Foto: katyka007
Keď som túto tortu jedla prvý krát u kamarátky, vravela som si, že lepši dezert som v živote nemala. Korpus šťavnatý, krém neporovnateľný s Zobraziť celý popisKeď som túto tortu jedla prvý krát u kamarátky, vravela som si, že lepši dezert som v živote nemala. Korpus šťavnatý, krém neporovnateľný s tukovými plnkami na aké som bola naučená a aké som dovtedy robievala (no ako sa za mladi naučíš...:-) a tak som bola naučená ) Ak skúsite, pochopíte. Moj manžel má bubliny za ušami, ked sa ňou napcháva (čo nie je tak často, lenivá som veru gazdinka, zvyčajne to uhrám bublaninami :-))) Ale keď má sviatok, tak nesmie chýbať.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
korpus: | |
7 ks |
|
210 g |
|
180 g |
|
30 g |
|
štipka |
|
krém: | |
2 ks |
|
2 ks |
|
60 g |
|
200 g |
|
50 ml |
|
200 ml |
|
sirup: | |
200 ml |
|
100 g |
|
2 pl |
|
poleva: | |
175 ml |
|
150 ml |
|
225 g |
|
75 g |
|
8 g (4 listy) |
|
Postup
-
1
Pretože ide o môj druhý pokus varenia s fotkami, tak som si nafotila aj suroviny. Skoro všetko, no, tak z každého niečo :D. Takže si pripravíme suroviny.
-
2
Začneme s kakaovým korpusom. Oddelíme bielky od žĺtkov. Vyšľaháme bielka a keď máme krásnu penu vmiešame do nej cukor.
-
3
Do peny postupne pridávame žĺtky a na nízkych obrátkach mixéra šľaháme pomaly ďalej. Múku zmiešame s kakaom prepasírovaným cez sitko aby sme nemali hrudky. Tak isto do peny po lyžičkách pridávame zmes múky a kakaa. Pomaly miešame aby nespadlo cesto.
-
4
Pripravíme si formu (Ø 26 cm) na korpus. Natrieme maslom a nasypeme múku. Do formy nalejeme cesto a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme cca 30 – 35 minút. Lepšie je pripraviť si ho večer a nechať cez noc vychladnúť.
-
5
Vychladený korpus si rozrežeme na tri pláty.
-
6
A môžeme sa pustiť do prípravy penového krému. Do misiek si dáme: - žĺtky s 30 gr cukru, - bielky s 30 gr cukru, - a smotanu na šľahanie s 2 lyžicami práškového cukru.
-
7
Vyšľaháme si zmes v každej miske – výsledok by mal vyzerať ako na foto.
-
8
Do hrnca na mlieko si dáme roztopiť čokoládu. Kým sa rozpustí čokoláda, pripravíme si 50 ml silnej kávy, ktorú potom nalejeme do hrnca a zmiešame s roztopenou čokoládou.
-
9
Do misky kde sme si vymiešali cukor so žĺtkami nalejeme a vmiešame čokoládovú zmes. Potom sem po malých množstvách pridávame a pomaly miešame najprv bielkovú penu a potom vyšľahanú šľahačku. A krém je hotový. Kto má rád krémovejšiu tortu, môže pokojne urobiť krém z dvojitého množstva – bude trochu vyššia.
-
10
V tortovej forme si vyskladáme tortu. Prvý plát zalejeme tretinou vychladeného sirupu. Ten si pripravíme ľahko zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií. Ďalej naň natrieme polovicu krému. Zakryjeme druhou časťou korpusu a postup opakujeme. Dáme do chladničky na 5-6 hodín.
-
11
Vychladená torta vyzerá takto
-
12
Aby sme tortu dokončili, potrebujeme si ešte pripraviť polevu. Želatínu pripravíme podľa návodu. Zmiešame suroviny na polevu a dáme ich variť. Je dobre mať teplomer aby teplota nebola vyššia ako 104 stupňov. V poleve nám môžu vzniknúť hrčky z kakaa a preto ju precedíme. Necháme ju vychladnúť na 50 stupňov. Pridáme namočenú želatínu a miešame do roztopenia. Podľa doporučenia som nechala teplotu klesnúť na 30 stupňov.
-
13
Tortu ktorú položíme na vyššiu podložku (použila som stojan na grilovanie z mikrovlnky) je dobre si položiť aj na plech, aby sme pretečenú polevu mohli ďalej zliať do druhého plechu a postup viackrát zopakovať (to som okukala na internete :-))). Keď zužitkujeme celú polevu, dáme tortu ešte vychladnúť aspoň na tri hodiny. Dekorujeme podľa fantázie. Ozdobila som ju s guličkami marcipánu a kúskami roztopenej čokolády do ktorej som nasypala prifarbenú kokosovú múčku.
-
14
A tu je jeden rez. Dobru chuť!
ale tie vajíčka-surové... tiež troška váham...
Zuzka, som rada, ze Ti chutila.