Šopronské kapustové závitky

Marek Kökeny
kuchár hotela Clavis v Lučenci, 26. októbra 2010
Šopronské kapustové závitky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

300 g, mleté
8 plátkov
1 PL
2 ks
2 ks
1 hlávka
100 g
1 ks
2 strúčiky
 na namočenie pečiva
1 KL
1 KL
 štipka




Postup

  1. 1

    Z kapusty vyrežeme hlúb a hlávku necháme variť 5 – 6 minút v slanej vode. Osem listov oddelíme, osušíme a rebrá naplocho zrežeme. Pokrájané rožky namočíme do mlieka. Cibuľu pokrájame, opražíme na masti, pridáme prelisovaný cesnak, pokrájané šampiňóny a krátko podusíme.

  2. 2

    Mleté mäso zmiešame s podusenými šampiňónmi, vyžmýkanou žemľou, pridáme horčicu, vajce, okoreníme a dôkladne premiešame. Zmes rozdelíme na jednotlivé kapustné listy a zvinieme ich do závitkov. Každý závitok obalíme plátkom anglickej slaniny.

  3. 3

    Závitky vložíme do pekáča, podlejeme vodou a 30 minút dusíme vo vlastnej šťave v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia. Hotové závitky vyberieme, výpek dolejeme studenou vodou do objemu 0,5 l a pridáme maggi korenie. Omáčku necháme za občasného miešania zovrieť a krátko povaríme.

Diskusia k receptu

paveljrk
ja to celkom zaujímavé,treba odskúšať a potom sa uvidí.Zatiaľ ukladám do kk.vyskúšam.
marienka44
Podľa receptu obetujeme celu hlavku kapusty, lebo spotrebujeme len vrchne listy? Ostatne zahodit? Neviem si predstavit varit vcelku hlavu kapusty. :-)
remcula
Je to nádhera, jenže já mám problém s těmi listy, vždycky se mi nějak potrhají.
používateľ nemá avatar
dry
dry
V takej reštaurácii sú aj veľké nádoby, do tých sa vmestia i veľké hlávky kapusty. Kapustu dáme do vriacej vody, ale tých 5 - 6 minút varenia na získanie elastičnosti listov nebude stačiť. Zbytok kapusty sa môže použiť na prípravu napr. ruského boršču. Mňa by zaujímalo s čím sa kapustové závitky podávajú, s varenými zemiakmi, zemiakovými knedličkami, alebo knedlíkmi na český spôsob?
jozka2
Marek ty tu pridavas take same dobroty,ja som mozna pred 17 rokmi robila na velku oslavu podobne,ale s morcacim masom nedavala som ale rozok,ale ten tvoj recept sa mi zda este lepsi,inac som zozala velku pochvalu od hosti/boli to netradicne holubky,mozno pridam raz recept s tou mojou verziou/,co sa tyka tej hlavky kapusty,stale varim v celku bez hlubika hl.kapusty v osolenej a s 1 PL octu vode,pouzijem/kedze sme len dvaja/kolko potrebujem zbytok listov postacam,dam do 1L flase zalejem prevarenou ochladenou,osolenou vodou,dam tam bobk.listok cele a nove kor.stipku cukru,korku zo stareho raz.chleba,necham prekysnut a mam hotove vyborne na nasled.pouzitie a co viac mam vyborny velmi zdravy rosol,ktory sa da vypit,pouzit na podbijky atd.male listky s kapusty posekam a pouzijem pod a nad holubky pri vareni.Takze marienka44 skus moju verziu vyuzitia zbytku kapusty.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia