Krehké plnené rožteky

Svätomartinské rožteky (fotorecept)

Autor receptu: slavkabis

Sladké pečivo z krehkého cesta známe aj ako Martinské rožteky, vandrovnice, martiny, zahýbaky, roháče či Martinské podkovy.* Pečú sa najmä na Morave a Čechách v deň svätého Martina. Svätomartinské rožteky sa dávali aj ako výslužka čeľadníkom pri odchode zo služby hospodára.

32
porcií
10 (+ odležanie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie na cesto si roukou vypracujeme.
  2. Cesto necháme aspoň dve hodiny odležať .
  3. Následne cesto rozdelíme na štyri rovnaké kúsky.
  4. Každý kúsok rozvaľkáme a narežeme nožom či radielkom na osem kúskov.
  5. Na každý kúsok na širšej strane dáme plnku a zrolujeme.
  6. Každý rožtek potrieme vajíčkom zmiešaným s mliekom (posypeme makom či orechmi) a pečieme vo vyhriatej rúre 180 stupňov Celzia približne 20 minút.
  7. Necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom
  8. PS: výbornú makovú plnku mám na blogu Recepty Slávky coolinarky