Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. marca 2018
V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduché pekáčové jedlo :-)

Suroviny

cca 1 kg
cca 0,6 kg mleté
1 ks
podľa potreby
podľa chuti
podľa potreby
2 KL
Smotanová zálievka:
3-4 kopcovité PL hustá
2 ks
cca 1,5 dl




Postup

  1. 1

    Potrebujeme asi 1 kg zemiakov, ale záleží aj od vášho plechu. Dalej cca 0,6 kg mletého mäsa. Suroviny si môžte vlastne vždy prispôsobit.

    V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky očistíme, pokrájame na tenké krúžky, dobre osolíme a posypeme rozmarínom. Ja som dala 1 kl mletý a za 1 kl drvený rozmarín. Napokon zemiaky dobre pomiešame.

    V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky dáme mäso, nadrobno pokrájanú väčšiu cibulu, mleté č.korenie, mletú rascu a sol podla potreby. Dobre premiešame a zo zmesi vytvarujeme malé placky :-) ako köfte.

    V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na smotanovú zálievku potrebujeme hustú smotanu, ja tu mám 20%nú. Dalej vajíčka a mlieko. Do misky dáme zo 3-4 poriadne kopcovitych PL smotany a vajíčka, premiešame/prešlaháme metličkou a celé zriedime mliekom. Ja som dala 1,5 dl mlieka. Zálievka nemá byt príliš hustá. Môžme aj trocha osolit.

    V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na pekáč striedavo ukladáme zemiaky a mäso. Ja som dávala mäso medzi každy 2-3tí zemiak, tak presne aj všetko vyšlo :-) Napokon ich zalejeme smotanovou zálievkou a dáme piect do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C.

    V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky som piekla od bodu varu 30 minut odkryté a potom cca 30 minút ešte prikryté alobalom. Ale to sa už každý prispôsobí svojej rúre a na skúšku sa pravdaže do zemiaku pichne, či je už mäkký :-)

    V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame podla chuti s kyslou uhorkou, čalamádou, baraními rohmi atď :-) Na obmenu si môžte zakaždým rozmarín zamenit za iné bylinky a tak budete mat zakaždym akoby nové jedlo na stole ;-P Dobrú chuť.

    V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jack
Vyzerá to veľmi chutne Cezminka.Také jedlá sú najlepšie a veľmi vďačné.A hlavne málo špinavého riadu ;-)
evanaaa
Ja som si jeden takýto recept od teba @Cesminaz už uložila, len mám dojem, že sa nezalieva ničím, no pre istotu sa radšej podívam, sú tam zemiaky a medzi nimi tie guľky , či placky z mletého mása, ešte som neskúšala, aj ked sa stále chystám.
cesminaz
Dakujem za milé komentíky a nahliadnutie :-) Som rada,ze sa receptik páči.
motyka
Zemiakové jedlá ľúbime. Toto je zase niečo iné, ako francúzske zemiaky, či fašírky. Pre mňa super receptík. Môže sa pripraviť aj troška skôr a dať piecť, keď stravníci dorazia. Ukladám KK.
mathias
Cesminaz, ten tvoj muž sa má pri tebe, ked mu varíš takéto dobrotky. Všetky tvoje recepty mám v KK.
marienka44
Tak už sa robí, pečie. :_)
Ja som pridala do masa aj posekané listy medvedieho cesnaku (kúpila som dnes v Lidli, dovoz z Maďarska) a do zemiakov som pridala provensálske korenie, ďalej korenie na americké zemiaky, tymián sušený a svieže bylinky mäty, ostatné podľa Teba. Plánujem pred dokončením celé posypať postrúhaným syrom. Je to zbytok z paradajovej polievky, aspoň ho miniem. Smotanu som mala 18 %-nú.
Dúfam, že to bude chutiť.
altyn
@Marienka44 (27.3.2018 12:31)

Môžem sa spýtať akú gramáž mal ten medvedí cesnak a koľko € stál?
:-)))
cesminaz
@Motyka som rada,ze sa ti jedlo páči :-) Iste,ze mozes aj skor pripravit a dat potom piect. @Siisa presne ako pises,tie chute sa pocas pecenia prepoja a je z toho vyborne jedlo :-) @Mathias :-) dakujem,si ma tym velmi potesil. Ja varim svojej rodine takpovediac "internacionalne" :-) z každeho rožka troška ;-P
cesminaz
@Marienka44 (27.3.2018 12:31)

Fíha,to si ma teraz potesila :-) A podla mna to bude s tymi bylinkami a cesnakom chutit úzasne! Dufam,ze sa ozves,ci si bola s jedlom spokojná :-)
kata61
Skúsili sme, ale nepochutili sme si... na náš vkus to bolo suché a celkové nič moc... ľutujem...
cesminaz
@Kata61 (28.3.2018 18:14)

Žial obcas je to tak,ze pripravené/novo vyskúšané jedlo nám nechutí. Každy z nas máme iné chute.Nám to chutilo a ani suché to nebolo.Tak jasné,ze to štavu nemalo,ale suche to v žiadnom pripade nebolo.Ono to vela robia aj zemiaky (druh),niektore sú sami o sebe strašne suché.Mám tu dost receltov aj na zemiakové pekáčové jedlo so šťavou..no práve toto jedlo k nim nepatrí.Škoda,ze ste si nepochutili,ale aj tak ti dakujem za tvoju odozvu aj skusenost.Pekny vecer.
radost
@Cesminaz (28.3.2018 22:04)

nie mi je celkom jasné-ako môže byť jedlo suché..zalievam mliekom smotanou plus vajíčka zemiakové i zeleninové jedlá-a vždy sú vláčne.."mokré"..
dávam tekutiny trocha viac-takže-dá sa upraviť..či sa mýlim...@Cesminka moja..??
cesminaz
@Radost (29.3.2018 08:46)

Milá @Radost nie nemylis sa,mas uplnú pravdu :-) Vystihla si to presne ""mokré/vláčne" :-) A tá tekutina sa tiez dá prisposobit.Dakujem ti za pozastavenie a tvoj komentík.Pozdravujem :-)
janger
Velmi chutne, vonave jedlo, @cesminka.
Len troooosinku som zmenila;-).
Kedze sa mi nechcelo zeleninu (prilohu) k tomu robit zvlast, tak som vsetko robila "v jednom pekaci". Poukladala som medzi to aj pokrajanu mrkvu a na platy pokrajany karfiol. Mensia cast mleteho masa bola bravcova. Z byliniek aj trosku cerstveho tymianu. Inak tak isto.
Ozaj to bolo dobre.
Takze dalsi z tvojich receptov hodny zopakovania. Dakujem :-).
cesminaz
@janger (31.7.2021 20:25)

Moja milá @janger hlavné je, že chutilo :-) Človek si môže recepty kludne aj tak trošičku občas prispôsobiť. Sú recepty/jedlá, ktoré sa oplatí dodržať do bodky, lebo jedine tak dostaneš ten istý fantastický výsledok :-) Ale tu pri tomto jedle sa kludne môže experimentovať, nezaškodí mu to :-) Pozdravujem a vdaka za odozvu!
2x haji a janger
veroniani
Jedlo mi veľmi chutilo, ale ako písala jedna pani vyššie strašne bolo suché. Takže nabudúce pridám viac tekutín a určite to bude lepšie. Ďakujem za recept :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia