Šúľance so slivkovou zmrzlinou a s perníkovou mrvenicou
Šuhajíci pri panvici, 11. marca 2020
Foto: Marek Ort, Ferko Sedlák a Milan Zimnýkoval – Šuhajíci pri panvici
porcií
Suroviny
Šúľance: | |
500 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
2 ks |
|
na vyprážanie |
|
na posypanie |
|
na prehriatie šúľancov |
|
Perník: | |
200 g |
|
150 g |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
50 g |
|
2 g |
|
5 g |
|
50 g |
|
Slivková zmrzlina: | |
500 g |
|
50 ml |
|
100 g |
|
200 ml |
|
Postup
-
1
Vykôstkované slivky s cukrom rozvaríme. Pridáme slivovicu a rozmixujeme dohladka. Zmes preložíme na plech a zamrazíme.
- 2
Šúľance: Zemiaky uvaríme v šupke, schladíme, očistíme a pomelieme. Z pomletých zemiakov, krupice, múky a vajec vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme tenké valčeky, ktoré nakrájame na asi 5 cm kúsky a vložíme do vriaceho oleja. Keď sú zlatisté, vyberieme ich a pocukrujeme práškovým cukrom.
- 3
Perník: Vajcia a cukor vyšľaháme v termomixe. Pridáme olej, hladkú múku, sódu bikarbónu, kakao, škoricu a perníkové korenie. Vypracujeme cesto, ktoré vylejeme na vopred vymastený a vysypaný plech. Pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Upečený a vychladnutý perník rozdrvíme rukami na mrveničku.
- 4
Zmes sliviek vyberieme z mrazničky a nakrájame na kocky. Vložíme do termomixu a zalejeme smotanou. Rozmixujeme dohladka pri vysokých obrátkach.
- 5
Šúľance prehrejeme na panvici s maslom. Na tanier uložíme opečené šúľance, posypeme perníkovou mrveničkou a pridáme lyžicu slivkovej zmrzliny.
Tiež Šúľance:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu