Striaska z Čirča fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 25. februára 2021
Striaska z Čirča (fotorecept)
Foto: frezia68

Už sú tu podobné recepty, ale trochu sa líšia. Pozerala som na STV Folkloriku a tam šikovná kucháročka z Čirča varila striasku. Zobraziť celý popisUž sú tu podobné recepty, ale trochu sa líšia. Pozerala som na STV Folkloriku a tam šikovná kucháročka z Čirča varila striasku. Pretože je teraz sezóna kyslej kapusty a obed je raz-dva, pripomínam ten recept starých mám. Ináč kuchárka zdôrazňovala, že všetko má BIO, od zemiakov... domáce. Teda zdravé, ale ja negazdujem a aj z kupovaného mi chutilo toto skromné, ale chutné jedlo. Množstvo surovín použijeme podľa počtu osôb.

5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (na zápražku)




Postup

  1. 1

    Očistím a uvarím zemiaky nakrájané na kocky.

    Striaska z Čirča (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyberiem kyslú kapustu z nálevu, nakrájam...

    Striaska z Čirča (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa varia zemiaky, nakrájam slaninu na kocky, popražím...

    Striaska z Čirča (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na slaninu pridám trocha múky a urobím zásmažku. Zemiaky sa uvarili, tak kapustu dám na sitko a prelejem vodou zo zemiakov, scedím a potom dám kapustu na zásmažku, miešam, pár minút podusím. Potom pridám uvarené zemiaky, premiešam, ochutnám a ak chutí, podávam.

  5. 5

    Tento "náročný" recept je hotový za 20 minút, ale je chutný. A komu sa máli, pridá si hoci rezeň :-).

Diskusia k receptu

frezia68
Ďakujem za nahliadnutie,predpokladala som kritiku za ten jednoduchý recept.Ale ma zaujala tá zápražka ( ja som aj tak nerobila), alebo že vodu z mäkkých zemiakov zliala na kapustu,ktorú mala v sitku. To sú nuansy,ktoré sa vyskytujú v regiónoch. Ale potom už kapustu nevarila.....kto chce chrumkavú,nevarí.
45678
@frezia68 (25.2.2021 15:31)

Och, že kritiku! Dobre si urobila, že si pripomenula:-) také vzácne recepty treba pripomínať, najmä, keď príde inšpirácia, čo dnes variť? Vďaka za recept, zajtra sa ide na to:-)
motyka
Ja to varím tiež. Aj keď nie tým istým postupom. Je to super a pomerne lacné jedlo. Kapustu dusím samostatne a potom pridávam uvarené zemiaky. Na záver slaninku. Ale grify - ako je pridať múku do slaninky - je viac chrumkavá a šťavu zahustí - to ma nenapadlo. Aj prelievanie kapusty horúcou vodou zo zemiakov /pokiaľ je kapusta už makšia a máte ju radšej tvrdšiu / je super nápad. Vďaka za to, že striasky ešte vylepším. Taktiež budú v dohľadnej dobe na rade. Ďakujem za recept a pridávaj ďalšie podobné recepty.
sracz
Tvoj dlho očakávaný príspevok ma príjemne prekvapil Ditka milá. Som obdivovateľ a zároveň zberateľ receptov našich, aj tých najdávnejších, pra ... prapredkov a ten Tvoj ma doslova ohúril. Ďakujem, chválmi,... , obdivujem, ... a "na betón" pripravím aj v tunajších podmienkach. Maj krásne dni plné šťastia a úsmevov!
boxik
Berieme to ako pripomienku čo variť , jednoduché jedlá ako toto ma vždy viac chytia ,ako to čo sa dnes varí ,ako by bolo nutné aj tie najtradičnejšie recepty „vylepšovať“ množstvom dnes prístupných ingrediencií a potom je aj s bryndzových halušiek niečo nedefinovatelné.
Inak na vareche bol už podobný recept a volalo sa to strašanka. To preto lebo na konci je potrebné poriadne zatriasť hrncom ,aby sa to dobre premiešalo. Zrejme to má byť aj pri tejto striaske.
frezia68
@45678 ,@Motyka , @Farbuska ,@Sracz ,@Boxik , @Drajan , komentáre ,aj postrehy potešili, ďakujem.Nemyslela som,že ten jednoduchý recept zaujme,alebo pripomenie niekomu mladšie roky. Podobný recept nás naučila kolegyňa v práci a volala to na Šariši trešenina. Miesto slaniny sa použili škvarky,kapusta sa udusila,zemiaky uvarili a so škvarkami sa v prikrytom hrnci všetko potriasalo,premiešalo a jednoduché jedlo bolo hotové :-).
haji
Blahopřeji k výhře, milá cena, užívej jí ve zdraví!!