Špenátová vianočná pomazánka (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Prečo vianočná? U nás je už tradíciou, že táto pomazánka sa jedáva na štedrý deň na raňajky, nakoľko je pôst. Potom sa ide na cintorín popriať sviatky tým, ktorí s nami nemôžu tráviť vianoce a keď sa vrátime tak sa je orechovník, makovník a vianočka s čajom a čaká sa už len na slávnostnú večeru. Včera som si dala takú malú stichprobu.

6-7
porcií
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny. Uvaríme vajíčka natvrdo,očistíme cibuľu pokrájame nadrobno, to isté cesnak.
  2. Na oleji orestujeme 1 ks cibule do sklovita, druhú cibuľu odložíme, tá sa použije do pomazánky surová. Potom pridáme cesnak, ja som ho na doske len rozotrela /nie pretlačený/. Potom pridáme rozmrazený špenát ,ktorý dusíme do odparenia všetkej vody a osolíme. Nakoniec masu zahustíme detskou krupicou. Necháme úplne vychladnúť!
  3. Medzitým si oddelíme žĺtok od bielok uvarených vajec, ktorý nadrobučko posekáme. V miske si vymiešame roztlačené žĺtky, zmäknuté maslo a bánoveckú nátierku. Túto môžeme použiť akúkoľvek, ja som mala s príchuťou nivy. Potom pridáme krémžsku horčicu a čerstvo zomleté korenie. 1 vajíčko uvaríme navyše na ozdobu.
  4. Do vychladnutej špenátovej masy pridáme maslovo-vajcovú zmes, dobre vymiešame, potom pridáme na drobno nakrájanú druhú cibuľu a pochúťkovú smotanu. Kto chce môže miesto nej použiť biely jogurt. Ochutnáme, ak treba ešte pridáme soľ a korenie. Necháme stuhnúť v chlade.
  5. Na olivovom oleji, ja som použila ochutený, opražíme plátky celozrného rožka /bagetky/, potrieme strúčikom cesnaku a podávame. Kto nechce na oleji, môže si ich opiecť na suchej panvici alebo natierať na čerstvé plátky alebo na chrumkavý chlebík.
  6. Nakoniec ozdobíme natvrdo vareným vajíčkom to sa so špenátom snúbi, údeným lososom, zeleninou, hodia sa aj prúžky póru. Dobrú chuť!