Tvarohové koláče

Svadobné koláčiky

Autor receptu: redakcia

„Miloval som tieto koláčiky, ktoré sa u nás v Medzeve pekávali na svadby alebo slávnostné príležitosti. Boli maličké, prácne na prípravu, ale skutočne veľmi chutné,“ spomína na obľúbené koláčiky, šéfkuchár Gabo Kocák.

3 plechy
porcie
45 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kysnuté cesto: Mlieko s cukrom zohrejeme na iz­bovú teplotu a pridáme rozmrvené droždie. V robote zmiešame múku, kyslú smotanu, žĺtky, maslo, masť, štipku soli a po­stupne pridávame mliečnu zmes s droždím. Vy­miesime cesto, ktoré ešte v rukách spracujeme. Uložíme do misy, prikry­jeme fóliou a necháme nakysnúť v rúre pri teplote 30 °C (asi 30-40 mi­nút).
  2. Na mrveničku zmiešame maslo, múku a práškový cukor. Vytvarujeme rolku, ktorú zabalíme do fólie, ne­cháme stuhnúť v chladničke a následne nastrúhame.
  3. Z vykysnutého cesta formujeme malé knedličky, ktoré podľa chuti plníme – dovnútra, na povrchu alebo môžeme použiť oba spôsoby. Ako plnku dávame slivkový lekvár alebo tvaroh zmiešaný s práškovým a vanilkovým cukrom a so žĺt­kami. Prípadne kombináciu oboch.
  4. Takto pripravené koláčiky namočíme do vyšľahaných žĺtkov, obalíme v nastrúhanej mrveničke, uložíme na plech s papierom na peče­nie a necháme asi 20 minút podkysnúť.
  5. Vložíme do rúry vyhriatej na 170- 180 °C a pečieme asi 20 minút.
  6. Hotové posypeme práškovým cuk­rom.