Mäsové guľky
Mäsové guľky

Sulu köfte v paradajkovej omáčke fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. marca 2017
Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné mäsové gulky v paradajkovej omáčke...

4-5
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
1 dl
1 ks
1 ČL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa potreby
Na omáčku:
50 g
1 veľký ks
2 PL (paradajkové pyré alebo hustý pretlak)
4 - 5 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Použijeme stredne zomlety bulgur. Budeme potrebovat 1 dl bulguru, ktory zalejeme horucou vodou, zakryjeme tanierom a necháme napučat..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz urobíme mäsové gulky.. Mleté mäso cca 600 - 700 g dame do jednej misky, pridame napučany bulgur, bielok vajca, mleté č. korenie, 1 kopcovitejšiu kl Sumaku, 1 kl oregano, 1 kl Isot a sol podla potreby Celé dobre premiešame a formujeme gulky velkosti orechu .Ak treba, si ruky môžte namáčat do vody. Gulky dávame na nejaky plech, ktory sme posypali trochou hladkej múky. Trocha ich v nej pokotúlame :-)

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Guľky otrasieme od múky a rýchlo, sprudka ich opečieme z oboch strán na troche oleja. Gulky napokon povyberáme na tanier..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do panvice v ktorej sa gulky opiekli, pridáme 50 g masla a nadrobno nakrajanú cibulu. Ak ste gulky opekali v panvici s vyššími okrajmi, tak nemusíte menit, ale ja som si výpek preliala do druhej panvici. Cibulu trocha osolíme a necháme zosklovatiť. Potom pridáme 2 pl Salça/Paradajkové pyré a za občasného miešania opečieme. Potom pridame 4 - 5 dl vody, premiešame, osolíme a pokladieme do tej šťavy gulky. Nech sú gulky aspon do 3/4 ponorené v štave. Zakryjeme pokrievkou a nechame varit na strednom ohni od bodu varu 15 minut .Nemiešame, en občas pomykáme panvicu. O 15 minút gulky pootáčame a varíme dalších 15 minút..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred koncom šťavu ochutnáme a ak treba,tak dochutíme oreganom, sumakom.. vlastne tými koreninami, čo sme použili. Gulky mäsa/köfte je šťavnaté a vdaka bulguru je köfte jemnejšie, nieje také tuhé :-) Paradajková omáčka počas varu tiež zhustla..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame poliate väčším množstvom cesnakového jogurtu. Vrch posypeme sušenou mätou. Najlepšie sa k tomu hodí chlieb alebo pečivo :-) ale vyborné to je aj s ryžou. Dobrú chuť..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    :-)

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

50 komentárov k receptu
Jóój,výborne si navarila Cezminka.Len mi prosím ťa vysvetli,čo je to ten sumak.Žeby dajaké korenie?Možno sa pýtam hlúpo a možno som si aj odpovedala,že"korenie",ale ja som sa s tým ešte nestretla.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
Veľmi sa mi recept páči. Ibaže Sumak som v obchode nevidela, dá sa toto korenie niečim aj nahradiť ?
Hned bych ochutnala, milá Cesmínko! Sliny se mi sbíhají, postup i fota jako ze žurnálu a vůně se táhne až k nám. Jsi šikulka!
@Cesminaz , nádhera, a tie záverečné fotky, no hneď by som do toho šla, a to pritom je kus ďaleko od mojej delenej stravy :) nevadí, treba si niekedy dopriať zmenu... skúsim zohnať u nás v korenárstve ten sumak, som riadne zvedavá či to dievčence majú :)
Krásne si navarila a ešte krajšie nafotila. K tomu už len kúsok dobrého domáceho chlebíka. Paráda.
Tiež skúsim zohnať ten sumak.
Vyzerá to naozaj výborne. Myslím, že sa to už niekto pýtal, dá sa sumac niečím nahradiť, k čomu je to najviac podobné? Lebo u nás ho asi najskôr nekúpim, že?
Dakujem velmi pekne vsetkym za komentare :-) som rada,ze sa vam recept páči. @Conscientia osmazene daju jedlu inu chut,nez by si ich dala hned surové "varit" do tej omačky. @Sydopa @Dr poviem popravde,ze neviem to prirovnat k žiadnemu koreniu čo poznám.Ono to nieje len kyslovkavé,ale má to aj takú zaujímavú svojskú chuť :-) @Arnilka dik za link :-)
No vidis, ja mam aj sumac a nevedela som, kam s nim, tak uz viem, len ja bulgur nemusim, co povies na kuskus? U vas maju gulky len dve strany? :-), nuz iny kraj, iny mrav :-)
@Kukulienka zlatá,tvojmu komentáru sa ja vzdy poteším :-) Dakujem. @Afataga :-))) kedže to nieje nutné ich opiecť dookola...Hlavné je,aby kde-tu chytili opečenú farbu a chuť.Úplne stačí len z dvoch strán :-) Inak bulgur by bol lepší,ale môžes dat aj kuskus.Ale z toho by som dala asi 2dl a suchý,nenapučaný.Sumak je vyborny do jedál s mletym mäsom.Myslím tym köfte,mäsovú plnku do böreku,mantı,lahmacun..Skús,uvidíš,normálne to dá šmrnc,oživý chuť mäsa ;-))
Vidíš to by ma nenapadlo dať miesto ryže bulgur, ktorý mám veľmi rada, výborná obmena plnenej papriky, ktorú mi tento recept trošku pripomína.
@Danda3 (3.4.2017 12:25)

Do plnenej papriky ide viac ryže nez je "tu" bulgur, takže chut je iná a pravdaze aj koreniny su iné.Ale istotne by s ním aj ta plnená paprika bola velmi chutná.Treba vyskúsat :-)
@Cesminaz (4.4.2017 07:39)
Určite vyskúšam, ja robievam plnenú papriku jednu dve, ostatné sú guľky, ktoré dám opiecť a až potom do omáčky, preto ma to napadlo, samozrejme omáčku máš tiež inú, nie takú rajčinovú, čo mne vyhovuje.☺
@Cesminaz pripraavil som tieto vyborne SULU Kofte. Su skutocne vyborne a presne ako spominas, su prijemne stavnate, nevysusene. Dakujem za pochudku, ktora bude u nas veru castejsie. Ospravedlnujem sa za foto, ale maly technicky problem mi neumoznil spravit foto.
Veľmi chutný obed, vďaka tebe @cesminaz , guľky sú vďaka bulguru jemné, nie také hutné ako keď som robila bez. Spravila som viac omáčky, lebo ako prílohu som robila špagety, výborné aj s cesnakovým jogurtom a syrom. Keď zoženiem sumak, použjem aj ten, teraz som dala len mletú červenú papriku.
Ďakujem za všetky tvoje recepty, teším sa na každý ďalší ;)


@Violeta (12.4.2017 14:00)

Milá @Violeta som velmi rada,ze ste si pochutili :-) Ak budes mat moznost,tak urcite vyskusaj so Sumakom a Isotom,ver,ze je v tom dost velky rozdiel :-) Dakujem ti za vyskusanie a odozvu.Pekny den.
Aj dnes sme mali na obed jeden z tvojich receptov.
( mám ich v poradovníku ešte pár ... )
Aj keď som si to trošku pomenila : už som mala skoro všetko nachystané a prišla som nato, že nemám bulgur, tak som dala kuskus. Aj tak to bolo dobré. Ani mätu som nemala, dala som kôpor a mne tam teda veľmi pasoval. :-)))
Na vrch som dala kyslú smotanu. Všetci sme sa zalizovali, ďakujem za recept.



@Kucharka (7.5.2017 22:27)

Som velmi rada,ze vam chutilo :-) S mätou to chutí síce inak,než s kôprom,ale ked ti chutilo to je super :-) Dakujem ti za vyskusanie a tvoju odozvu,pekny den prajem.
Dnes sme mali na obed a naozaj sme si pochutili :-) Urobila som presne podla tvojho receptu , akurat som namiesto guliek urobila malicke kjufte /teda ploche / ako som to videla u Bulharov.Podavala som k tomu aj opekane zemiaky lebo ja som "zemiakova" , aj chlieb aby si kazdy vybral .
Veľmi sa mi páčia tvoje recepty, hlavne tie z masa a zeleniny, skoro všetky si ich ukladám. Sú veľmi inšpiratívne, jednoduché a hlavne budú zmenou v mojej kuchyni
@Asdfjkl (17.9.2017 10:34)

Dakujem pekne za mily komentar :-) Teší ma,ze sa ti moje recepty páčia.Padne dobre počut to,ze recepty ludia využívajú :-) Dúfam ze ti budu chutit tie čo vyskúsas.
@Snahulak (1.2.2019 19:56)

Ja sa v tých mäsových častiach až tak dobre nevyznám.Ale na takéto jedlá používam vždy polomastné ,na jemnejšie/hladšie zomleté mäso,nie čisté inak to bude príliž suché a to zato aj na chuti ubere :-)
@Cesminaz myslela jsi snad, že mi tenhle recept unikl? Nebo že se mi nelibí? OMYL :-) Stale byl v hledačku! Dnes se mi moc hodilo koule udělat, bude větší návštěva. Sumah mam, hodně ho používám, viz fenyklový salát apod. Kysanou smetanu místo jogurtu jsem trošku naředila a vidíš tu delikatesu? I koule jsem dělala velké :-) Jistě budu svatořečená zítra, jak je to dobré jídlo! Díky moooc @Cesminaz :-)
@Mijaita (18.5.2019 18:55)

:-)) ako vidím,sme obe rovnakú myšlienku čo navariť včera :-) Aj ja som na večeru robila Sulu köfte,ale tentoraz iné, "Sulu köfte na masle" -mňam,tiež výborné! Na tvojej fotke vyzerá jedlo skvele a verím,že aj návšteve chutilo! Dakujem za správu aj s fotkou a pozdravujem :-)



@Cesminaz maslo je u me snad v kazdem jidle! Kofty jsem opekla v troube, pak jsem do kastrolu pridala máslo, rozpustila, v nem se kofty obalily a na to jsem nalila konzervu rajcatového pyré s kouskama rajčat s bazalkou. Fakt super! Ty delas na masle jak? Jiny recept?
Tak sa dockali aj na nase taniere, no co ti poviem? Vyyyborne. Aj ked male zmeny - miesto bulguru som dala syr a gulky upiekla v rure ako kolegyna nado mnou, co pustili, vyliala som do kastrola, do omacky som dala aj saturejku a do masa chilli, ostatne koreniny podla rcp. Nabuduce dam do omacky aj paradajky.
Len ta mata ma akosi neoslovila, posypala som pretzlenovou vnatou. Urcite zas niekedy bude.
Fakt skvely rcp., doporucujem.


@Afataga (2.6.2019 12:50)

No super milá @Afataga :-) Som velmi rada,že si vyskúšala a ešte radšej že chutilo! Nabudúce vyskúšaj dat ten trocha bulgur,budeš prekvapená aký rozdiel v tom bude :-) Alebo ho nemáš rada? Čo sa týka mäty,my ju velmi lúbime,používam ju velmi často do varenia aj na posypanie.Ale to je už vec zvyku :-) U turkov je mäta a oregano najčastejšie používanou bylinkou :-) No to je hlavné,že vám chutilo a aj si si to prispôsobila podla vás.Vdaka za odozvu aj s lákavou fotkou!

Pridaj komentár k receptu: