Sódovníky, náhrada chleba bez droždia fotorecept
Keď je sviatok, obchody zavreté a chýba chlieb. Recept som vygooglila zo starého Korzára, ako starodávnu náhradu chleba z Novohradu - recepty starých mám. Potrebujeme len múku, kyslé mlieko, sódu a soľ.
porcie
príprava
Suroviny
250 g |
|
250 ml |
|
1 KL |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Do bezlepkovej múky pridám 1 malú mokka lyžičku sódy, soľ a premiešam.
-
2
Pridám kyslé mlieko z mliekomatu, má dosť smotany a je skoro ako domáce.
-
3
Zmiešam a vypracujem cesto, ktoré dám na dosku...
-
4
...urobím valček a nakrájam. Mne vyšli 4 ks placiek. Pečiem na suchej panvici a kto má starý sporák, platňa skvelo poslúži. Niekedy sme tak piekli lokše.
-
5
Potriem prepraženým maslom a pretože som neodhadla soľ, vrch natretých chlebových placiek som trocha posolila. A podobne ako lokše, môžu sa urobiť na sladko, či len s cukrom, lekvárom... Podľa fantázie. Ja som slané zapíjala kyslým mliekom. Staré recepty sú skromné, lebo staré mamy boli vynaliezavé a múdre. Vedeli aj z ničoho vykúzliť výborné jedlo.
Radšej ako maslo som mala zaudene brušné sadlo, trošku slané, veľká maskrta