Orechové rožteky
Svätomartinské kysnuté rožky (fotorecept)
Autor receptu: katarinalucanova
Výborné, jemné orechové kysnuté rožky. Nielen dospelí, ale hlavne deti ocenia na desiatu maslové rožteky plné orechov.
24 porcií |
60 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Cesto: Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. K vykysnutému kvásku pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto.
Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť 1 hodinku.
- Orechová plnka: Mleté orechy, marhuľový džem, rum a vanilkový cukor vymiešame. Kto chce, môže pridať cukru viac, ja som mala sladký džem, dala som len jeden balíček cukru.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Z každej vyvaľkáme kruh, ktorý rozrežeme na 8 častí, naplníme orechovou plnkou a stočíme do tvaru rožka.
- Rožteky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme.
- Upečené rožky ešte teplé potrieme rozpusteným maslom s rumom.