Slovenský točený koláč (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Slaný, "mäsový", špenátový koláč.... a prečo točený? lebo som použila slovenskú točenú klobásu :-)
6 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 220 °C |
Postup- Dnes som piekla bagety z môjho obľúbeného cesta i zmyslela som si, že len toť nedávno som videla na internete obrázok koláča, ktorý sa mi veľmi páčil. Keďže od slov nemám ďaleko k činu, rozhodla som sa s tým popasovať a upiecť koláč iba podľa obrázka... no a takto to dopadlo.... z pol kila múky (môžete zvoliť akúkoľvek, vášmu žalúdku blízku kombináciu) vody, droždia a soli si zamiesime cesto a necháme 1-2 hodinky kysnúť
- Špenátová plnka: mrazený špenát podusíme (kto má môže teraz na jar použiť medvedí cesnak) pridáme pretlačený cesnak a nastrúhaný syr... necháme rozpustiť, kto chce použije syr tavený črievkový alebo iný podobný...
- vykysnuté cesto rozvaľkáme, pozor! vaľkáme ho na papieri na pečenie, pretože inak by sme koláč nedostali bez poškodenia na plech, do stredu uložíme slovenskú točenú, pozdĺžne prekrojenú a prevyšujúce cesto dookola asi 10cm od klobásy odrežeme. Mne toho cesta ostalo trošku viac, tak som s neho ešte spravila bagetu, ale všetko závisí od toho aký veľký koláč spravíte
- cesto prehneme cez klobásu a dobre utlačíme
- a teraz začína to kvetovanie :-) cesto si narežeme asi na 2,5 - 3 cm kúsky režeme vždy po dvoch a hneď otáčame aby sme si hlavne pri konci vedeli vyrátať kvietky tak, aby sme na konci skončili pri dvoch, skrátka musia byť v páre...
- vždy dva a dva urezané kúsky otočíme k sebe
- a mierne ich k sebe pritlačíme
- keď spravíme celý kruh, pekne koláč upravíme a teraz mi poďakujete, že som vám poradila robiť na papieri na pečenie... zavoláte manžela, alebo iné pomocné ruky a šup s tým na plech... pomocné ruky ktoré mne pomohli, boli ruky našej nevesty a tá zahlásila, že jej to pripomína otlačky srnčích kopýtok v snehu... celkom milé, ale budú aj iné prirovnania :-)
- do stredu koláča dáme vychladnutú špenátovú plnku
- posypeme nastrúhaným syrom
- zo zbytkov cesta urobíme mriežkovanie a posypeme ľanovými, alebo inými semiačkami... v tejto fáze mriežkovania sa naša dcéra opýtala, že čo to ako bude a nevesta jej odpovedala, že kvetinka, načo naša dcéra zahlásila, že jej to pripomína miniatúrne zadočky... prosím "A" je správna odpoveď: je to kvetinka :-)
- pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 15 minút...
- necháme, alebo aj nie, vychladnúť a papáme... u nás sa celý zjedol na olovrant... boli u nás deti aj vnúčatká... vnúčatká dostali špenátový stred a my ostatní sme jedli všetko rad radom... takže kvetinka alebo riťky, môžete si vybrať... ale jesť sa to dá :-)
|