Stifado fotorecept

afataga - fotkaafataga, 15. októbra 2015
Stifado (fotorecept)
Foto: afataga

Alebo skôr pokus o stifado, nikdy som ho v Grécku nejedla, ale kamarátka, čo ho tam jedla na niekoľkých ostrovoch povedala, že všade je iné aj chuťovo, aj vzhľadom. Tak som pátrala na nete, pozrela som asi 20 receptov a 5 videí a naozaj, každý je iný, aj keď varí Grék. Takže predpokladám, že je to ako s našou kapustnicou - čo dom, to iný recept. Aj na vareche su dva rcp. Ja som použila hovädzí krk. Dobré rady sú vítané.

6-8
porcií
40 minút
príprava
150 minút
na 160 °C

Suroviny

1200 g
50 ml (nie extra panenský)
3 PL
800 g malé
3 ks
2 ČL
5 strúčikov
2 vetvičky
2 ks
3 ks
1 PL
1 ČL
6-8 ks
4 cm
3 ks
 podľa chuti
500 ml
 horúca (alebo vývar)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do veľkého kastróla ( ten pôjde potom do rúry) som dala rozpáliť olej s maslom a opiekla som na ňom olúpané cibule. Je problém zohnať malé cibule, moje boli veľké asi ako loptička na ping-pong, ale mohli byť aj menšie.

    Stifado (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibule som vybrala do misky

    Stifado (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso som pokrájala na velké kocky a na viac krát prudko opiekla v tom istom tuku. Treba ho opekať po dávkach, aby sa rýchlo zatiahlo, stačí pár minút. Mäso som tiež vyberala do misky (zabudla som odfotiť)

    Stifado (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým som si pokrájala paradajky a nachystala všetko korenie , chilli som zas zabudla odfotiť :-), nastrúhala som aj cesnak

    Stifado (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď som mala poopekané všetko mäso, vrátila som ho do kastróla, pridala som pretlak a krátko porestovala, osolila som a zalievala som vínom po troche, aby sa to všetko moc naraz neochladilo. Pridala som paradajky, cesnak a všetky bylinky a koreniny

    Stifado (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celé som to varila asi 5 min., len aby sa všetko premiešalo, zdalo sa mi málo tekutiny, tak som podliala ešte horúcou vodou, isto sa môže použiť aj vývar. Dala som tak aj opečené cibule, zakryla a dala do rúry na 160° na 2,5 hod.

    Stifado (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Za ten čas bolo mäso úplne mäkké, na videách to skoro každý robil na sporáku, mne sa dusenie v rúre osvedčilo. A je upečené. My sme to jedli s chlebom a veľmi nám to chutilo.

    Stifado (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na záver moje červené ohníky :-)

    Stifado (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A takúto úrodu som obrala ešte dnes

    Stifado (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Varené

Diskusia k receptu

zuzanka1367
Radu nemám, ale chuť zahrabnúť Varechou do toho taniera neskutočnú :) A úrodu máš naozaj chválihodnú.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Veľmi pekný recept.
buchtabuchta
Teraz neviem, či mám uvariť toto tu, lebo to vyzerá na moje chute prudko jedlé, alebo Boeuf bourguignon, alebo osso buco, také dva utešené kusy hovädziny som dnes kúpila. Musíte pridávať stále také dobré recepty?????
katka78
Parádny recept @afataga , ja takéto mäsá veľmi ľúbim, prevoňané bylinkami a vínom, či už vyššie spomínané burgundské hovädzie, alebo líčka, kohút na víne.. bože to sú také dobroty neskutočné. Už keď to človek varí, tá vôňa je úžasná a potom tá chuť.. verím, že vám chutilo, ani sa inak totiž nedá :-) Ja som ho robila asi štvrť roka dozadu podľa @2010 (týmto ďakujem za recept), bolo výborné.


Tiež som nemala tie malé cibuľky. Musím ti ešte pochváliť aj tú krásnu úrodu, obzvlášť foto pri bode 9 :-) A čo si s toľkými čertíkmi urobila? Sušíš ich?
alena45
vyzerá naozaj veľmi chutne, a ja som si tento rok neposadila šalotky ! Tak budem v obchode prehrabávať cibule.
mirop
krasa... a chilli i do babovky :-) urobim hned v sobotu
vybusna
robila som stifado z kralika...a toho som najprv marinovala, dufam, ze nebude vadit ked pridam odkaz  chalupnikovi.com/recepty/?p=2663....
Mala si afataga stastie, ze si zohnala malu cibulu, ja som robila zo salotiek a nie je to dobre, pretoze by sa rozvarila. Naozaj je dobre, pouzit vyhradne malicku cibulu. Krasny rcp...namojdusu som ani nepomyslela, zeby som mohla robit z hovadzieho. Fakt parada.
frezia68
To musí byť dobrota a oceňujem,že si si najprv pozrela množstvo receptov a videí.Tiež tak robím,ak niečo nepoznám,takže 5* a tých ohníkov budeš mať dosť?
alexdidi
Krásny recept...určite čoskoro urobím...aspoň sa pokúsim, lebo neviem ako to bude s cibuľkami, či ich zoženiem....
marianna76
Nádhera, tiež mám rada mäsá na tieto spôsoby , so silnými byalinkami. Ďakujem !!!
jujoska
perfektna praca, ja som jedla v Grecku stifado z jahnaciny a tiez to bolo chutne
afataga

@zuzanka1367 varechou skor do hrnca, ved vyskusaj
@izabella929 , @terinka55 , @dr dakujem
@buchtabuchta :-))) si ma rozosmiala, dakujem, no musis sa nejako rozhodnut sama, to burgunske podla radoxa som aj ja robila, vyborne
@kimlo dik, len neviem ci to fiha patri jedlu alebo chilli
@methi dakujem, tusim si sa naucila nove slovo :-)
@katka78 dakujem, mas pravdu, vone neskutocne, ten rcp od 2010 som aj ja pozerala, aj z neho som nieco pouzila, ako pisem v uvode, kazdy rcp je iny, to mas na tom tanieri nalozene pre seba? ja by som to mala na dva dni :-), certikov davam do mraznicky, chvilu pred pouzitim vylozim na linku a je ako nova :-)
@alena45 ja som uplnou nahodou zabludila do jednoty a tam sa dalo vyhrabat, ale videla som aj rcp s velkymi prekrojenymi na 1/4-tiny, ale to si neviem predstavit, ze sa to nerozpadne
@mirop dakujem, daj potom vediet, s tou babovkou si trochu vedla, to zas nie, ale do cokoladovej polevy niekedy davam stipku, ale mlete susene
@vybusna dakujem, link nevadi, uf tak kralika tak nejem, ani za svet, viem, ze su rcp aj s marinovanim, toto sa mi zdalo jednoduchsie
@frezia 68 dakujem, ohniky mi snad vydrzia, ak sa mi nejaky lucifer nevlame do mraznicky :-)
@alexdidi dakujem, no musis sa len hrabat, ale myslim, ze male cibule castejsie mavaju cervene, asi by to nepokazilo
@marianna76 dakujem, ano s bylinkami je vsetko fajn
@frezia dakujem, potom napis
@jujoska dakujem, juj ale ani jahna nejem, ale komu chuti, preco nie?



radox1
fantasticke-5hviezd.dokonala fotka,pre mna doteraz najlepsia aku tu mas-odstranila si ten nažltly nadych.fotila si to cez den pri slnku,alebo si zmenila fotak?
methi
Si vdaka tebe slovnu zasobu rozsirim. :))
afataga
@radox1 dakujem, uvodna je fotena novym fotakom, ostatne starym, ja zas nie som ziadny odbornik na foto, nezltly odtien som si nikdy nevsimla, je to fotene ako vzdy - na linke pod oknom
@methi no este ze ma mas :-)
babkamt
Krásny recept, ukladá do kk, plný počet hviezdičiek posielam.
trgi
Ahoj, pekny recept a prave sa mi vari na sporaku :D mam rada taketo mäsa a verim ze bude drahemu velmi chutit :)
A krasne fotky, to musim ocenit.
trgi
Asi este chcem dodat , ze ta uvodna fotka sa mi tak velmi paci ze som hned zacala slintat a isla som varit :D
mariamka
Sti... co? :) znie to pekne a vyzera este krajsie, ide ti ta hovadzina s "rozkami" :), vidim, ze rada varis s cervenym vinom, tak som ho akurat svacla do krkovicky, uvidime, co to spravi, sti-one bude nabuduce, slubujem :)
luss44
chutné mäsko, Ty to s bylinkami vieš. Pečené zemiačky by mi k tomu bodli. A vieš čo? O rok aj mne narastú také chilli rožky :)
tiginko
no myslím, že všetko bolo už povedané, na nič lepšieho ako PARÁDA sa nezmôžem. Stifado poznám z Rhodosu a v trochu inej podobe z Thasosu, ale až tak dobre na mojom tanieri nevyzeralo. Ukladám, len neviem, či sa mi podarí zohnať také cibuliatka
bembo
asi sa budem musieť prekonať,čo sa týka tých paradajok,aby som si mohol pripraviť takúto už oku lahodiacu dobrotu.asi paradajku prekrojím na polovicu,a potom keď to bude hotové ju vyberiem,nech si ju zje kto chce.ja to určite nebudem,ale verím,že si na tomto jedle pochutím
kecemis
Ty teda vies navnadit, takto pred obedom. A ta posladna fotka, to ti zavidim, samozrejme v dobrom.
mariamka
fakt to vino nesklamalo, ani neviem, kam to pridat, taku rozmazanu fotku, ale @tiginko by mala radost, halusky su cisto z Plzne a Babickinej volby, a pecena tekvica len, ze bola doma :)

havino
no pekne, toto nepoznám, liatinových hrncov nakúpených už viac, ako dosť, mne už tie isté chilli dozreli neúrekom tento rok za čo dakujem, @luss nech sa teší na úrodu na rok, hovädziny v mrazáku dosť, priamo z farmy, od dobrej duše z varechy :-), no už len do Kauflandu sa ísť pohrabkať a povyberať malú cibuľu, lebo chuť na to je a dosť silná, fotky ako vždy, ved to, že prudko jedlé a prudko chuť robiace
tiginko
ale @mariamka , kto by do teba povedal, že máš takú dobrú pamäť!
:-) Len akosik mi nejdú halušky s tou Plzňou dokopy...
katka78
@afataga však to je len taká malá porcička ;-) Ďakujem za tip s mrazením čili, vždy som iba sušila, no naposledy boli akési čudné, vyskúšam nabudúce podľa teba.
mariamka
@tiginko ved!, niekedy to aj mna samu stve.. na tvoje potesenie, ci smolu, nie je ho tam vobec citit
afataga
@luss44 viem :-) a dakujem
@tiginko dakujem, este ma napadlo, ze take deticky cibulove obcas vidim na trhu, ale skor cervenu, ale to by nemalo vadit
@bembo dakujem, ja som si veru na teba spomenula, ze ako to zas predychas, ze paradajky :-), to preco mas na ne taku fobiu? ale myslim, ze si to dobre vymyslel
@kecemis dakujem, keby si bol kdesi za rohom, aj tebe podarujem semienka, rastu a rodia ako dive
@mariamka tvoje maso vyzera vyborne, tie halusky si vobec neviem chutovo predstavit, nebolo by lepsie to pivo vypit? :-)
@havino dakujem, ty mas hovadzinu z farmy? no nehovor :-))), skus tie cibulky na trhu pohladat a luss sa uz tesi :-)
@katka78 to som nevymyslela ja s tym mrazenim, naucil ma to nebohy angast alias dodo46 alias Tono
@jozka2 dakujem
mariamka
@afataga dik, ono aj chutilo dobre, nemboj, u nas sa pilzner kupuje na bednicky :) inak su to obycajne pivove specle
2010
Dnes pri velkom stole plnom grekov sa prediskutovalo aj stifado, ty starsi z ostrovov si pamataju bez vina s cervenym vinnym octom a aby sa zaklad lepsie robil pokrajat dve vacsie cibule. Super recept 5*
gabriele
vyborny recept...pekne foto...mala som na stifado davno zalusk...vyskusam podla Teba...aj ked toho vinka dam trochu menej :)
afataga
@mariamka v lete pridem na to pivo :-)
@2010 cakala som, ze sa ozves, lebo som sa trochu inspirovala aj tvojim rcp, tak som bola zvedava na tvoj nazor, ja som bojovala sama so sebou, ci ten ocot dat alebo nie, nabuduce asi trochu cvrknem, tie cibule kedy do zakladu? po opeceni cibule aj masa? dakujem
@gabriele budem rada ak skusis a das potom vediet, vina sa neboj, ale uz ako myslis
@patrovieckypitrs dakujem
mijaita
Stifado varim uz par let a jak pises, i v Recku je kazde jine. Jedla jsem ho na 4 reckych ostrovech a jen jednou bylo nejake svetle, ne moc dobre. Jine nez z hoveziho masa jsem nepotkala. Jako ty, varim ho z krku. Cibulky vyhrabavam v trznici z prepravek. Tam je celkem velka sance. Posledni stifado jsem varila tohle, bylo hodne hostu, tak mam foto jen v kastrolu. Pekla jsem ho v troube celou noc na 70°C a bylo vyborne. Uz se tesim na dalsi. Recept mas super. On je vlastne docela jednoduchy.


radox1
70° kolko hodin?jasom raz piekol licka na 80° 8 hodin a nebol som velmi spokojny.
mijaita
@radox1 opravdu 12 hod. Ty cibulky jsem tam pridala v polovine peceni, aby se nerozpadly. Pecu takhle i svickovou. Kdyz jsem s timhle pomalenim zacinala, tak mi poradil kamarad pres maso, ze 80 je moc, ze 70. Podle jeho rady byla hned ta nejlepsi svickova. Licka jsem nezkousela, ale uzene kolinko ano !
afataga
@mijaita pekne foto, na tak pomale pecenie som asi este nedorastla, mne sa osvedcilo tych 150° tak do 3 hod., mozno skusim, ked budem velka :-), ale jedla som kacacie stehna pecene 8 hod. len netusim pri akej teplote, boli vyborne, kost sa dala vytiahnut dvoma prstami, vdaka za pochvalu
kecemis
@afataga dakujem za vyborny recept. Vcera som robil na obed a bolo vybeorne. Nabuduce to vyskusam dat do slow cooker. 90 stupnov 8 hodin.
afataga
jej @kecemis ved si mi normalne radost urobil :-), som rada, ze smakovalo, popr. si pridaj, alebo uber nejake korenie, skoda ze fotocka nie je
kecemis
Aj mne. Neviem preco, nejak sa mi v posledne dobe nedari pridat fotky.
afataga
ak mas ulozene na googli, tak mne sa daju len cez chrome, cez iny prehliadac mi to neslo uz tiez pridavat, ak sa ti chce, posli do redakcie, oni ju sem pridaju, dufam, ze bez toho prezijem :-)
tiginko
veru sú s tými fotkami nejaké problémy, už to nejde ani z Facebooku a ani z Google tak ako predtým :-( Nechápem, prečo Varecha už konečne po toľkých rokoch nemôže tento divný spôsob zmeniť...
tiginko
ale inak vďaka Afi za radu s tým Chrómom, odtiaľ to ide...
tiginko
to je neuveriteľné, máš pravdu. Ja som si nechala otvorenú tú fotku, ktorú som predtým skúšala cez Chrome a teraz tiež nejde zobraziť jeho URL adresu! Tak toto nechápem :-(
cesminaz
Jedlo je pekne a urcite aj skvele.Rozmyslam,ze by som ho zajtra spravila,budeme mat hosti :-) Ale chcela by som jednu radu @afataga ..ze co by si odporucila dat namiesto vina.Ja nevarim s vinom,takze mi porad :-) Myslela som bud na niaku hroznovu,alebo jablkovu stavu (100%nu) alebo na trocha jablkoveho octu.. Co povies? Dik za odpoved :-)
afataga
@cesminaz presne ako pise @mijaita , v dost rcp sa pouziva cerveny vinny ocot, na toto mnozstvo by som to videla tak na 2PL, ja osobne by som ovocnu stavu nedavala, preco sa tak branis vinu? raz treba zacat :-), @mijaita neboj, nevykostim :-)))
cesminaz
Dakujem vam obom za odpovede @mijaita a @afataga :-) Cez vykend som Stifado varila a musim povedat,ze malo velky uspech.Az natolko,ze som si najprv myslela,ze odozvu dostanes bez fotky mila @afataga ;-)) Ale nakoniec sa to skoncilo dobre a mala si stastie,vedela som cvaknut aspon jednu fotku tak narychlo ;-)) Postup so presne dodrzala,len som namiesto vina dala 2PL jablcneho octu..nechcelo sa mi behat v poslednej chvili po obchodoch a zhanat vinny ocot.Ale aj s jablcnym to bolo skvele :-) Ja som varila hore v jednej hlbsej panvici,celkom pomaly 2hodiny. Este raz vdaka za recept,urcite ho budem robit znova :-) Dufam,ze ti nevadi takato fotka na rychlo ..


afataga
@cesminaz velmi si ma potesila, ze si nabrala odvahu, vyzera uzasne, normalne si mi chute narobila, fotke nic nechyba, iba to, ze nie jedlo na mojom stole :-), podla toho co pise vyssie @2010 si asi uvarila originalnejsie ako ja, za rcp nedakuje len mne, nakopla ma to uvarit @mijaita aj mi nejake rady dala, takze vdaka patri aj jej, no ked sa tam pozeram na tu fotku, musim zas uvarit, mam hovadzinu z farmy,
ale ja predsa len to vino dam, preco sa toho vina tak bojis? kvoli chuti, alebo alkoholu?
cesminaz
@afataga :-) ..ty mi s tym vinom nedas pokoj co???!!! ;-))) Ja sa vina nebojim,ale s nim jednoducho nevarim a nepouzivam ani ziadny iny alcohol do varenia.Kazdy z nas je iny,ma ine chutky,ine zasady a ine zvyky :-) Jeden je vegetarian,druhy vegan,jeden fajci,pije a druhy je zas abstinent. Vies @afataga ak sa mi niaky ten recept s vinom (ako teraz tvoj) zapaci,tak v nom jednoducho improvizujem :-) Hlavne predsa je to,ze jedlo bolo skvele a stravnici nadmieru spokojni :-) ..no a ja pravdaze tiez,ze im chutilo.Pekny den zelam.
afataga
@cesminaz :-))) uz ti teda dam pokoj a ty si ten prvy, ci druhy? :-), jasne, hlavne, ze vsetci boli spokoni,
ja sa zas snazim si kazdy rcp zjednodusit, aj ked nie vzdy sa to da
cesminaz
Milá @Afataga tak som tu znova pod tvojím receptom :-) Tentoraz som varila z hovädzej nožiny.Dakujem,vcera na obed sme si pochutili.Pozdravujem :-)


afataga
@Cesminaz (4.8.2018 12:26)

No ake prijemne privitanie po dovolenke, potesila si ma. Ked sa ochladi, musim aj ja uvarit, uz sme davno nemali.