Sviatočná čokoládová torta (fotorecept)
Autor receptu: katyka007
Keď som túto tortu jedla prvý krát u kamarátky, vravela som si, že lepši dezert som v
živote nemala. Korpus šťavnatý, krém neporovnateľný s tukovými plnkami na aké som
bola naučená a aké som dovtedy robievala (no ako sa za mladi naučíš...:-) a tak som bola
naučená ) Ak skúsite, pochopíte. Moj manžel má bubliny za ušami, ked sa ňou napcháva
(čo nie je tak často, lenivá som veru gazdinka, zvyčajne to uhrám bublaninami :-))) Ale
keď má sviatok, tak nesmie chýbať.
10 porcií |
120 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Pretože ide o môj druhý pokus varenia s fotkami, tak som si nafotila aj suroviny. Skoro všetko, no, tak z každého niečo :D. Takže si pripravíme suroviny.
- Začneme s kakaovým korpusom. Oddelíme bielky od žĺtkov. Vyšľaháme bielka a keď máme krásnu penu vmiešame do nej cukor.
- Do peny postupne pridávame žĺtky a na nízkych obrátkach mixéra šľaháme pomaly ďalej. Múku zmiešame s kakaom prepasírovaným cez sitko aby sme nemali hrudky. Tak isto do peny po lyžičkách pridávame zmes múky a kakaa. Pomaly miešame aby nespadlo cesto.
- Pripravíme si formu (Ø 26 cm) na korpus. Natrieme maslom a nasypeme múku. Do formy nalejeme cesto a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme cca 30 – 35 minút. Lepšie je pripraviť si ho večer a nechať cez noc vychladnúť.
- Vychladený korpus si rozrežeme na tri pláty.
- A môžeme sa pustiť do prípravy penového krému. Do misiek si dáme:
- žĺtky s 30 gr cukru,
- bielky s 30 gr cukru,
- a smotanu na šľahanie s 2 lyžicami práškového cukru.
- Vyšľaháme si zmes v každej miske – výsledok by mal vyzerať ako na foto.
- Do hrnca na mlieko si dáme roztopiť čokoládu. Kým sa rozpustí čokoláda, pripravíme si 50 ml silnej kávy, ktorú potom nalejeme do hrnca a zmiešame s roztopenou čokoládou.
- Do misky kde sme si vymiešali cukor so žĺtkami nalejeme a vmiešame čokoládovú zmes. Potom sem po malých množstvách pridávame a pomaly miešame najprv bielkovú penu a potom vyšľahanú šľahačku. A krém je hotový. Kto má rád krémovejšiu tortu, môže pokojne urobiť krém z dvojitého množstva – bude trochu vyššia.
- V tortovej forme si vyskladáme tortu. Prvý plát zalejeme tretinou vychladeného sirupu. Ten si pripravíme ľahko zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií. Ďalej naň natrieme polovicu krému. Zakryjeme druhou časťou korpusu a postup opakujeme. Dáme do chladničky na 5-6 hodín.
- Vychladená torta vyzerá takto
- Aby sme tortu dokončili, potrebujeme si ešte pripraviť polevu. Želatínu pripravíme podľa návodu. Zmiešame suroviny na polevu a dáme ich variť. Je dobre mať teplomer aby teplota nebola vyššia ako 104 stupňov. V poleve nám môžu vzniknúť hrčky z kakaa a preto ju precedíme. Necháme ju vychladnúť na 50 stupňov. Pridáme namočenú želatínu a miešame do roztopenia. Podľa doporučenia som nechala teplotu klesnúť na 30 stupňov.
- Tortu ktorú položíme na vyššiu podložku (použila som stojan na grilovanie z mikrovlnky) je dobre si položiť aj na plech, aby sme pretečenú polevu mohli ďalej zliať do druhého plechu a postup viackrát zopakovať (to som okukala na internete :-))). Keď zužitkujeme celú polevu, dáme tortu ešte vychladnúť aspoň na tri hodiny. Dekorujeme podľa fantázie. Ozdobila som ju s guličkami marcipánu a kúskami roztopenej čokolády do ktorej som nasypala prifarbenú kokosovú múčku.
- A tu je jeden rez. Dobru chuť!