Stifado (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Alebo skôr pokus o stifado, nikdy som ho v Grécku nejedla, ale kamarátka, čo ho tam jedla na niekoľkých ostrovoch povedala, že všade je iné aj chuťovo, aj vzhľadom. Tak som pátrala na nete, pozrela som asi 20 receptov a 5 videí a naozaj, každý je iný, aj keď varí Grék. Takže predpokladám, že je to ako s našou kapustnicou - čo dom, to iný recept. Aj na vareche su dva rcp. Ja som použila hovädzí krk. Dobré rady sú vítané.

6-8
porcií
40 minút
príprava
150 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Do veľkého kastróla ( ten pôjde potom do rúry) som dala rozpáliť olej s maslom a opiekla som na ňom olúpané cibule. Je problém zohnať malé cibule, moje boli veľké asi ako loptička na ping-pong, ale mohli byť aj menšie.
  2. Cibule som vybrala do misky
  3. Mäso som pokrájala na velké kocky a na viac krát prudko opiekla v tom istom tuku. Treba ho opekať po dávkach, aby sa rýchlo zatiahlo, stačí pár minút. Mäso som tiež vyberala do misky (zabudla som odfotiť)
  4. Medzi tým som si pokrájala paradajky a nachystala všetko korenie , chilli som zas zabudla odfotiť :-), nastrúhala som aj cesnak
  5. Keď som mala poopekané všetko mäso, vrátila som ho do kastróla, pridala som pretlak a krátko porestovala, osolila som a zalievala som vínom po troche, aby sa to všetko moc naraz neochladilo. Pridala som paradajky, cesnak a všetky bylinky a koreniny
  6. Celé som to varila asi 5 min., len aby sa všetko premiešalo, zdalo sa mi málo tekutiny, tak som podliala ešte horúcou vodou, isto sa môže použiť aj vývar. Dala som tak aj opečené cibule, zakryla a dala do rúry na 160° na 2,5 hod.
  7. Za ten čas bolo mäso úplne mäkké, na videách to skoro každý robil na sporáku, mne sa dusenie v rúre osvedčilo. A je upečené. My sme to jedli s chlebom a veľmi nám to chutilo.
  8. Na záver moje červené ohníky :-)
  9. A takúto úrodu som obrala ešte dnes