Sulu köfte v paradajkovej omáčke fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné mäsové gulky v paradajkovej omáčke...
porcie
tepelná úprava
Suroviny
700 g |
|
1 dl |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Na omáčku: | |
50 g |
|
1 veľký ks |
|
2 PL (paradajkové pyré alebo hustý pretlak) |
|
4 - 5 dl |
|
|
|
|
Postup
-
1
Použijeme stredne zomlety bulgur. Budeme potrebovat 1 dl bulguru, ktory zalejeme horucou vodou, zakryjeme tanierom a necháme napučat..
-
2
Teraz urobíme mäsové gulky.. Mleté mäso cca 600 - 700 g dame do jednej misky, pridame napučany bulgur, bielok vajca, mleté č. korenie, 1 kopcovitejšiu kl Sumaku, 1 kl oregano, 1 kl Isot a sol podla potreby Celé dobre premiešame a formujeme gulky velkosti orechu .Ak treba, si ruky môžte namáčat do vody. Gulky dávame na nejaky plech, ktory sme posypali trochou hladkej múky. Trocha ich v nej pokotúlame :-)
-
3
Guľky otrasieme od múky a rýchlo, sprudka ich opečieme z oboch strán na troche oleja. Gulky napokon povyberáme na tanier..
-
4
Do panvice v ktorej sa gulky opiekli, pridáme 50 g masla a nadrobno nakrajanú cibulu. Ak ste gulky opekali v panvici s vyššími okrajmi, tak nemusíte menit, ale ja som si výpek preliala do druhej panvici. Cibulu trocha osolíme a necháme zosklovatiť. Potom pridáme 2 pl Salça/Paradajkové pyré a za občasného miešania opečieme. Potom pridame 4 - 5 dl vody, premiešame, osolíme a pokladieme do tej šťavy gulky. Nech sú gulky aspon do 3/4 ponorené v štave. Zakryjeme pokrievkou a nechame varit na strednom ohni od bodu varu 15 minut .Nemiešame, en občas pomykáme panvicu. O 15 minút gulky pootáčame a varíme dalších 15 minút..
-
5
Pred koncom šťavu ochutnáme a ak treba,tak dochutíme oreganom, sumakom.. vlastne tými koreninami, čo sme použili. Gulky mäsa/köfte je šťavnaté a vdaka bulguru je köfte jemnejšie, nieje také tuhé :-) Paradajková omáčka počas varu tiež zhustla..
-
6
Podávame poliate väčším množstvom cesnakového jogurtu. Vrch posypeme sušenou mätou. Najlepšie sa k tomu hodí chlieb alebo pečivo :-) ale vyborné to je aj s ryžou. Dobrú chuť..
-
7
:-)
Milá Jack,ano Sumak je korenie :-) Chutí tak kyslovkavo.Dá mäsu velmi dobrú chuť :-)
Ďakujem.Dobre vedieť.-:)
Děkuji za názorné seznámení s kořením, pro mě netradičním. Všimla jsem si, že Sumak často používáš.
Tiež skúsim zohnať ten sumak.
pre záujemcov, kde možno kúpiť sumak
napríklad: 1. www.koreni-samuel.cz/obchodni-podminky...
2. eshop.gurmantravel.sk/korenie/koreniny-mlete-drvene/76-sumac/...
a inde na nete.
Dakujem,som rada ze ti je po chuti :-) Isot je na slnku "upečená" červená paprika...Čiže čierna turecká paprika :-)
Do plnenej papriky ide viac ryže nez je "tu" bulgur, takže chut je iná a pravdaze aj koreniny su iné.Ale istotne by s ním aj ta plnená paprika bola velmi chutná.Treba vyskúsat :-)
Určite vyskúšam, ja robievam plnenú papriku jednu dve, ostatné sú guľky, ktoré dám opiecť a až potom do omáčky, preto ma to napadlo, samozrejme omáčku máš tiež inú, nie takú rajčinovú, čo mne vyhovuje.☺
Ďakujem za všetky tvoje recepty, teším sa na každý ďalší ;)
Milá @Violeta som velmi rada,ze ste si pochutili :-) Ak budes mat moznost,tak urcite vyskusaj so Sumakom a Isotom,ver,ze je v tom dost velky rozdiel :-) Dakujem ti za vyskusanie a odozvu.Pekny den.
( mám ich v poradovníku ešte pár ... )
Aj keď som si to trošku pomenila : už som mala skoro všetko nachystané a prišla som nato, že nemám bulgur, tak som dala kuskus. Aj tak to bolo dobré. Ani mätu som nemala, dala som kôpor a mne tam teda veľmi pasoval. :-)))
Na vrch som dala kyslú smotanu. Všetci sme sa zalizovali, ďakujem za recept.
Som velmi rada,ze vam chutilo :-) S mätou to chutí síce inak,než s kôprom,ale ked ti chutilo to je super :-) Dakujem ti za vyskusanie a tvoju odozvu,pekny den prajem.
Milá Babidka,som rada ze vam chutilo :-) Je to vyborné a aj u nas velmi oblubené jedlo.Dakujem za tvoju správu :-)
Dakujem pekne za mily komentar :-) Teší ma,ze sa ti moje recepty páčia.Padne dobre počut to,ze recepty ludia využívajú :-) Dúfam ze ti budu chutit tie čo vyskúsas.
Môže byť aj hovädzie stehno alebo to bude príliš suché?
Stehno bude dobré. Ale ešte lepši bude pupok
Ja sa v tých mäsových častiach až tak dobre nevyznám.Ale na takéto jedlá používam vždy polomastné ,na jemnejšie/hladšie zomleté mäso,nie čisté inak to bude príliž suché a to zato aj na chuti ubere :-)
:-)) ako vidím,sme obe rovnakú myšlienku čo navariť včera :-) Aj ja som na večeru robila Sulu köfte,ale tentoraz iné, "Sulu köfte na masle" -mňam,tiež výborné! Na tvojej fotke vyzerá jedlo skvele a verím,že aj návšteve chutilo! Dakujem za správu aj s fotkou a pozdravujem :-)
Ano je to iný recept a mäso má tiež iné koreniny.Dusí sa to v maslovej šťave,bez paradajok či pretlaku :-) Nafotila som to,pridám recept.
Len ta mata ma akosi neoslovila, posypala som pretzlenovou vnatou. Urcite zas niekedy bude.
Fakt skvely rcp., doporucujem.
Hned bych si dala bohatou porci, prudce jedlé foto! Krásnou neděli, milá Afi!!
No super milá @Afataga :-) Som velmi rada,že si vyskúšala a ešte radšej že chutilo! Nabudúce vyskúšaj dat ten trocha bulgur,budeš prekvapená aký rozdiel v tom bude :-) Alebo ho nemáš rada? Čo sa týka mäty,my ju velmi lúbime,používam ju velmi často do varenia aj na posypanie.Ale to je už vec zvyku :-) U turkov je mäta a oregano najčastejšie používanou bylinkou :-) No to je hlavné,že vám chutilo a aj si si to prispôsobila podla vás.Vdaka za odozvu aj s lákavou fotkou!
Ďakujem za pripomenutie, potrebovala som tip, čo varit:-)
Ahoj @Afataga :-) Tak od teba si pochvalu obzvlášt cením,kedže ty tak často nechváliš ;-)) Som velmi rada,že vám chutí.Prajem ti všetko dobré do nového roku!
No paráda :-) normálne si začnem už namýšlať od tolkej chvály ;-))) Vdaka pekne za info, neviem prečo sa nedá pridať na Blogu komentár, mám to nastavené tak,že hocikto môže komentovať,aj anonymne. Syn bol vyskúšal a išlo to,tak neviem kde môže byt problem :-/ Časom sa to určite vyrieši :-) Ale aj tak ti dakujem za správu,som rada že chutilo. My to máme presne tak radi ako udávam recept.Kapustu máme radi trocha štavnatejšiu, ako vidím na tvojej fotke,ty asi suchšiu :-) Ale to sú všetko malé úpravy,ktoré si už človek podla svojej chuti prispôsobí. Ten cesnak nabudúce vyskúšaj, uvidíš že tam skvelo pasuje.Necítiť ho príliž, on tam dodá len trošku inú nôtu :-) Tak ako v chutney :-) Ešte raz vdaka za odozvu aj s fotkou a pozdravujem!
To moze byt aj prehliadacom, skusim cez iny, niekedy to pomoze.
Kapusta bola stavnata, ale v pekaci zostala vrstva vody, naberala som bez tej vody.
To že ti zostalo tolko šťavy môže byt aj tým,že si skrátila čas pečenia a štava sa nestačila zredukovať :-) Ja to robievam vždy rovnako a zostane mi na konci len fakt máličko šťavy, presne tolko kolko podla mňa má byť,aby kapusta bola dobrá štavnatá a mäkkučká :-) Ale každý máme svoje zvyky a chute v kuchyni , takže podla svojho uváženia si môže každý recept upraviť podla seba :-) Pozdravujem.
Je to ozaj vyborne. Zial, nemala som isot, tak som pouzila normalnu papriku (prasok). Matu som zamiesala do jogurtu, mala som len susenu.
Velmi sme si pochutili. Tak dakujem za recept. Srdecne ta pozdravujem :-).
Síce trochu oneskorene, ale reagujem :-) Som rada že si vyskúšala tentoraz aj s mätou, tá tam naozaj velmi pasuje :-) Vdaka za foto a príjemný deň.
Milá @janger ani nevieš ako rada ťa vidím :-) dávno si tu nebola. Teším sa, že si vyskúšala a že chutilo. Isot tomu dá síce trocha inú nôtu, ale aj bez toho je to chutné. Vdaka za tvoju odozvu aj s fotkou :-) Pozdravujem a ostante zdravý!
Ale pre zmenu som si vybrala inu dobrotu od @cesminaz :-).
Ktoru? Vyzradis?
varecha.pravda.sk/recepty/v-rure-pecene-zemiaky-so-smotan...
Je to sice bez tvojej oblubenej stiplaviny, ale da sa primiesat hocico.
Take dobrejeduce jedlo :-).
:-) ano aj bez foto som sa potešila :-) A vieš, že včera, ked som dostala mail na mobil, že mi prišiel komentár k tomuto receptu som hned myslela na teba??!! :-)) Ešte predtým než som videla kto mi pridal komentár, hovorím si "afataga" a potom ked som ťukla detailne na mail, som ťa fakt aj uvidela ;-))) Vdaka za správu a teší ma, že jedlo opakovane chutí! Pekný deň.
Dakujem, mila @cesminaz.
😅😅 teba sa nedá nevšimnúť. A ja som zas čakala, že či dáš nejaký ten koment zasa pod recept🙂 Som rada, že vám to jedlo tak chutí. Pozdravujem!