Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok so strateným vajcom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
40 minút
príprava

Postup

  1. Vo dvoch hrncoch pripravíme cibuľovo–cesnakový základ. Do prvého dáme klasickú šošovicu, orestujeme, zalejeme vývarom, pridáme koreniny, očistený zemiak nakrájaný na malé kocky a varíme do mäkka. Do druhého hrnca pridáme belugu, orestujeme, podlejeme vínom a dusíme do mäkka. Za častého miešania prilievame po troške teplý vyvar (ako pri príprave rizota).
  2. Keď je beluga al dente, odstavíme, dochutíme cesnakom a spojíme šošovice do jedného hrnca. Zjemníme maslom, dochutíme soľou, korením, prípadne môžeme pridať aj trochu čili. Okyslíme prevareným octom.
  3. Pripravíme si stratené vajcia. Vajce rozbijeme do hrnčeka a potom ho opatrne spustíme do vriacej vody s octom. Pomocou vidličky alebo lyžice žĺtok opatrne obalíme bielkom. Stíšime oheň a varíme 3 minúty. Takto pripravíme štyri stratené vajcia.
  4. Zemiakové šupky vypražíme v oleji, osolíme a na tanieri z nich vytvoríme „hniezdo“, do ktorého vložíme stratené vajíčko. Pokvapkáme zeleným olejom a posypeme nasekanou hladkou petržlenovou vňaťou.