Srdiečková pizza s hráškom a figami

Timea Strnálová
víťazka Pečie celé Slovensko, 12. februára 2024
Srdiečková pizza s hráškom a figami
Foto: Archív RTVS

Inšpirácia na valentínsku večeru od víťazky televíznej šou Pečie celé Slovensko, Timi Strnálovej.

2
porcie
80 (+ kysnutie) minút
príprava
7-8 minút
na 270-300 °C

Suroviny

Cesto:
570 g
1 g (v prášku)
19 g
12 g
370 ml vlažná
8 g
Na podsypanie:
100 g
Hráškový základ:
1/2 ks
300 g mrazený
100 g
40 g
30 ml
30 g
10 g
Karamelizovaná cibuľa:
4 ks
15 g
Figy:
10 ks čerstvé
30 g
30 g
Obloženie:
100 g




Postup

  1. 1

    Na cesto zmiešame v miske múku, soľ, cukor a slad. Vodu si zohrejeme na maximálne 30 °C, pridáme droždie a dobre premiešame. Pridáme k múke a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto preložíme do naolejovanej nádoby a necháme kysnúť približne 2-3 hodiny pri izbovej teplote alebo najlepšie cez noc v chladničke. Potom cesto rozdelíme na 2 alebo 4 rovnaké časti a necháme ešte podkysnúť 1-2 hodiny pri izbovej teplote zakryté fóliou.

  2. 2

    Na hráškový základ zohrejeme olivový olej, pridáme na pásiky nakrájanú a očistenú cibuľu a chvíľku pražíme. Pridáme mrazený hrášok, chvíľu podusíme, pridáme vodu a necháme dusiť približne 15 minút. Dáme do mixéra, pridáme parmezán, plesňový syr, soľ a mixujeme. Postupne pridávame smotanu a vymixujeme do požadovanej hustej konzistencie. Ochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Na skaramelizovanú cibuľu očistíme cibuľu, narežeme ju pozdĺžne na pásiky. Olej zohrejeme na panvici, pridáme cibuľu a necháme na nízkom plameni za občasného miešania zmäknúť, asi 10 minút. Potom pridáme soľ a cukor podľa chuti. Znížime plameň na najnižší stupeň a cibuľu necháme skaramelizovať. Občas ju premiešame, aby nezhorela a nezhorkla. Môžeme pridať pár lyžičiek vody, ak sa nám zdá, že sa cibuľa pripaľuje. Takto necháme cibuľu za občasného miešania 30 minút až hodinu.

  4. 4

    Na figové obloženie zohrejeme na panvici maslo a med, pridáme nakrájané figy, ktoré chvíľku necháme karamelizovať. Na suchej panvici opražíme nasekané vlašské orechy.

  5. 5

    Rúru predhrejeme s pizza kameňom na najvyšší možný stupeň. Najlepšie 270-300 °C s ventilátorom minimálne na 40 minút. Cesto opatrne vyklopíme do semolinovej múky a pomúčime z oboch strán. Vytvarujeme okraje, vytlačíme vzduchové bublinky zo stredu a pomocou hánok cesto roztiahneme do tvaru srdiečka. Na dobre pizzu natrieme hráškový základ. Dáme piecť do rúry približne na 5-8 minút.

  6. 6

    Keď sú okraje a stred pizze zlatisté, pizzu vyberieme, nastrúhame na ňu syr s vlašskými orechmi, pridáme skaramelizovanú cibuľu, poukladáme natrhané prosciutto a figy. Pomocou škrabky nastrúhame syr pecorino, ktorý môžeme oflambovať, pridáme vlašské orechy a posypeme čili vločkami.

Diskusia k receptu

alina598
Milá Timejka🙂veľmi pekne ďakujem za výborný recept na vynikajúcu pizzu👍 aj s postupom a samozrejme blahoželám za prvenstvo v súťaži, želám veľa úspechov v práci a budem sa tešiť na ďalšie recepty, želám pekný deň Tebe i všetkým varecháčom🙂🖐️




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia