečené. Po upečení to už vyzerá naozaj ako žemlička. No musela som tomu dať názov. Nápad prepoliť a naplniť sa mi páči. Aj obmena náplní. Čím viac ľudí, tým viac nápadov, čo je super.
1x jerica
maxinka
@Mijaita (1.1.2018 17:52)

Ďakujem za odkaz, potešil ma, kamarátku pozdravujem. Toto pečivo sa dá rôzne obmieňať a už tu bol nápad na plnenie, takže, budeme skúšať.
akned
Tak toto pečivko vyzerá fakt úžasne. Hneď ukladám a teším sa na pečenie. Super.
1x haji
45678
@Kukulienka71 (1.1.2018 03:04)

No nepochybovala som o tebe,že ich upecies prvá:-) Ivetka,prosím ťa,myslíš,že by sa mohli piecť aj bez maffin formy?

@maxinka ,super efektný receptík určite napeciem,budem plniť bryndzou, si šikovná,viac tvojich receptov mi bolo inšpiráciou,ďakujem:-)
kukulienka71
@45678 (3.1.2018 16:51)

haha, si milá:-) recept prišiel práve vhod, lebo sme sa chystali na silvestrovskú oslavu k dobrým priateľom a toto pečivo je ozaj dekoratívne a neobvyklé, inak by som bola brala pagáče. Páčilo sa najmä deťom.
Čo sa týka tvojej otázky, iste sa dá aj bez muffinovej formy, ale ja to neodporúčam.
Pozri si fotku č.2, tam je skrútený prstienok naplneného cesta. Ak by sa len tak upiekol, šiel by viac do strán, proste len by narástol -zaguľatil by sa. Muffinová forma zaručí zúženie spodnej strany a tým sa vytvorí tá pekná korunka.
Príjemný večer ti prajem.
45678
Plnila som bryndzou a sú perfektné..mala som kvasnice z AT a div sa svete rožky išli vyskočiť z formy, narástli na obrovské trojkráľove koruny.:-))


1x haji
tiginko
tak toto si musím odložiť aj ja, veľmi efektný spôsob zamotávania. @jerica ich má tiež parádne vo svojich receptoch, slané verzie určite vyskúšam. Vďaka za pekný recept
orchidea
Nielen na pohľad pekné ale verím že aj chutné, u nás všetko syrové je dobré :) Ukladám si recept.
haji
@redakcia (26.3.2020 15:19)
SUPER. Abych mohla lajknout toto foto, musím podstoupit 5 kliků /včetně rozbalení komentov!/ a stejně mi lajk nevzalo. Takže celé znovu a koment. Po každém úkonu kolaps. Teď už kolaps aj při psaní komentu. Dnes mi kolabuje Varecha i při obyčejném rolování stránky. SUPER.
kimlo
@haji (26.3.2020 17:35)
Zase pridali viac klikania a reklamy... hlavne v mobilnej verzii. Škoda, ten čo to vymyslel ide Varechu potopiť...
1x haji
haji
@kimlo (26.3.2020 21:18)
Nejde mi kliknút lajk, ani za svet. Souhlas.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia