Slivkové guľky (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Recept mám z kuchárskej knihy, ktorú som dostala od mojej maminky, keď som sa vydala. V tejto knihe je veľa dobrých receptov, ktoré som vyskúšala, ako mladá neskúsená kuchárka. A tento recept patrí k nim. Ale trochu som si ho upravila, pridala som celozrnnú múku. V pôvodnom recepte je 250 g hrubej múky. V záhrade som našla pod stromom ešte zopár sliviek, tak som neodolala.
4 - 5 porcie |
35 - 45 minút príprava |
7 - 14 minút tepelná úprava |
Postup
- Posýpku 1 a 2 si môžeme poliať ešte trochu rozpusteným maslom. Deň vopred si uvaríme zemiaky. Pripravíme si tieto suroviny :
- Zemiaky očistíme a postrúhame ( pretlačíme ).
- Pridáme vajce, múku, soľ, olej, mlieko.
- Všetko spolu zamiesime a vypracujeme hustejšie cesto.
- Slivky zbavíme kôstok.
- Z cesta si odoberieme 1 /3, na pomúčenej podložke vyvaľkáme valček hrubý asi na dva prsty, nakrájame ho na kúsky dlhé 2 - 3 cm, zľahka rozvaľkáme na plocho a na každý kúsok položíme slivku.
- Slivku zabalíme do cestíčka, tvarujeme guľky, odložíme na pomúčenú podložku alebo tácku. To isté urobíme aj s ďalšou 1/3 cesta.
- Z poslednej 1/3 cesta urobíme tenký valček hrubý asi ako malíček a odkrajujeme tzv. šúlance dlhé 2,5 - 3 cm.
- Do väčšieho hrnca dáme zohriať vodu, vodu posolíme, do vriacej vody môžeme naraz vložiť všetky guľky ( bolo ich 30ks )
- Varíme asi 5 - 7 min.( vyplávajú hore), vyberieme ich z vody, ( môžeme prepláchnuť studenou vodou ), pomastíme a podávame.
- Šúlance varíme len toľko, aby vyplávali hore.
- Posýpku robíme obvyklým spôsobom. Posýpku 1 a 2 si môžeme poliať ešte rozpusteným maslom. " Dobrú chuť ! "