Stifado (fotorecept)
Autor receptu: afataga
Alebo skôr pokus o stifado, nikdy som ho v Grécku nejedla, ale kamarátka, čo ho tam jedla na niekoľkých ostrovoch povedala, že všade je iné aj chuťovo, aj vzhľadom. Tak som pátrala na nete, pozrela som asi 20 receptov a 5 videí a naozaj, každý je iný, aj keď varí Grék. Takže predpokladám, že je to ako s našou kapustnicou - čo dom, to iný recept. Aj na vareche su dva rcp. Ja som použila hovädzí krk. Dobré rady sú vítané.
6-8 porcií |
40 minút príprava |
150 minút na 160 °C |
Postup
- Do veľkého kastróla ( ten pôjde potom do rúry) som dala rozpáliť olej s maslom a opiekla som na ňom olúpané cibule. Je problém zohnať malé cibule, moje boli veľké asi ako loptička na ping-pong, ale mohli byť aj menšie.
- Cibule som vybrala do misky
- Mäso som pokrájala na velké kocky a na viac krát prudko opiekla v tom istom tuku. Treba ho opekať po dávkach, aby sa rýchlo zatiahlo, stačí pár minút. Mäso som tiež vyberala do misky (zabudla som odfotiť)
- Medzi tým som si pokrájala paradajky a nachystala všetko korenie , chilli som zas zabudla odfotiť :-), nastrúhala som aj cesnak
- Keď som mala poopekané všetko mäso, vrátila som ho do kastróla, pridala som pretlak a krátko porestovala, osolila som a zalievala som vínom po troche, aby sa to všetko moc naraz neochladilo. Pridala som paradajky, cesnak a všetky bylinky a koreniny
- Celé som to varila asi 5 min., len aby sa všetko premiešalo, zdalo sa mi málo tekutiny, tak som podliala ešte horúcou vodou, isto sa môže použiť aj vývar. Dala som tak aj opečené cibule, zakryla a dala do rúry na 160° na 2,5 hod.
- Za ten čas bolo mäso úplne mäkké, na videách to skoro každý robil na sporáku, mne sa dusenie v rúre osvedčilo. A je upečené. My sme to jedli s chlebom a veľmi nám to chutilo.
- Na záver moje červené ohníky :-)
- A takúto úrodu som obrala ešte dnes