Svätomartinské rožteky fotorecept
Foto: slavkabis
Sladké pečivo z krehkého cesta známe aj ako Martinské rožteky,
vandrovnice, martiny, zahýbaky, roháče či Martinské podkovy. Pečú sa najmä na Morave a Zobraziť celý popisSladké pečivo z krehkého cesta známe aj ako Martinské rožteky,
vandrovnice, martiny, zahýbaky, roháče či Martinské podkovy. Pečú sa najmä na Morave a Čechách v deň svätého Martina.
Svätomartinské rožteky sa dávali aj
ako výslužka čeľadníkom pri
odchode zo služby hospodára.
Zdroj: Z blogu: Recepty Slávky coolinarky
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
400 g (preosiata) |
|
200 g |
|
50 g |
|
6 g |
|
2 ks |
|
Na potrenie: | |
|
|
troška |
|
Plnka: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posyp (nemusí byť): | |
celý |
|
mleté |
|
|
Postup
-
1
Ingrediencie na cesto si roukou vypracujeme.
-
2
Cesto necháme aspoň dve hodiny odležať .
- 3
Následne cesto rozdelíme na štyri rovnaké kúsky.
- 4
Každý kúsok rozvaľkáme a narežeme nožom či radielkom na osem kúskov.
- 5
Na každý kúsok na širšej strane dáme plnku a zrolujeme.
- 6
Každý rožtek potrieme vajíčkom zmiešaným s mliekom (posypeme makom či orechmi) a pečieme vo vyhriatej rúre 180 stupňov Celzia približne 20 minút.
- 7
Necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom
- 8
PS: výbornú makovú plnku mám na blogu Recepty Slávky coolinarky
Tiež plnené rožteky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
@kukulienka71 (12.11.2022 21:34) … tie sa ti teda podarili, krása.