Špaldový chlieb so slnečnicovými semienkami
Foto: droetker
Komerčný recept
príprava
na 200-180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
750 g |
|
2 bal. |
|
2 ČL zarovnané |
|
3 ČL zarovnané |
|
500 ml vlažná |
|
250 g |
|
100 g |
|
Na potretie: | |
vlažné |
|
Na posypanie: | |
50 g |
|
Postup
-
1
Ešte budeme potrebovať plech na pečenie alebo 2 formy na chlieb (11 x 25 cm) a papier na pečenie.
- 2
Na prípravu cesta nasypeme múku do misy a dobre ju premiešame s droždím. Postupne pridávame soľ, kmín, vodu a tvaroh a všetko miesime elektrickým ručným šľahačom s miesiacimi metlami, kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien misy a netvoria sa na ňom bubliny. Cesto prikryjeme a odložíme na teplé miesto kysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
- 3
Po vykysnutí cesto ešte raz premiesime a vmiešame do neho slnečnicové semienka. Z cesta vytvarujeme bochník a položíme ho na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Opäť cesto prikryjeme a dáme na teplé miesto na tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší. (Cesto môžeme taktiež naplniť do dvoch vymastených foriem na chlieb s rozmermi 11 x 25 cm).
- 4
Cesto potrieme vlažným mliekom a posypeme slnečnicovými semienkami. Pečieme v rozohriatej rúre. tlektrická rúra: 200 °C, teplovzdušná rúra: 180 °C, plynová rúra: stupeň 4. Doba pečenia: asi 60 minút.
- 5
TIP 1: Po 10 minútach pečenia postavíme do rúry misku s teplou vodou, aby chlieb nebol vysušený.
- 6
TIP 2: Chlieb môžeme obohatiť lúpanými sezamovými alebo tekvicovými semienkami, anízom, koriandrom alebo feniklom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
T 812
T 630
@marianne používam aj ich celozrnnú, tiež som s ňou spokojná. Konzultáciu chápem, veď kto by v tejto veci poradil lepšie ako Tánička? :-)
@elenamm cesto som vymiesila a na noc uložila do chladničky. Ráno som ho už len premiešala a nechala postáť kým sa mi v rúre zohriala jenská misa. Ide o to, že tým dlhším kysnutím zvykne cesto trochu zrednúť (je také viac rozliate). Potom si ho buď podsypeš múkou a zapracuješ ju natoľko, aby bolo hustejšie a dal sa tvarovať bochník (ktorý necháš ešte nakysnúť a dáš piecť), alebo ja robím aj tak, že cesto nechám také tekutejšie ako je, zohrejem si prázdnu jenskú misu a dám ho piecť do nej. Na ceste sa zospodu hneď po kontakte s horúcou nádobou vytvorí kôrka, neprilepí sa. Pozor, veľkosť nádoby musí korešpondovať s množstvom cesta, ak bude príliš veľká, cesto sa v nej prirodzene rozleje do strán a chlebík bude ako placka. Tento chlieb som piekla vo vrchnáku z jenskej misy, má menší priemer, jeho boky cesto zadržia a narastie pekne do výšky. To je celý fígeľ tvarovania bochníka :-)
Princíp pomalého kysnutia, aj pečenia v rozhorúčenej nádobe som si osvojila pred cca 4 rokmi vďaka tomuto "legen-dárnemu" receptu varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...
odporúčam prečítať postup aj komentáre, je tam veľa cenných rád.
Dúfam, že som to vysvetlila zrozumiteľne a ešte sa ospravedlňujem tuto Dr.O, že im leziem do receptu, keď tak ešte môžeme doriešiť cez správy :-)