Šúľance so slivkovou zmrzlinou a s perníkovou mrvenicou
Šuhajíci pri panvici, 11. marca 2020

Foto: Marek Ort, Ferko Sedlák a Milan Zimnýkoval – Šuhajíci pri panvici
porcií
Suroviny
| Šúľance: | |
| 500 g |
|
| 150 g |
|
| 150 g |
|
| 2 ks |
|
| na vyprážanie |
|
| na posypanie |
|
| na prehriatie šúľancov |
|
| Perník: | |
| 200 g |
|
| 150 g |
|
| 1 PL |
|
| 2 ks |
|
| 50 g |
|
| 2 g |
|
| 5 g |
|
| 50 g |
|
| Slivková zmrzlina: | |
| 500 g |
|
| 50 ml |
|
| 100 g |
|
| 200 ml |
|
Postup
-
1
Vykôstkované slivky s cukrom rozvaríme. Pridáme slivovicu a rozmixujeme dohladka. Zmes preložíme na plech a zamrazíme.
- 2
Šúľance: Zemiaky uvaríme v šupke, schladíme, očistíme a pomelieme. Z pomletých zemiakov, krupice, múky a vajec vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme tenké valčeky, ktoré nakrájame na asi 5 cm kúsky a vložíme do vriaceho oleja. Keď sú zlatisté, vyberieme ich a pocukrujeme práškovým cukrom.
- 3
Perník: Vajcia a cukor vyšľaháme v termomixe. Pridáme olej, hladkú múku, sódu bikarbónu, kakao, škoricu a perníkové korenie. Vypracujeme cesto, ktoré vylejeme na vopred vymastený a vysypaný plech. Pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Upečený a vychladnutý perník rozdrvíme rukami na mrveničku.
- 4
Zmes sliviek vyberieme z mrazničky a nakrájame na kocky. Vložíme do termomixu a zalejeme smotanou. Rozmixujeme dohladka pri vysokých obrátkach.
- 5
Šúľance prehrejeme na panvici s maslom. Na tanier uložíme opečené šúľance, posypeme perníkovou mrveničkou a pridáme lyžicu slivkovej zmrzliny.
Tiež Šúľance:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu