Svadobné koláčiky
šéfkuchár, 25. februára 2023

Foto: Gabo Kocák
„Miloval som tieto koláčiky, ktoré sa u nás v Medzeve pekávali na svadby alebo slávnostné príležitosti. Boli maličké, prácne na prípravu, ale skutočne veľmi Zobraziť celý popis„Miloval som tieto koláčiky, ktoré sa u nás v Medzeve pekávali na svadby alebo slávnostné príležitosti. Boli maličké, prácne na prípravu, ale skutočne veľmi chutné,“ spomína na obľúbené koláčiky, šéfkuchár Gabo Kocák.
porcie
príprava
na 170-180 °C
Suroviny
| Kysnuté cesto: | |
| 270 ml |
|
| 12 ČL |
|
| 20 g čerstvé |
|
| 500 g |
|
| 200 ml |
|
| 4 ks |
|
| 120 ml |
|
| 20 g |
|
| štipka |
|
| Mrvenička: | |
| 250 g |
|
| 400 g |
|
| 130 g |
|
| Plnka: | |
|
|
|
| 250 g |
|
| 100 g |
|
| 1 bal. |
|
| 3 ks |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
Postup
-
1
Kysnuté cesto: Mlieko s cukrom zohrejeme na izbovú teplotu a pridáme rozmrvené droždie. V robote zmiešame múku, kyslú smotanu, žĺtky, maslo, masť, štipku soli a postupne pridávame mliečnu zmes s droždím. Vymiesime cesto, ktoré ešte v rukách spracujeme. Uložíme do misy, prikryjeme fóliou a necháme nakysnúť v rúre pri teplote 30 °C (asi 30-40 minút).
- 2
Na mrveničku zmiešame maslo, múku a práškový cukor. Vytvarujeme rolku, ktorú zabalíme do fólie, necháme stuhnúť v chladničke a následne nastrúhame.
- 3
Z vykysnutého cesta formujeme malé knedličky, ktoré podľa chuti plníme – dovnútra, na povrchu alebo môžeme použiť oba spôsoby. Ako plnku dávame slivkový lekvár alebo tvaroh zmiešaný s práškovým a vanilkovým cukrom a so žĺtkami. Prípadne kombináciu oboch.
- 4
Takto pripravené koláčiky namočíme do vyšľahaných žĺtkov, obalíme v nastrúhanej mrveničke, uložíme na plech s papierom na pečenie a necháme asi 20 minút podkysnúť.
- 5
Vložíme do rúry vyhriatej na 170- 180 °C a pečieme asi 20 minút.
- 6
Hotové posypeme práškovým cukrom.
Tiež tvarohové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Dobrý večer, ono to cesto po sčítaní všetkých surovín váži zhruba 1,2 kg. Skontrolovali sme podklady k receptu od Gaba Kocáka, gramáž surovín podľa nich sedí. Akurát je v nich uvedené, že koláčiky sa namáčajú do vyšľahaných žĺtkov a celé obaľujú v mrveničke, čo by vysvetľovalo väčšie množstvo potrebnej mrveničky. Upresníme to tak aj v recepte (i keď koláčiky na fotografii sú zjavne mrveničkou iba posypané, preto to tak bolo napísane aj v recepte :) Ďakujeme za upozornenie.