Mäsové guľky
Mäsové guľky

Sulu köfte v paradajkovej omáčke fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. marca 2017
Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné mäsové gulky v paradajkovej omáčke...

4-5
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
1 dl
1 ks
1 ČL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa potreby
Na omáčku:
50 g
1 veľký ks
2 PL (paradajkové pyré alebo hustý pretlak)
4 - 5 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Použijeme stredne zomlety bulgur. Budeme potrebovat 1 dl bulguru, ktory zalejeme horucou vodou, zakryjeme tanierom a necháme napučat..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz urobíme mäsové gulky.. Mleté mäso cca 600 - 700 g dame do jednej misky, pridame napučany bulgur, bielok vajca, mleté č. korenie, 1 kopcovitejšiu kl Sumaku, 1 kl oregano, 1 kl Isot a sol podla potreby Celé dobre premiešame a formujeme gulky velkosti orechu .Ak treba, si ruky môžte namáčat do vody. Gulky dávame na nejaky plech, ktory sme posypali trochou hladkej múky. Trocha ich v nej pokotúlame :-)

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Guľky otrasieme od múky a rýchlo, sprudka ich opečieme z oboch strán na troche oleja. Gulky napokon povyberáme na tanier..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do panvice v ktorej sa gulky opiekli, pridáme 50 g masla a nadrobno nakrajanú cibulu. Ak ste gulky opekali v panvici s vyššími okrajmi, tak nemusíte menit, ale ja som si výpek preliala do druhej panvici. Cibulu trocha osolíme a necháme zosklovatiť. Potom pridáme 2 pl Salça/Paradajkové pyré a za občasného miešania opečieme. Potom pridame 4 - 5 dl vody, premiešame, osolíme a pokladieme do tej šťavy gulky. Nech sú gulky aspon do 3/4 ponorené v štave. Zakryjeme pokrievkou a nechame varit na strednom ohni od bodu varu 15 minut .Nemiešame, en občas pomykáme panvicu. O 15 minút gulky pootáčame a varíme dalších 15 minút..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred koncom šťavu ochutnáme a ak treba,tak dochutíme oreganom, sumakom.. vlastne tými koreninami, čo sme použili. Gulky mäsa/köfte je šťavnaté a vdaka bulguru je köfte jemnejšie, nieje také tuhé :-) Paradajková omáčka počas varu tiež zhustla..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame poliate väčším množstvom cesnakového jogurtu. Vrch posypeme sušenou mätou. Najlepšie sa k tomu hodí chlieb alebo pečivo :-) ale vyborné to je aj s ryžou. Dobrú chuť..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    :-)

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tak sa dockali aj na nase taniere, no co ti poviem? Vyyyborne. Aj ked male zmeny - miesto bulguru som dala syr a gulky upiekla v rure ako kolegyna nado mnou, co pustili, vyliala som do kastrola, do omacky som dala aj saturejku a do masa chilli, ostatne koreniny podla rcp. Nabuduce dam do omacky aj paradajky.
Len ta mata ma akosi neoslovila, posypala som pretzlenovou vnatou. Urcite zas niekedy bude.
Fakt skvely rcp., doporucujem.


@Mijaita (18.5.2019 18:55)

:-)) ako vidím,sme obe rovnakú myšlienku čo navariť včera :-) Aj ja som na večeru robila Sulu köfte,ale tentoraz iné, "Sulu köfte na masle" -mňam,tiež výborné! Na tvojej fotke vyzerá jedlo skvele a verím,že aj návšteve chutilo! Dakujem za správu aj s fotkou a pozdravujem :-)