Špenátová polievka
Špenátová polievka

Špenátová polievka s pošírovaným vajíčkom fotorecept

Ján Cigánik
šéfkuchár hotela Vienna House Easy v Bratislave, 23. marca 2018
Špenátová polievka s pošírovaným vajíčkom (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

50 g
2 strúčiky
500 g (mrazený)
500 ml
10 g
50 ml
100 ml
4 ks
80 g




Postup

  1. 1

    Cibuľu opražíme na oleji, pridáme cesnak, rozmrazený špenát a zalejeme vývarom, chvíľu povaríme, rozmixujeme, prípadne zahustíme zátrepkou z múky a vody a zjemníme smotanou a maslom. Dochutíme soľou a korením.

    Špenátová polievka s pošírovaným vajíčkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do rajnice dáme vodu a ocot, voda by mala byť tesne pod bodom varu, odstavíme z ohňa. Vo vode urobíme vír a rozbijeme do nej vajíčko, keď sa žĺtok obalí bielkom, vrátime na oheň.

    Špenátová polievka s pošírovaným vajíčkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom vajíčko sprudka schladíme vo vode s ľadom. Slaninu na panvici vyškvaríme do chrumkava a ozdobíme ňou polievku.

    Špenátová polievka s pošírovaným vajíčkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pri príprave pošírovaných - stratených - vajec, je dôležité, aby boli čerstvé. Čím sú čerstvejšie, tým lepší bude výsledok. V čerstvých vajíčkach sa bielok drží pokope a je hustejší. Čím je vajíčko staršie, tým je bielok tekutejší a vodnatejší. Nezabudnite tiež urobiť vo vriacej vode vareškou vír, do ktorého vajce opatrne vyklepnete.

Diskusia k receptu

conscientia
@Strucik Máš po ruke argumenty, webstránky a vedecké štúdie, ktoré by podporili tvoj komentár? Pretože ak nie, tak sa strč do šupky a tam tíško klíč. Používanie mrazenej zeleniny nie je o nič nezdravšie než používanie nemrazenej, lebo - buďme fér - môžeš si kúpiť tzv. čerstvý špenát v nemenovaných supermarketoch či kvázi čerstvý na trhu, hoci je rýchlený v skleníku. V tomto období si čerstvý špenát na záhrade doma nevypestuješ. Tajomstvo úspechu je v tom, ako s mrazenou zeleninou varením či parením naložíš. Mnoho ľudí ju zdehonestuje nesprávnym typom úpravy, no to je už iná lávstory. Kdo umí, ten umí. A kdo neumí...ten verbálne vomituje.

 www.livestrong.com/article/379533-do-frozen-vegetables-hav...


 www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/may/01/are-frozen-fru...


 draxe.com/frozen-vs-fresh-vegetables/...


 www.apotheken-umschau.de/Ernaehrung/Tiefkuehlkost-oder-frisches-...


 eatsmarter.de/ernaehrung/ernaehrungsmythen/tiefkuehlg...


 www.info.sk/sprava/24709/kupujete-zeleninu-bez-vita...


 www.vyvazenezdravi.cz/cerstve-vs-mrazene-ktere-je-zdravejsi...


ATĎ.

1x tinu
smudlik
Špenátovú varím už len podľa vášho receptu, ale bez múky. Je to výborná polievočka.. Mňam