Sushi s avokádom a uhorkou

ryzasos - fotkaRyža SOS, 28. marca 2022. Komerčný recept.
Sushi s avokádom a uhorkou
Foto: ryzasos

Tento recept pre vás pripravila Mamachef. Možnosti prípravy sushi je niekoľko. Hosomaki, alebo maki, je jedným z najznámejších spôsobov. Pripravte si ich s ryžou Zobraziť celý popisTento recept pre vás pripravila Mamachef. Možnosti prípravy sushi je niekoľko. Hosomaki, alebo maki, je jedným z najznámejších spôsobov. Pripravte si ich s ryžou SOS Classic.
Zdroj: Mamachef

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g uvarená
500 ml
40 g
5
20 g
1 ks zrelé
1 ks
 opražené
5 ks




Postup

  1. 1

    Pripravte si dostatočný priestor na prácu. Na dosku umiestnite bambusovú podložku a okolo nej si nachystajte nasledujúce: riasu nori a nožnice na jej delenie, vychladnutú uvarenú ryžu, misku so studenou vodou (do misky si budete namáčať ruky, aby sa vám na ne nelepila ryža), wasabi pastu.

  2. 2

    Avokádo rozpoľte, olúpte – u správne zrelého plodu by mala ísť šupka jednoducho stiahnuť pomocou ruky, zbavte kôstky a nakrájajte pozdĺžne na silnejšie prúžky. Uhorku zrežte na konci a ďalej odrežte asi 10 cm dlhý kus. Rozkrojte na štvrtiny a zbavte mäkkého stredu so semienkami. Ďalej rozkrájajte na asi 0,5 cm hrubé pásiky.

  3. 3

    Riasu nori pomocou nožníc rozpoľte tak, aby vám zostala jej väčšia polovica riasy.

  4. 4

    Položte riasu lesklou stranou dole na bambusovú podložku. Namočte si ruky a odoberte si 70-80 g ryže, ktorú začnite rozprestierať po riase. Horný okraj ale nechajte tak, aby zostalo zhruba 1, 5 cm voľnej riasy. Odporúčam pozrieť vopred video, ako zabaliť maki rolku.

  5. 5

    Do dolnej časti riasy, asi 2 cm od okraja, rozprestrite pozdĺžne tenký prúžok wasabi pasty alebo majonézy. Na pastu potom naskladajte kúsky uhorky a hneď vedľa kúsky avokáda tak, aby potom v každom reze boli obe náplne.

  6. 6

    Pred samotným balením rolky znova odporučím najskôr pozrieť na video, z ktorého vám bude postup oveľa jasnejší. Rolku začnite baliť smerom od seba. Je potrebné, aby bola zabalená pevne, ale zároveň si počas jej balenia musíte pridržiavať aj náplň, aby nevypadla alebo sa nevytlačila von. Tiež si dávajte pozor na kraje, aby ani z nich náplň nevypadla. V celom procese balenia vám pomôže práve bambusová podložka, do ktorej sa rolka balí.

  7. 7

    Rolku vybaľte z podložky a nakrájajte na 6 rovnako veľkých kúskov.

  8. 8

    Podávajte posypané praženými sezamovými semienkami, so sójovou omáčkou, wasabi pastou a prípadne aj nakladaným zázvorom – ten sa hodí najmä, ak podávate viac druhov sushi. Slúži totiž na neutralizáciu chuti medzi jednotlivými sústami.

Diskusia k receptu