Mäsové guľky
Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Výborné mäsové gulky v
paradajkovej omáčke...
4-5 porcie |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Použijeme stredne zomlety bulgur. Budeme potrebovat 1 dl bulguru, ktory zalejeme horucou vodou, zakryjeme tanierom a necháme napučat..
- Teraz urobíme mäsové gulky..
Mleté mäso cca 600 - 700 g dame do jednej misky, pridame napučany bulgur, bielok vajca, mleté č. korenie, 1 kopcovitejšiu kl Sumaku, 1 kl oregano, 1 kl Isot a sol podla potreby Celé dobre premiešame a formujeme gulky velkosti orechu .Ak treba, si ruky môžte namáčat do vody. Gulky dávame na nejaky plech, ktory sme posypali trochou hladkej múky. Trocha ich v nej pokotúlame :-)
- Guľky otrasieme od múky a rýchlo, sprudka ich opečieme z oboch strán na troche oleja. Gulky napokon povyberáme na tanier..
- Do panvice v ktorej sa gulky opiekli, pridáme 50 g masla a nadrobno nakrajanú cibulu. Ak ste gulky opekali v panvici s vyššími okrajmi, tak nemusíte menit, ale ja som si výpek preliala do druhej panvici. Cibulu trocha osolíme a necháme zosklovatiť. Potom pridáme 2 pl Salça/Paradajkové pyré a za občasného miešania opečieme. Potom pridame 4 - 5 dl vody, premiešame, osolíme a pokladieme do tej šťavy gulky. Nech sú gulky aspon do 3/4 ponorené v štave. Zakryjeme pokrievkou a nechame varit na strednom ohni od bodu varu 15 minut .Nemiešame, en občas pomykáme panvicu. O 15 minút gulky pootáčame a varíme dalších 15 minút..
- Pred koncom šťavu ochutnáme a ak treba,tak dochutíme oreganom, sumakom.. vlastne tými koreninami, čo sme použili. Gulky mäsa/köfte je šťavnaté a vdaka bulguru je köfte jemnejšie, nieje také tuhé :-) Paradajková omáčka počas varu tiež zhustla..
- Podávame poliate väčším množstvom cesnakového jogurtu. Vrch posypeme sušenou mätou. Najlepšie sa k tomu hodí chlieb alebo pečivo :-) ale vyborné to je aj s ryžou.
Dobrú chuť..
- :-)