Orechové rožteky

Svätomartinské kysnuté rožky (fotorecept)

Autor receptu: katarinalucanova

Výborné, jemné orechové kysnuté rožky. Nielen dospelí, ale hlavne deti ocenia na desiatu maslové rožteky plné orechov.

24
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. K vykysnutému kvásku pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť 1 hodinku.
  2. Orechová plnka: Mleté orechy, marhuľový džem, rum a vanilkový cukor vymiešame. Kto chce, môže pridať cukru viac, ja som mala sladký džem, dala som len jeden balíček cukru. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Z každej vyvaľkáme kruh, ktorý rozrežeme na 8 častí, naplníme orechovou plnkou a stočíme do tvaru rožka.
  3. Rožteky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme.
  4. Upečené rožky ešte teplé potrieme rozpusteným maslom s rumom.