Slovenský točený koláč fotorecept

evusik - fotkaevusik, 9. apríla 2013
Slovenský točený koláč (fotorecept)
Foto: evusik

Slaný, "mäsový", špenátový koláč.... a prečo točený? lebo som použila slovenskú točenú klobásu :-)

6
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
100 g
350 ml
20 g
1 lyžička
Špenátová plnka:
150 g
100 g
Ostatné:
500 g
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dnes som piekla bagety z môjho obľúbeného cesta i zmyslela som si, že len toť nedávno som videla na internete obrázok koláča, ktorý sa mi veľmi páčil. Keďže od slov nemám ďaleko k činu, rozhodla som sa s tým popasovať a upiecť koláč iba podľa obrázka... no a takto to dopadlo.... z pol kila múky (môžete zvoliť akúkoľvek, vášmu žalúdku blízku kombináciu) vody, droždia a soli si zamiesime cesto a necháme 1-2 hodinky kysnúť

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Špenátová plnka: mrazený špenát podusíme (kto má môže teraz na jar použiť medvedí cesnak) pridáme pretlačený cesnak a nastrúhaný syr... necháme rozpustiť, kto chce použije syr tavený črievkový alebo iný podobný...

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vykysnuté cesto rozvaľkáme, pozor! vaľkáme ho na papieri na pečenie, pretože inak by sme koláč nedostali bez poškodenia na plech, do stredu uložíme slovenskú točenú, pozdĺžne prekrojenú a prevyšujúce cesto dookola asi 10cm od klobásy odrežeme. Mne toho cesta ostalo trošku viac, tak som s neho ešte spravila bagetu, ale všetko závisí od toho aký veľký koláč spravíte

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto prehneme cez klobásu a dobre utlačíme

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a teraz začína to kvetovanie :-) cesto si narežeme asi na 2,5 - 3 cm kúsky režeme vždy po dvoch a hneď otáčame aby sme si hlavne pri konci vedeli vyrátať kvietky tak, aby sme na konci skončili pri dvoch, skrátka musia byť v páre...

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vždy dva a dva urezané kúsky otočíme k sebe

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a mierne ich k sebe pritlačíme

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    keď spravíme celý kruh, pekne koláč upravíme a teraz mi poďakujete, že som vám poradila robiť na papieri na pečenie... zavoláte manžela, alebo iné pomocné ruky a šup s tým na plech... pomocné ruky ktoré mne pomohli, boli ruky našej nevesty a tá zahlásila, že jej to pripomína otlačky srnčích kopýtok v snehu... celkom milé, ale budú aj iné prirovnania :-)

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do stredu koláča dáme vychladnutú špenátovú plnku

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    posypeme nastrúhaným syrom

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zo zbytkov cesta urobíme mriežkovanie a posypeme ľanovými, alebo inými semiačkami... v tejto fáze mriežkovania sa naša dcéra opýtala, že čo to ako bude a nevesta jej odpovedala, že kvetinka, načo naša dcéra zahlásila, že jej to pripomína miniatúrne zadočky... prosím "A" je správna odpoveď: je to kvetinka :-)

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 15 minút...

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    necháme, alebo aj nie, vychladnúť a papáme... u nás sa celý zjedol na olovrant... boli u nás deti aj vnúčatká... vnúčatká dostali špenátový stred a my ostatní sme jedli všetko rad radom... takže kvetinka alebo riťky, môžete si vybrať... ale jesť sa to dá :-)

    Slovenský točený koláč (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Olovrant, Slané chuťovky, Večera, Lacné jedlá, Pečené

Diskusia k receptu

jody
Super, tak ma to laka, ze hadam uz aj po prvykrat kysnute cesto urobim... :-)
evusik
@jody ja som to robila podľa obrázka a neviem prečo, ale pripadalo mi to, že je to robené z lístkového cesta... ale ja nemám rada lístkové (aj keď ho občas používam) je pre mňa moc mastné, no ale to je môj problém :-) tak som zvolila radšej kysnuté, no ak si nikdy nerobila kysnuté, tak je najvyšší čas začať... všetko je raz po prvýkrát :-)
@stacy77777 tak to zas ja mám také chrumkavé okraje rada.... máš pravdu, že variácie sú rôzne, aj tvoj pizza-kvet je super...
tá špenátová plnka je fakt výborná, len ja som ju tentoraz trochu málo dochutila, dala som málo cesnaku a málo soli, ale malo to svoje výhody, takto to mohli jesť aj naše vnúčatá.....
lada7878
No, teda! Vyzera to uuzasne - skvele prevedenie. To musim vyskusat. Ste velmi sikovna.
danielas
Krásne kreatívne. Špenát mi tam pasuje, ja ho okrem cesnaku rada kombinujem s nivou. Tento tvoj určite bude aj u nás, teším sa, mám čerstvý špenát, zajtra vyskúšam
vybusna
nadherny kreativny napad.....ako konecne vzdy u teba. ja nieco sama vymysliet neviem....som odkukavac.
respect.
douglas
Krasa! ;) Spenat, syr a sunka zapecene na akykolvek zposob (kolac, rozteky, slimaciky, atd) v mojej kuchyni a mojej nasej rodine velmi chuti.
frezia68
Dobre si uprednostnila kysnuté pred lístkovým,tiež lístkové obchádzam.No a že si kreatívna,to už hovoria Tvoje recepty za Teba :-)))
evusik
ďakujem všetkým za pekné komentáre :-)
vidím, že kombinácia špenát, syr, cesnak šmakuje mnohým... a s každým syrom je to iné, s takou Nivou úplná mňamka .-)
medovnicek
veľmi sa mi tento recept páči, už aj ho ukladám a v najbližšej dobe vyskúšam, takéto recepty mám veľmi rada, vďaka za skvelý postup
tiginko
prevedenie perfektné, kombinácia špenát, syr a cesnak fantastická. Len keby tam ten salám nebol... Tento okraj by som na rozdiel od pizzového nechala na tanieri :-)
evusik
@tiginko veď o tom to je, každý si urobí ako mu chutí najlepšie, u nás to tiež nie je každý deň na stole, ale raz za čas nás to nezabije...
babidka
Vyzera to veeelmi dobre :-) Ja robievam podobnym sposobom sladky /makovy/ kolac a teraz sa mi uz po tomto tvojom kolaci roztocili kolieska v hlave a hned som vymyslela svoju verziu :-) To vies , ostali este dobre domace klobasky po sviatkoch v mraznicke, domaci udeny ostiepok ....a spenat k nim uplne perektne zapasuje :-)
hannah22
paráda, ukladám a pouvažujem nad príležitostou... :))
claretka
nádherný koláčik, plný chuti. Určite ho čoskoro vyskúšam.
radulienka
Super krásny koláčik, robila som podobný, ale bez tej točenej klobásky, takže nabudúce vyskúšam toto, vďaka za receptík...
majkahra
No tak toto je skvosť. Všimla som si, že máš fantastické nápady, ale s týmto si mi vyrazila dych. To krásne estetické spracovanie a nehovoriac o super kombinácii chuti. Moc ďakujem za nápad a určite vyskúšam. Prosím pokračuj v uverejňovaní receptov.
evusik
@majkahra v tomto nechutnom počasí ma tvoj krásny komentár veľmi potešil :-))))
nápad na tento koláč nie je môj, inšpirovala som sa obrázkom na internete :-)
s uverejňovaním receptov tu na Vareche je to čím ďalej tým ťažšie... už je tu toľko receptov, že už sa tuším iba točia dokola, len sem tam niekto pridá niečo nové, alebo iné.... ak niečo také budem mať určite pridám :-)
astheart
U nás ve Slezsku se zapékají klobásky nebo uzené maso v kynutém těstě na Velikonoce. Tenhle výtvor bude výborný, protože i špenát k jaru patří!
evusik
@astheart ja na Veľkú noc pekávam chlieb v ktorom je zapečená celá šunka (mám aj recept na vareche) a je to nielen dobré ale aj pekné, také netradičné... no a klobásky zapečené v ceste, to ani nehovorím... u nás im hovoríme klobáskovníky, ale naša robina je všeobecne viac na tie klobásky a na slané ako na sladké... ja veľmi rada pečiem takéto koláče pretože sa pri nich môžem vyblázniť čo sa týka vzhľadu...