Špenátová vianočná pomazánka (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Prečo vianočná? U nás je už tradíciou, že táto pomazánka sa jedáva na štedrý deň na raňajky, nakoľko je pôst. Potom sa ide na cintorín popriať sviatky tým, ktorí s nami nemôžu tráviť vianoce a keď sa vrátime tak sa je orechovník, makovník a vianočka s čajom a čaká sa už len na slávnostnú večeru. Včera som si dala takú malú stichprobu.
6-7 porcií |
20 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny. Uvaríme vajíčka natvrdo,očistíme cibuľu pokrájame nadrobno, to isté cesnak.
- Na oleji orestujeme 1 ks cibule do sklovita, druhú cibuľu odložíme, tá sa použije do pomazánky surová. Potom pridáme cesnak, ja som ho na doske len rozotrela /nie pretlačený/. Potom pridáme rozmrazený špenát ,ktorý dusíme do odparenia všetkej vody a osolíme. Nakoniec masu zahustíme detskou krupicou. Necháme úplne vychladnúť!
- Medzitým si oddelíme žĺtok od bielok uvarených vajec, ktorý nadrobučko posekáme. V miske si vymiešame roztlačené žĺtky, zmäknuté maslo a bánoveckú nátierku. Túto môžeme použiť akúkoľvek, ja som mala s príchuťou nivy. Potom pridáme krémžsku horčicu a čerstvo zomleté korenie. 1 vajíčko uvaríme navyše na ozdobu.
- Do vychladnutej špenátovej masy pridáme maslovo-vajcovú zmes, dobre vymiešame, potom pridáme na drobno nakrájanú druhú cibuľu a pochúťkovú smotanu. Kto chce môže miesto nej použiť biely jogurt. Ochutnáme, ak treba ešte pridáme soľ a korenie. Necháme stuhnúť v chlade.
- Na olivovom oleji, ja som použila ochutený, opražíme plátky celozrného rožka /bagetky/, potrieme strúčikom cesnaku a podávame. Kto nechce na oleji, môže si ich opiecť na suchej panvici alebo natierať na čerstvé plátky alebo na chrumkavý chlebík.
- Nakoniec ozdobíme natvrdo vareným vajíčkom to sa so špenátom snúbi, údeným lososom, zeleninou, hodia sa aj prúžky póru. Dobrú chuť!