Foto: medovnicek
Tento recept som získala na http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/kynute-svatebni-a-ladovy-kolace. Chcela by som veľmi poďakovať autorke tohto receptu pani Zdenke, ktorá mi svojimi radami nesmierne pomohla.
Suroviny
35 dkg |
|
15 dkg |
|
10 dkg |
|
2 dcl vlažné |
|
z polovice citróna |
|
25 ml (rum) |
|
25 g |
|
1 ks |
|
2 dkg |
|
1/2 PL |
|
2 PL |
|
štipka |
|
Tvarohová plnka: | |
25 dkg |
|
12 dkg |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
namočené v ume minimálne 24 hodín |
|
|
|
Lekvárová plnka: | |
|
|
troška |
|
troška |
|
podľa chuti |
|
Okrem toho: | |
na ozdobu |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Nasypeme obe múky do misy, pridáme cukor, droždie a troška vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme soľ, citrónovú kôru. Dáme roztopiť maslo, pridáme sadlo a olej, necháme trocha vychladnúť a pridáme k ostatným ingredianciam. Pridáme zvyšné mlieko a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme riadne vykysnúť cca 1,5 hodiny na teplom mieste. Medzitým si pripravíme náplne. Tvaroh - klasický v alobale dáme do plátna a necháme z neho riadne odkapať všetku vodu. Potom dáme do misky, pridáme k nemu žĺtko, cukor, vanilku, citrónovú kôru a hrozienka namočené v rume. Lekvárovú plnku pripravíme tak, že si dobre rozmiešame levár s troškou umu, cukru, škorice a ak je príliš riedky, tak ho zahustíme perníkom na strúhanie. Ja som ho nahradila strúhanými piškótami. Dôkladne vykysnuté cesto rozvaľkáme a rozkrojíme ho na rovnako veľké štvorce. Na každý štvorec dáme tvarohovú náplň, zabalíme a vytvarujeme koláčiky. Tie dáme na papierom na pečenie vystlaný plech a necháme ešte riadne vykysnúť cca 45 minút. Tento krok je veľmi dôležitý, nakoľko aby sa nám lekár na vrchu koláčov neroztiekol, tak ich pečieme holé a lekvár dávame na koláče až po upečení. Keď sú koláčiky riadne vykysnuté, tak do nich vytlačíme rovnaké jamky - pomôžeme si pohárom, alebo žiarovkou. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a dáme do vyhriatej rúry piecť. Ja som piekla na 180 C. Po upečení necháme troška vychladnúť a jamky na vrchu koláčov natrieme lekvárovou náplňou. Aby sa nám lekvár rovnomerne rozotieral, tak lyžičku, ktorou ho naberáme, namáčame do trošky umu. Na mokrú lyžičku sa lekvár nelepí a dá sa pekne rozotierať. Ozdobíme mandľami. Ja som ich ešte po upečení potrela roztopeným maslom.
a boli opäť fantastické. Týmto receptom som nadšená hlavne pre veľmi rýchlu prípravu, ako krásne narastú a mäkkučké sú aj v ďalšie dni.
@sracz prepáč, až teraz som si všimla tvoj komentár, teší ma, že sa ti koláčiky páčia a dúfam, že ozaj tých amíkov na pracovisku nimi ohúriš:)