Foto: mariaklara
Recept mám z kuchárskej knihy, ktorú som dostala od mojej maminky, keď som sa vydala. V tejto knihe je veľa dobrých receptov, ktoré som Zobraziť celý popisRecept mám z kuchárskej knihy, ktorú som dostala od mojej maminky, keď som sa vydala. V tejto knihe je veľa dobrých receptov, ktoré som vyskúšala, ako mladá neskúsená kuchárka. A tento recept patrí k nim. Ale trochu som si ho upravila, pridala som celozrnnú múku. V pôvodnom recepte je 250 g hrubej múky. V záhrade som našla pod stromom ešte zopár sliviek, tak som neodolala.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
190 g |
|
60 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1/16 ( asi 65 ml ) |
|
trochu |
|
400 - 500 g |
|
Posýpka 1: | |
1/16 ( asi 65 g ) |
|
4 - 5 PL |
|
|
|
Posýpka 2: | |
|
|
|
|
Posýpka 3: | |
|
|
|
Postup
-
1
Posýpku 1 a 2 si môžeme poliať ešte trochu rozpusteným maslom. Deň vopred si uvaríme zemiaky. Pripravíme si tieto suroviny :
-
2
Zemiaky očistíme a postrúhame ( pretlačíme ).
-
3
Pridáme vajce, múku, soľ, olej, mlieko.
-
4
Všetko spolu zamiesime a vypracujeme hustejšie cesto.
-
5
Slivky zbavíme kôstok.
-
6
Z cesta si odoberieme 1 /3, na pomúčenej podložke vyvaľkáme valček hrubý asi na dva prsty, nakrájame ho na kúsky dlhé 2 - 3 cm, zľahka rozvaľkáme na plocho a na každý kúsok položíme slivku.
-
7
Slivku zabalíme do cestíčka, tvarujeme guľky, odložíme na pomúčenú podložku alebo tácku. To isté urobíme aj s ďalšou 1/3 cesta.
-
8
Z poslednej 1/3 cesta urobíme tenký valček hrubý asi ako malíček a odkrajujeme tzv. šúlance dlhé 2,5 - 3 cm.
-
9
Do väčšieho hrnca dáme zohriať vodu, vodu posolíme, do vriacej vody môžeme naraz vložiť všetky guľky ( bolo ich 30ks )
-
10
Varíme asi 5 - 7 min.( vyplávajú hore), vyberieme ich z vody, ( môžeme prepláchnuť studenou vodou ), pomastíme a podávame.
-
11
Šúlance varíme len toľko, aby vyplávali hore.
-
12
Posýpku robíme obvyklým spôsobom. Posýpku 1 a 2 si môžeme poliať ešte rozpusteným maslom. " Dobrú chuť ! "
varecha.pravda.sk/recepty/slivkove-gule-s-oprazenou-struh...
@sovka62 máš pravdu, ringloty sú kyslé do cesta a ešte aj veľké, bystrické slivky sú na vyhynutie.