Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkový koláč z celozrnnej múky s orieškami a čokoládou fotorecept

janger - fotkajanger, včera 20:55
Slivkový koláč z celozrnnej múky s orieškami a čokoládou (fotorecept)
Foto: janger

Pribúdajú tu stále nové slivkové koláč. Jeden za druhým. Máme na výber. Prispejem aj ja svojím koláčikom, možno sa niekomu bude páčiť. Je Zobraziť celý popisPribúdajú tu stále nové slivkové koláč. Jeden za druhým. Máme na výber. Prispejem aj ja svojím koláčikom, možno sa niekomu bude páčiť. Je to taký maškrtný koláč, s čokoládou, s orieškami. Pečený je z celozrnnej múky. Nám sa tá chuť veľmi páči. Recept bol vytlaceny na kartonovom kosiku so slivkami.

10-12
porcií
35 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
175 g
4 ks
80 g
1 CL
1 PL
75 g
podla chuti
1 PL
Na vymazanie formy:
 (alebo olej)



Postup

  1. 1

    Zapneme ruru, horny/dolny ohrev, 180 stupnov. Z umytych sliviek vyberieme kostky a pokrajame ich podla vlastneho vkusu. V miske zmiesame muku, prasok do peciva, pernikove korenie, postruhanu citronovu korku, trosku soli. Lieskove oriesky posekame.

    Slivkový koláč z celozrnnej múky s orieškami a čokoládou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V inej miske dobre vyslahame cele vajicka s cukrom.

  3. 3

    Opatrne primiesame suche suroviny, vratane orieskov. Vsetko premiesame. Nalejeme to do okruhlej formy, priemer 26 cm. Formu sme vopred potreli maslom/olejom. Pripadne nam postaci papier na pecenie.

    Slivkový koláč z celozrnnej múky s orieškami a čokoládou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poukladame slivky. Potom nasleduje cokolada. Tu som sa mierne odklonila od povodneho receptu. Posypala som to priblizne 3 PL cokoladovych slziciek, ktore sa pri peceni neroztecu. Moze to byt, samozrejme, aj posekana cokolada. Alebo cokoladu nepridavat pred pecenim, ale az po upeceni posypat postruhanou cokoladou, tak ako to bolo v povodnom recepte.

    Slivkový koláč z celozrnnej múky s orieškami a čokoládou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pecieme priblizne 35 minut.

    Slivkový koláč z celozrnnej múky s orieškami a čokoládou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upeceni.

    Slivkový koláč z celozrnnej múky s orieškami a čokoládou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A pretoze cokolady nikdy nie je dost, tak to hned po vybrati z rury posypeme postruhanou cokoladou. Ked budem robit druhykrat (a to iste budem), tak kolac zasypem este vacsim mnozstvom cokolady. Tiez dam asi trosku viac prasku do peciva. Dala som teraz len zarovnanu malu lyzicku. Moze byt kludne s kopcekom. Myslim, ze kolac bude vyborny aj s hroznom.

    Slivkový koláč z celozrnnej múky s orieškami a čokoládou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

farbuska
Koláčik sa mi pozdáva, pečivo z celozrnnej múky mám rada, takže recept sa mi hodí. Pre mňa asi čokolády menej, ale to sú už osobné preferencie, ktoré sa dajú upraviť. Ďakujem.
janger
@haji (8.9.2025 22:59), dakujem :-). Tie papierove formy som si kupila specialne do mojho multifunkcneho hrnca, ale niekedy pouzijem napriklad aj do tortovej formy. Pa-pa :-).
janger
@farbuska (9.9.2025 06:47), dakujem za komentik :-). Ja som aj nedavno piekla marhulovy kysnuty kolac a tiez som pouzila celozrnnu muku. Kolacik ma vtedy taku akusi sytejsiu chut a trosku pripomina aj orechy. A ta cokolada, samozrejme, ako komu chuti. Nam sa pacilo :-). Pozdravujem.