Slovenský točený koláč (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Slaný, "mäsový", špenátový koláč.... a prečo točený? lebo som použila slovenskú točenú klobásu :-)

6
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Postup

  1. Dnes som piekla bagety z môjho obľúbeného cesta i zmyslela som si, že len toť nedávno som videla na internete obrázok koláča, ktorý sa mi veľmi páčil. Keďže od slov nemám ďaleko k činu, rozhodla som sa s tým popasovať a upiecť koláč iba podľa obrázka... no a takto to dopadlo.... z pol kila múky (môžete zvoliť akúkoľvek, vášmu žalúdku blízku kombináciu) vody, droždia a soli si zamiesime cesto a necháme 1-2 hodinky kysnúť
  2. Špenátová plnka: mrazený špenát podusíme (kto má môže teraz na jar použiť medvedí cesnak) pridáme pretlačený cesnak a nastrúhaný syr... necháme rozpustiť, kto chce použije syr tavený črievkový alebo iný podobný...
  3. vykysnuté cesto rozvaľkáme, pozor! vaľkáme ho na papieri na pečenie, pretože inak by sme koláč nedostali bez poškodenia na plech, do stredu uložíme slovenskú točenú, pozdĺžne prekrojenú a prevyšujúce cesto dookola asi 10cm od klobásy odrežeme. Mne toho cesta ostalo trošku viac, tak som s neho ešte spravila bagetu, ale všetko závisí od toho aký veľký koláč spravíte
  4. cesto prehneme cez klobásu a dobre utlačíme
  5. a teraz začína to kvetovanie :-) cesto si narežeme asi na 2,5 - 3 cm kúsky režeme vždy po dvoch a hneď otáčame aby sme si hlavne pri konci vedeli vyrátať kvietky tak, aby sme na konci skončili pri dvoch, skrátka musia byť v páre...
  6. vždy dva a dva urezané kúsky otočíme k sebe
  7. a mierne ich k sebe pritlačíme
  8. keď spravíme celý kruh, pekne koláč upravíme a teraz mi poďakujete, že som vám poradila robiť na papieri na pečenie... zavoláte manžela, alebo iné pomocné ruky a šup s tým na plech... pomocné ruky ktoré mne pomohli, boli ruky našej nevesty a tá zahlásila, že jej to pripomína otlačky srnčích kopýtok v snehu... celkom milé, ale budú aj iné prirovnania :-)
  9. do stredu koláča dáme vychladnutú špenátovú plnku
  10. posypeme nastrúhaným syrom
  11. zo zbytkov cesta urobíme mriežkovanie a posypeme ľanovými, alebo inými semiačkami... v tejto fáze mriežkovania sa naša dcéra opýtala, že čo to ako bude a nevesta jej odpovedala, že kvetinka, načo naša dcéra zahlásila, že jej to pripomína miniatúrne zadočky... prosím "A" je správna odpoveď: je to kvetinka :-)
  12. pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 15 minút...
  13. necháme, alebo aj nie, vychladnúť a papáme... u nás sa celý zjedol na olovrant... boli u nás deti aj vnúčatká... vnúčatká dostali špenátový stred a my ostatní sme jedli všetko rad radom... takže kvetinka alebo riťky, môžete si vybrať... ale jesť sa to dá :-)