Svätomartinské kysnuté rožky fotorecept
Foto: katarinalucanova
Výborné, jemné orechové kysnuté rožky. Nielen dospelí, ale hlavne deti ocenia na desiatu maslové rožteky plné orechov.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 ml |
|
1/2 kocky |
|
70 g |
|
550 g |
|
2 ks |
|
100 g rozpustené |
|
|
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
250 g |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
50 g rozpustené |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Cesto: Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. K vykysnutému kvásku pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť 1 hodinku.
-
2
Orechová plnka: Mleté orechy, marhuľový džem, rum a vanilkový cukor vymiešame. Kto chce, môže pridať cukru viac, ja som mala sladký džem, dala som len jeden balíček cukru. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Z každej vyvaľkáme kruh, ktorý rozrežeme na 8 častí, naplníme orechovou plnkou a stočíme do tvaru rožka.
-
3
Rožteky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme.
-
4
Upečené rožky ešte teplé potrieme rozpusteným maslom s rumom.
Diskusia k receptu