Svadobné Ladovy koláčiky

medovnicek - fotkamedovnicek, 10. septembra 2011

Tento recept som získala na http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/kynute-svatebni-a-ladovy-kolace. Chcela by som veľmi poďakovať autorke tohto receptu pani Zdenke, ktorá mi svojimi radami nesmierne pomohla.

Suroviny

35 dkg
15 dkg
10 dkg
2 dcl vlažné
z polovice citróna
25 ml (rum)
25 g
1 ks
2 dkg
1/2 PL
2 PL
 štipka
Tvarohová plnka:
25 dkg
12 dkg
1 ks
1 ks
 namočené v ume minimálne 24 hodín
Lekvárová plnka:
 troška
 troška
 podľa chuti
Okrem toho:
 na ozdobu
  na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nasypeme obe múky do misy, pridáme cukor, droždie a troška vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme soľ, citrónovú kôru. Dáme roztopiť maslo, pridáme sadlo a olej, necháme trocha vychladnúť a pridáme k ostatným ingredianciam. Pridáme zvyšné mlieko a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme riadne vykysnúť cca 1,5 hodiny na teplom mieste. Medzitým si pripravíme náplne. Tvaroh - klasický v alobale dáme do plátna a necháme z neho riadne odkapať všetku vodu. Potom dáme do misky, pridáme k nemu žĺtko, cukor, vanilku, citrónovú kôru a hrozienka namočené v rume. Lekvárovú plnku pripravíme tak, že si dobre rozmiešame levár s troškou umu, cukru, škorice a ak je príliš riedky, tak ho zahustíme perníkom na strúhanie. Ja som ho nahradila strúhanými piškótami. Dôkladne vykysnuté cesto rozvaľkáme a rozkrojíme ho na rovnako veľké štvorce. Na každý štvorec dáme tvarohovú náplň, zabalíme a vytvarujeme koláčiky. Tie dáme na papierom na pečenie vystlaný plech a necháme ešte riadne vykysnúť cca 45 minút. Tento krok je veľmi dôležitý, nakoľko aby sa nám lekár na vrchu koláčov neroztiekol, tak ich pečieme holé a lekvár dávame na koláče až po upečení. Keď sú koláčiky riadne vykysnuté, tak do nich vytlačíme rovnaké jamky - pomôžeme si pohárom, alebo žiarovkou. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a dáme do vyhriatej rúry piecť. Ja som piekla na 180 C. Po upečení necháme troška vychladnúť a jamky na vrchu koláčov natrieme lekvárovou náplňou. Aby sa nám lekvár rovnomerne rozotieral, tak lyžičku, ktorou ho naberáme, namáčame do trošky umu. Na mokrú lyžičku sa lekvár nelepí a dá sa pekne rozotierať. Ozdobíme mandľami. Ja som ich ešte po upečení potrela roztopeným maslom.

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

sonulienka
tie vyzerajú krásne ako všetky tvoje kysnuté koláčiky ukladám do KK
danielas
hovoria sami za seba.Prekrásne,ozaj Ladovské....ukladám
valeri
juuuuuuuuuuuuuuj, sem s nimi, len sa do nich zahryznúť
sracz
Reprezentačná krása! Už viem, čím novým ohúrim amíkov na mojom pracovisku! Zo srdca ďakujem a teším sa, milá (?ý? -:) -:) -:) -:) -:)) @medovnicek , na ďalšie Tvoje umelecké diela s vôňov nášho domova a mladosti.
medovnicek
@mariaklara veľmi pekne ďakujem
@sracz prepáč, až teraz som si všimla tvoj komentár, teší ma, že sa ti koláčiky páčia a dúfam, že ozaj tých amíkov na pracovisku nimi ohúriš:)