Sumček s limetkovou omáčkou

Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.
vedec s vareškou a kalichom vína, 14. januára 2021
Sumček s limetkovou omáčkou
Foto: Miloš Mikuš
2
porcie

Suroviny

300 g (zo slovenského chovu)
400 g
2 PL čerstvý
2 PL
3 PL
50 ml
1 ks
 (alebo voda)




Postup

  1. 1

    Očistenú mrkvu uvaríme takmer domäkka, scedíme a chvíľu ju pražíme na 2 PL masla ghee. Potom pridáme smotanu a čiastočne zredukujeme. Osolíme a rozmixujeme dohladka.

  2. 2

    Medzitým na roztopenom masle pomaly opražíme plátky zázvoru doružova, nakrátko pridáme pár vetvičiek tymianu, všetko z masla vyberieme a vložíme osolenú, okorenenú rybu. Najprv opekáme kožou dolu asi 5 minút, potom otočíme a opekáme ešte pár minút.

  3. 3

    Rybu vyberieme, do výpeku pridáme 1 PL masla, limetkovú šťavu, 1–2 kolieska limetky a pár vetvičiek tymianu. Prudko povaríme, podlejeme trochu vývarom alebo vodou a necháme ešte prevrieť. Šťavu precedíme. Pri servírovaní ju môžeme vliať do listu z cibule, ktorú sme rozkrojili a opiekli nasucho dohneda.

Diskusia k receptu