Tvarohové koláče
Svadobné koláčiky
Autor receptu: redakcia
„Miloval som tieto koláčiky, ktoré sa u nás v Medzeve pekávali na svadby alebo slávnostné príležitosti. Boli maličké, prácne na prípravu, ale skutočne veľmi chutné,“ spomína na obľúbené koláčiky, šéfkuchár Gabo Kocák.
3 plechy porcie |
45 (+ kysnutie) minút príprava |
20 minút na 170-180 °C |
Postup
- Kysnuté cesto: Mlieko s cukrom zohrejeme na izbovú teplotu a pridáme rozmrvené droždie. V robote zmiešame múku, kyslú smotanu, žĺtky, maslo, masť, štipku soli a postupne pridávame mliečnu zmes s droždím. Vymiesime cesto, ktoré ešte v rukách spracujeme. Uložíme do misy, prikryjeme fóliou a necháme nakysnúť v rúre pri teplote 30 °C (asi 30-40 minút).
- Na mrveničku zmiešame maslo, múku a práškový cukor. Vytvarujeme rolku, ktorú zabalíme do fólie, necháme stuhnúť v chladničke a následne nastrúhame.
- Z vykysnutého cesta formujeme malé knedličky, ktoré podľa chuti plníme – dovnútra, na povrchu alebo môžeme použiť oba spôsoby. Ako plnku dávame slivkový lekvár alebo tvaroh zmiešaný s práškovým a vanilkovým cukrom a so žĺtkami. Prípadne kombináciu oboch.
- Takto pripravené koláčiky namočíme do vyšľahaných žĺtkov, obalíme v nastrúhanej mrveničke, uložíme na plech s papierom na pečenie a necháme asi 20 minút podkysnúť.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 170- 180 °C a pečieme asi 20 minút.
- Hotové posypeme práškovým cukrom.