Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Svadobné koláčiky

Gabo Kocák
šéfkuchár, 25. februára 2023
Svadobné koláčiky
Foto: Gabo Kocák

„Miloval som tieto koláčiky, ktoré sa u nás v Medzeve pekávali na svadby alebo slávnostné príležitosti. Boli maličké, prácne na prípravu, ale skutočne veľmi Zobraziť celý popis„Miloval som tieto koláčiky, ktoré sa u nás v Medzeve pekávali na svadby alebo slávnostné príležitosti. Boli maličké, prácne na prípravu, ale skutočne veľmi chutné,“ spomína na obľúbené koláčiky, šéfkuchár Gabo Kocák.

3 plechy
porcie
45 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
270 ml
12 ČL
20 g čerstvé
500 g
200 ml
4 ks
120 ml
20 g
 štipka
Mrvenička:
250 g
400 g
130 g
Plnka:
250 g
100 g
1 bal.
3 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Kysnuté cesto: Mlieko s cukrom zohrejeme na iz­bovú teplotu a pridáme rozmrvené droždie. V robote zmiešame múku, kyslú smotanu, žĺtky, maslo, masť, štipku soli a po­stupne pridávame mliečnu zmes s droždím. Vy­miesime cesto, ktoré ešte v rukách spracujeme. Uložíme do misy, prikry­jeme fóliou a necháme nakysnúť v rúre pri teplote 30 °C (asi 30-40 mi­nút).

  2. 2

    Na mrveničku zmiešame maslo, múku a práškový cukor. Vytvarujeme rolku, ktorú zabalíme do fólie, ne­cháme stuhnúť v chladničke a následne nastrúhame.

  3. 3

    Z vykysnutého cesta formujeme malé knedličky, ktoré podľa chuti plníme – dovnútra, na povrchu alebo môžeme použiť oba spôsoby. Ako plnku dávame slivkový lekvár alebo tvaroh zmiešaný s práškovým a vanilkovým cukrom a so žĺt­kami. Prípadne kombináciu oboch.

  4. 4

    Takto pripravené koláčiky namočíme do vyšľahaných žĺtkov, obalíme v nastrúhanej mrveničke, uložíme na plech s papierom na peče­nie a necháme asi 20 minút podkysnúť.

  5. 5

    Vložíme do rúry vyhriatej na 170- 180 °C a pečieme asi 20 minút.

  6. 6

    Hotové posypeme práškovým cuk­rom.

Diskusia k receptu

pivonka
Tak neviem. Buchtičky (ktoré sú určite výborné) z 500 g múky posypeme mrveničkou zo 400 g múky + ostatné prísady? Nie je tam chyba?
redakcia
@pivonka (6.3.2023 13:34)

Dobrý večer, ono to cesto po sčítaní všetkých surovín váži zhruba 1,2 kg. Skontrolovali sme podklady k receptu od Gaba Kocáka, gramáž surovín podľa nich sedí. Akurát je v nich uvedené, že koláčiky sa namáčajú do vyšľahaných žĺtkov a celé obaľujú v mrveničke, čo by vysvetľovalo väčšie množstvo potrebnej mrveničky. Upresníme to tak aj v recepte (i keď koláčiky na fotografii sú zjavne mrveničkou iba posypané, preto to tak bolo napísane aj v recepte :) Ďakujeme za upozornenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia