Špargľová omáčka
Špargľová omáčka

Špargľové velouté s vyprážaným žĺtkom a mliečnou penou

Lukáš Kováčik
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 10. mája 2021
Špargľové velouté s vyprážaným žĺtkom a mliečnou penou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

250 g
75 g
100 g
750 ml (alebo mäsový)
25 g
z 1/2 citróna
4 ks
100 g
200 ml
200 ml (3,5 %)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maslo zohrejeme v hrnci, posypeme múkou a za stáleho miešania pripravíme svetlú zápražku. Postupne prilievame studený vývar, posekanú očistenú špargľu, soľ, korenie, cukor a šťavu z citróna. Varíme 15 minút na miernom ohni a po uvarení rozmixujeme dohladka. Precedíme a dochutíme podľa vlastnej chuti.

  2. 2

    Strúhanku dáme do hlbokej misky, vytvarujeme v nej jamku, do ktorej jemne vsadíme žĺtok. Pomocou lyžice žĺtok strúhankou obalíme a vypražíme v oleji. Tak postupne obalíme a vypražíme všetky žĺtky.

  3. 3

    Mliečnu penu urobíme tak, že do hrnčeka dáme studené mlieko, ktoré pomaly zahrievame a súčasne ho mixujeme ponorným mixérom, až sa vytvorí pena.

  4. 4

    Špargľové velouté podávame s vyprážaným žĺtkom, našľahanou mliečnou penou a kvapkami olivového oleja.

Diskusia k receptu