Utopenci v aspiku fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 23. augusta 2019
Utopenci v aspiku (fotorecept)
Foto: kimlo

Tento recept je alternatíva k nakladaným utopencom, vhodný ako pochúťka k pivu alebo pohostenie pre návštevu. Pár krát som si niečo podobné kúpil v lahôdkach, až som objavil, vyskúšal, a upravil recept podľa mojej chuti. Dúfam, že zachutí aj varecháčom...

5
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

5 ks
1,5 dl
1 liter
4 ks stredne veľká
4 ks
1 PL
2 PL
4 ks
8 ks
10 ks
2 bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V prvom rade treba zohnať kvalitné špekáčiky, najlepšie od farmárov alebo tie drahšie z obchodu, ktoré obsahujú mäso, s lacnými plnými múky a sóje to radšej neskúšajte... A teraz k receptu: Najprv si spravíme nálev: uvaríme ocot s vodou, bobkovým listom a korením. Pridáme cukor a povaríme asi 5 minút. Nálev precedíme.

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a povaríme asi 3 minúty.

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Špekáčiky ošúpeme a nakrájame na 1cm kolieska, uhorky nakrájame tiež na kolieska alebo kocky.

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme ich do vhodnej nádoby a zalejeme vlažným nálevom. Uložíme na 3 dni do chladničky, občas premiešame.

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 3 dňoch nálev zlejeme a urobíme aspik. Ja som mal asi 1 liter nálevu, takže podľa návodu na aspiku som potreboval 2 balenia.

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ľubovoľnú formu vystelieme potravinovou fóliou a nalejeme asi 1cm vychladnutého aspiku. Dáme stuhnúť do chladničky asi na 20 minút. Na túto stuhnutú vrstvu poukladáme kolieska špekáčikov, a na ne zmes cibule a uhoriek z nálevu. Zalejeme aspikom.

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Postupujeme ďalšou vrstvou špekáčiek, prípadne medzery doplníme opäť zeleninou.

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec všetko zalejeme zvyšným aspikom a dáme stuhnúť do chladničky.

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom preklopíme na misu, odstránime fóliu...

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ... a ostrým nožom nakrájame na porcie.

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ja som práve upiekol kváskový chlieb, výborne sa k tomu hodil...

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto to vyzerá nenačaté...

    Utopenci v aspiku (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

47 komentárov k receptu
Někde jsem udělala chybu, právě jsem dopekla kváskový chlebík - a utopenci v aspiku nikde!! Super nápad, velmi pěkná fúze, bo aspik je dobrota, stejně jako utopenci. Smontovat to dohromady je bomba!
Kouzelný recept i fota, prudce jedlé celé! Díky za sdílení vší té nádhery, jsi šikovný!
No teda to je fantázia. Už čumím na to 15 minút a nemôžem odtrhnúť oči od obrázkov. Tak by som si dal teraz poriadnu porciu týchto utopencov. No musím si teraz nechať zajsť chuť, ale v blízkej dobe idem na to. Recept je už uložený pod značkou exkluzíve.
... nuž čo je pravda, je pravda, @Kimlo vážený priateľ! S nemým úžasom a veľkým obdivom sa k plejáde komentátorov pripájam aj ja! O našich špekáčikoch môžem tu v Arizóne len a iba snívať! Nebudem však čakať "slintajúc" na návštevu u nás doma a skúsim to s poľskou "kielbasou", ktorá si však to hrdé označenie ani nezaslúži. Aj keď bez chuti, je však dostatočne mastná, tak čo keď sa mi to podarí! Pokus - chyba, ako by poznamenala naša ctená akademická a vedecká obec! ... maj krásne, úspešné dni a sevas! ... ta ňe?!
Nuž, recept aj výsledok je parádny. Kimlo sa s tým pohral a úspech je úplne zaslúžený. Niet veľmi čo dodať, hádam iba to, že k posedeniu pri pifku je to ideálne....
Tu nie je čo riešiť.V najbližšej dobe vyskúšam,a ako vždy dám vedieť ako sa vydaril.1.sept. mám narodky,tak toto bude asi ako zákusok po nejakom tom dobrom obede,už vo večerných hodinách.Plánujem na obed niečo zo srnčieho.Ak by si mi dal tip na dobrý rcp,potešilo by ma.
@leaela (23.8.2019 14:54)
Určite vyskúšaj! Ja som dal pôvodne 2dl octu a potom sa mi to zdalo dosť kyslé, tak som dal do receptu 1,5, tak skús ako bude chutiť.
@sracz (24.8.2019 03:36)
Ferko, dúfam že sa Ti za veľkou mlákou podarí zohanť aspoň dobrú klobásku alebo párky, ak nie špekáčiky. Držím palce! :-)
@kimlo (26.8.2019 07:18)

Nemám také pekné foto ako ty, ale nejaké som urobil. To ti je materiál! ja som tam pridal ešte klobásu a čili, aby bolo kilo mäsa a úmerne som k tomu pridal cibuľu a uhorky. Lebo podla návodu som tých päť špekáčiek nemal ani 400g. A keď už robím tak nech je toho viac, vĺčaci zjedia. Dobré že som tak urobil. Mal som toho za plné vrecko na tlačenku. A že vychutnávať - tudle zjedli sme to ako vlci, dobrota preveliká. Toto je teda ohromný recept, veľmi dobré si to vymyslel.


Ako som sľúbil že vyskúšam,tak sa aj stalo.Mal som také plastové okrúhle misky,tak som to dal do nich.Uhorky som mal vlastné,jemne pikantné,a dobre som urobil.Velmi dobre sa mi tieto utopence vydarili na prvý krát.Pripájam aj fotky.


Pred týždňom sme chceli opekať slaninu. No pršalo tak nebolo z toho nič. Rozmýšľali sme čo so slaninou. Tak sme ju pokrájali plus mrkvu a podla bodu dva povarili v náleve a nakoniec pridali cibuľu. Naložili sme do pohára ako utopencov. A včera sme došli urobili aspik naložili do neho a kamarát tvoju špecialitu sme pozdvihli o ďalší level. Dnes bolo na raňajky. Ahá.


Jaj aby som nezabudol nálev je treba urobiť o pol litra viac a zvyšný dať do pohára. V pohári kde bola slanina sadlo všetko ako rôsol. Tak aby bolo dosť na aspik. A ešte jedno foto v celostí.


@kvakac (14.9.2019 10:11)
Super pozdvihnutie! Pozdvihlo mňa a ještě líp by pozdvihlo mého obvoďáka, haha Slinky se mi sbíhají a jediné bezpečné je monitor, bo jinak by si neraňajkoval! Přeji krásný víkend, s takovou dobrotou je překrásný!!

Pridaj komentár k receptu: