Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkový koláč podľa New York Times fotorecept

elenas - fotkaelenas, 27. augusta 2019
Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept)
Foto: elenas

Tento koláč bol v roku 1983 zverejnený v novinách New York Times a kvôli svojej obrovskej popularite čitatelia požadovali o jeho zverejnenie každý rok Zobraziť celý popisTento koláč bol v roku 1983 zverejnený v novinách New York Times a kvôli svojej obrovskej popularite čitatelia požadovali o jeho zverejnenie každý rok až do roku 1989, kedy redakcia vyhlásila jeho posledné zverejnenie a ponúkla čitateľom, aby si ho vystrihli a odložili. Nepomohlo to, rozzúrení čitatelia ho požadovali znova a znova, tak redakcia sľúbila, že každý rok na jeseň sprístupní recept. Koláč je veľmi jednoduchý, chutný a voňavý, zvládne ho aj úplný začiatočník, tak ho vyskúšajte aj Vy.

10
porcií
70 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

175 g
180 g
3 ks
240 g
2 ČL
štipka
400-500 g
2-3 PL (alebo škoricový)
1 ČL




Postup

  1. 1

    Množstvo surovín som prispôsobila pre formu s priemerom 26-28 cm. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do biela. Pridáme soľ a po jednom vajcia, dobre všetko premiešame. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme do maslovo-vajíčkovej zmesi. Premiešame vareškou, vznikne nám jemné cesto.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme. Na vrch poukladáme rozpolené a odkôstkované slivky rezom nahor, trochu ich pozatláčame do cesta. Vrch koláča posypeme zmesou trstinového cukru a škorice (alebo škoricovým cukrom) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 40-50 minút.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávať môžeme samostatne alebo so zmrzlinou a šľahačkou. Dobrú chuť.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

farbuska
Ani sa nečudujem, že tento koláčik je populárny. Vyzerá dobre, chutí určite tiež a zvládnu ho aj "jednoduchí" pekári, ako aj ja. Vďaka, že si nám recept sprostredkovala.
garanco
Slivky u nás uz dozrievajú, najbližšie upečiem podľa Teba!
Koláč vyzerá tak, že bude určite chutiť.
elenas
Ďakujem pekne všetkým za komentáre, koláč je naozaj veľmi jednoduchý na prípravu, nenáročný na suroviny a chutný.
mathias
@farbuska (27.8.2019 16:31)
Keby tí Američania prišli na koláče na Slovensko alebo do Moravy, Čiech, asi by požiadali o koláčový azyl.Takýto koláč piekli a určite aj lepší naše babičky v každej dedine.Nuž národ, ktorého kulinárske umenie spočíva v pomletom mäse v žemli, určite nepatrí medzi kulinárske veľmoci, tak sa ani nečudujem, že mal tam takýto úspech

olinecka
Tak toto musí byť, fantázia.Slivky máme rady,ale tohto roku sa neurodili.Chvalim.
1x elenas
helena64
Nič proti receptu, vyzerá chutne, ale súhlasím s mathias- om, a netýka so to len koláčov. Nevedela som, že koláč, ktorý pečiem s tými istými ingredienciami, na veľký plech, na malý by to nemalo význam, má až v Amerike taký úspech. Taký pečiem, keď sa mi nechce robiť kysnuté cesto, alebo potrebujem rýchlo upiecť. Ale inač chválim za nápad podávať ho so zmrzlinou a šľahačkou.
violeta
Práveže je to úplne normálne, v krajine mnohých národov.
Je to trené cesto s ovocím a škoricovou posýpkou. Koláč je jednoduchý a chutný. A jeho príbeh ma zaujal, preto som ho vyskúšala presne podľa receptu. Jasné, podobné som už aj ja piekla...
2010
@mathias (30.8.2019 17:16)
Mylis sa, ja som si myslel to iste, moj mladsi syn sa narodil a zije vonku prisiel so styrmi kamaratmi na slovensko. Moja mama je dobra kucharka a pekarka kysnutych kolacov. Chutilo, ale ked som sa pytal tak ich su vraj lepsie ( podla mna nejeditelne). Asi najdolezitejsie na com si vyrastol, a v anglicky hovoriacich krajinach to nie su kysnute kolace. S tym mletym masom, skus tam stejk a uvidis ake slabe su na slovensku.
2010
@mathias (30.8.2019 17:16)
Mylis sa, ja som si myslel to iste, moj mladsi syn sa narodil a zije vonku prisiel so styrmi kamaratmi na slovensko. Moja mama je dobra kucharka a pekarka kysnutych kolacov. Chutilo, ale ked som sa pytal tak ich su vraj lepsie ( podla mna nejeditelne). Asi najdolezitejsie na com si vyrastol, a v anglicky hovoriacich krajinach to nie su kysnute kolace. S tym mletym masom, skus tam stejk a uvidis ake slabe su na slovensku.
elenas
@mathias (30.8.2019 17:16)

Súhlasím, že koláč nie je žiadny zázrak, je veľmi jednoduchý, taký,
na každý deň a asi práve preto mal úspech. Je vďačný, napríklad, keď príde nečakaná návšteva a nemáte veľa času stať pri sporáku alebo dostanete chuť na niečo úplne jednoduché a rýchle.
elenas
Ďakujem všetkým za Vaše názory a komentáre. Prajem pekný a chutný víkend!
1x haji
farbuska
@mathias (30.8.2019 17:16)

Milý @mathias , môj komentár bol v celkovom kontexte k receptom, ktoré pridáva @elenas , lebo sú vo väčšine prípadov kuchársky aj formou podania veľmi príťažlivé a pritom uskutočniteľné aj pre síce nadšených kuchárov, ale nie vynikajúcich cukrárov, ako som aj ja. V ostatnom súhlasím s tým, že v našej kulinárskej tradícii máme skvelé jedlá a koláče, vytvorené s obrovskou fantáziou a šikovnosťou pokolení gazdín (a sem-tam "gazdiniakov"), ktorí zväčša mohli pracovať len s obmedzeným počtom a množstvom surovín. Tieto jedlá dodnes prevažujú aj v mojej kuchyni. Nuž, a podobne, ako je to s jednou z tých našich základných surovín - zemiakmi, ktoré prišli z Nového sveta - ani dnes sa netreba uzatvárať pred novinkami, ktoré rozšíria obzory našej kulinárskej skúsenosti. Peknú nedeľu všetkým.
1x elenas




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia