Bravčové koleno
Bravčové koleno

Bravčové kolená v aspiku

kvakac - fotkakvakac, 14. marca 2020
Bravčové kolená v aspiku
Foto: kvakac

Pre tých, ktorí majú radi kolienka.

10 minút
príprava
600 minút
na 95 °C

Suroviny

1390 g
1400 g
1 KL
100 ml
6 ks väčšie
2 ks
2 bal.
900 ml
1 KL
1 hlavička




Postup

  1. 1

    Kolená môžete dať aj rovnaké. Ja dávam surové a údené. Je to potom chutnejšie. Kolená umyjeme a dáme do pomalého hrnca, zalejeme vodou. Pridáme koreniny bez soli a očistený cesnak strúčiky. Hrniec zapneme na pomalé varenie na LOW na 10 hodín. Potrebujeme, aby sa mäso a koža celkom rozdeľovalo na vlásočnice. Zhuba po 8 hodinách pridáme do hrnca ocot a cibuľu nakrájanú na polmesiace. Po celej tej dobe vytiahneme z kolien kosti a mäso roztlačíme na menšie kusy a kožu buď pokrájame, alebo kto nemá rád kožu, dá ju preč. Všetko to dáme do jedného hrnca a na sporák a až teraz osolíme ak je treba. Zarobíme želatínu podľa návodu a vlejeme do hrnca. Necháme prejsť chvíľu teplom a odstavíme na bok.

  2. 2

    Všetko to dáme do pripravených nádob alebo do vrecka na tlačenku. Ja som použil 1 kg nádoby zo zmrzliny. Dve plné a tretia do polovice. Necháme dobre vychladnúť.

    Bravčové kolená v aspiku - obrázok 2
  3. 3

    Potom to vyklopíme a môžeme krájať. Takéto krásne bochníky, ach jaj to boli, už je po nich.

    Bravčové kolená v aspiku - obrázok 3
  4. 4

    No čo vám budem hovoriť, dobrota, až sa tak srdce a bruško raduje.

    Bravčové kolená v aspiku - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Krásný a chutný recept, čistá provokace! Hned bych brala jednu šišku takových kolienok. Krásná práce, musíš mít dost velký pomaláč, když se ti tam vejde tolik maska. Kouzelná fota, narobil si mi chutě! Toto připravovat, tak jsem v obležení sousedů a okolo jdoucích. Asi bych se v dnešních dnech dostala do potíží... I když Andrej hovoril, že tam, kde podávajú jedlo z okienka, je povolené.
kvakac
@haji (14.3.2020 19:01)

Vďaka za koment. Takto aby som si domyslel čo je za bodkou. Veď ma môže z toho rozbolieť hlava. Ten pomalý hrniec je oválny, tak dosť do neho sa zmestí. Hlavne vyberám kolienka menšie a guľaté, také sa mi viac páčia.
haji
@kvakac (14.3.2020 19:11)
Na bolení hlavy je prý nejlepší si pustit něco na nohu, začne tě bolet opačný konec. Hmm?! Chceš mi říct, že děláš z předních kolienok? a nebo myslíš malé guľaté zadné kolienka? To víš, jsem v tomto sortimentu trochu pozadu - dietnější pokrmy si žiada moje bruško.
sracz
... ešte šťastie, že po svete surfujú "korunkové extrémy", lebo inak sadám na okrídlenú mašinku a fujazdím do Tvojej jedálne, kamarát Kvákač "feinschmecker" a máš po 2,5 tepši Tvojej superdobroty! Musím v Lilly_Lilly markete ukecať našich žltkastých šikmookatých mäsiarov a bravčové kolienka "pod obojím" splašiť. Tunajší vraj "domáci tiežnšinci" takéto mäso neodporúčajú. V y d r ž a ť! Boh nás skúša aj takýmto spôsobom. Obhajujem Jeho aj seba, šak je 40_dňový pôst! ... ta ňe!?! Pozdravujem Ťa a z duše želám ďalšie dobré nápady aj ich realizácie!
kvakac
@haji (14.3.2020 19:20)

O tom som tiež počul, že keď bolí hlava a dokonca aj vyskúšal. Padla mi tehla na nohu a priamo na prsty na nej. Hlava nebolela, zato noha svietila od bolestí. Áno mal som na mysli malé zadné kolienka. Veď tento pokrm je tiež diétny. Kolienko je chudé mäso a dokonca je tam aj zelenina.
kvakac
@sracz (15.3.2020 00:31)

Vďaka za koment. No boh aj odpúšťa nám hriešnikom a preto ho máme radi. Pevne verím, že by tiež neodolal, takejto dobrote. Rodina odišla, až keď bola prázdná misa. Je to trošku kyslé a hlavné dobré. Podnet vznikol z receptu Utopenci v aspiku od @Kimlo.
kimlo
Dobrý nápad s kolenom! Tiež som uz rozmýšľal ako vylepšiť alebo inak obohatiť tie špekáčiky v aspiku. Budiž mi Tvoj recept inšpiráciou... :-)
bembo
Keďže musíme v tejto dobe sedieť doma,zavolám známemu mesiarovi či bude mať na budúci týždeň bravčové kolená.Ak áno,už sa doma nudiť nebudem,a aj veru tento recept zrealizujem.Vyzerá dobre,a padol mi vhod.
45678
Určite si pripravil liek :-) Rozhodne chválim, ako všetky Tvoje mäsové receptiky:-) Úplne najlepšie na premazanie kĺbov, keby si tam prihodil dve papčky, netreba želatínu. Niečo podobné sme robili, na spôsob rýchlej tlačenky, ale varili sme aj jazyky a spomínané paprčky plus korenie a chladili sme vo forme na srnčí chrbát. Určite vyskúšam aj toto Tvoje prevedenie a som presvedčená, že nesklame.
kvakac
@kimlo (15.3.2020 11:29)

Vďaka za koment. Vyskúšaj oplatí sa to. Len mala rada nedávaj to veľkej návšteve, lebo ti to zjedia , ako mne a ešte potom aj veľa vypijú.
kvakac
@bembo (15.3.2020 17:21)

Vďaka za koment. Aj čili tam pasuje ak mate radi. A so soľou opatrne, lebo potom aj veľký demižón vína bude málo.
kvakac
@45678 (15.3.2020 17:34)

Vďaka za koment. Ja som si myslel ako si budem pár dní ukrajovať a( tudle ako nudle) zjedlo sa to všetko. Príbuzným sa potom ani domov nechcelo. Ta cibuľa z uhorkami tomu dodá výbornú chuť.
kvakac
Vďaka za koment. Budem rád keď vyskúšaš.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia