Špenátová vianočná pomazánka fotorecept

tinca - fotkatinca, 3. decembra 2011
Špenátová vianočná pomazánka (fotorecept)
Foto: tinca

Prečo vianočná? U nás je už tradíciou, že táto pomazánka sa jedáva na štedrý deň na raňajky, nakoľko je pôst. Potom sa ide na Zobraziť celý popisPrečo vianočná? U nás je už tradíciou, že táto pomazánka sa jedáva na štedrý deň na raňajky, nakoľko je pôst. Potom sa ide na cintorín popriať sviatky tým, ktorí s nami nemôžu tráviť vianoce a keď sa vrátime tak sa je orechovník, makovník a vianočka s čajom a čaká sa už len na slávnostnú večeru. Včera som si dala takú malú stichprobu.

6-7
porcií
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
2 ks /žltá,červená/
2 strúčiky
2 PL
2 PL
70 g
70 g /alebo iná/
2-3 PL /biely jógurt/
2 ks, uvarené natvrdo
1 KL
1 ks na tvrdo na ozdobu




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Uvaríme vajíčka natvrdo,očistíme cibuľu pokrájame nadrobno, to isté cesnak.

    Špenátová vianočná pomazánka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji orestujeme 1 ks cibule do sklovita, druhú cibuľu odložíme, tá sa použije do pomazánky surová. Potom pridáme cesnak, ja som ho na doske len rozotrela /nie pretlačený/. Potom pridáme rozmrazený špenát ,ktorý dusíme do odparenia všetkej vody a osolíme. Nakoniec masu zahustíme detskou krupicou. Necháme úplne vychladnúť!

    Špenátová vianočná pomazánka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si oddelíme žĺtok od bielok uvarených vajec, ktorý nadrobučko posekáme. V miske si vymiešame roztlačené žĺtky, zmäknuté maslo a bánoveckú nátierku. Túto môžeme použiť akúkoľvek, ja som mala s príchuťou nivy. Potom pridáme krémžsku horčicu a čerstvo zomleté korenie. 1 vajíčko uvaríme navyše na ozdobu.

    Špenátová vianočná pomazánka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutej špenátovej masy pridáme maslovo-vajcovú zmes, dobre vymiešame, potom pridáme na drobno nakrájanú druhú cibuľu a pochúťkovú smotanu. Kto chce môže miesto nej použiť biely jogurt. Ochutnáme, ak treba ešte pridáme soľ a korenie. Necháme stuhnúť v chlade.

    Špenátová vianočná pomazánka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na olivovom oleji, ja som použila ochutený, opražíme plátky celozrného rožka /bagetky/, potrieme strúčikom cesnaku a podávame. Kto nechce na oleji, môže si ich opiecť na suchej panvici alebo natierať na čerstvé plátky alebo na chrumkavý chlebík.

    Špenátová vianočná pomazánka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec ozdobíme natvrdo vareným vajíčkom to sa so špenátom snúbi, údeným lososom, zeleninou, hodia sa aj prúžky póru. Dobrú chuť!

    Špenátová vianočná pomazánka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

pivonka
Môže sa robiť po celý rok, veď mrazený špenát je stále ponuke a vyzerá dobre. pridám do KK.
tinca
áno môže, ale mňa s ním spájajú najmä vianoce
macusa
iiiiiiha no to teda ano! dakujem za recept urcite vyskusam
sneica
vobec nepoznam taku natierku ale zenska polovica nasej domacnosti spenat lubi no a muzska polovica nie,takze skusim ist na nich natierkou..dakujem za recept....:)
veronikak
vyzera super...planujeme zajtra robit...nerozmoci sa pod natierkou ten opeceny chlebik? je dost tuha?
radulienka
Krásny recept som chcela napísať, veľmi sa mi pozdáva, pretože ja robím špenát vždy so smaženou cibuľkou, ale @Tinca oprav si hore tie žĺtka, určite si chcela napísať, že tie bielka sa nasekajú a žĺtka roztlačíš vidličkou. To len tak, aby si to tam mala správne, rozumie tomu každý. Inak to určite budem robiť častejšie, nie len na štedrý večer, ktorý sa ním opäť pomaly blíži, vďaka za pekný recept...
pivonka
Urobila som ju, aj keď nie sú Vianoce a je výborná. Mám ale otázku - vodu, ktorá odtečie pri rozmrazení vylievaš? Lebo ja som vyliala a potom už sa nemalo veľmi čo odparovať a krupice som dala iba polovičné množstvo. No, ale výsledok bol veľmi chutný.